dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Alla helgons dag eller Halloween?


Vilket är det? Och vilken dag var det nu igen?

Vi reder ut begreppen - så du vet när det är dags att spöka ut sig och skrämma slag på grannen :)

Allhelgonadagen/Alla helgons dag

Allhelgonadagen firades för länge sedan den 1 november till minne av kyrkans alla helgon och martyrer. Egentligen försvann den helgdagen 1722. Sedan 1954 firar vi istället Alla helgons dag på lördagen i första helgen i november = i år 1 november. Fredagen innan kallas allhelgonafton.
Alla helgons dag blev helgdag igen för att så många ville hinna smycka gravarna. Många tänder gravljus och lägger dit kransar av granris eller vitmossa.

Halloween

Kanske du är bjuden på Halloween-party? Eller du kanske ska ut och leka "bus eller godis"? 

Halloween kommer av det irländska namnet "All hallows eve" - alla helgons afton och firas alltid 31 oktober.
Det var kelterna som började att fira att sommaren var slut och det nya året hade börjat. Nya året började 1 november då. Festen kallades "Samhain".

Kelterna trodde att onda krafter var i farten vid årstidsskiften. De tände eldar och festade hela natten. Dels för att skrämma häxor men också för att vägleda de döda som man trodde skulle komma fram under natten.
"Trick or treat" - bus eller godis - var en lek som kelterna också lekte och då var de utklädda till skelett.

pumpaPumporna

Var kommer pumporna ifrån då? Jo, det finns en irländsk saga om Jack som varken släpps in i himlen eller helvetet och därför var tvungen att vandra i evighet på jorden. Han gjorde lyktor av de rovor han åt och fyllde dem med glödande kol.
När irländare flyttade till Amerika tog de med sig sin tradition. Rovorna byttes ut mot pumpor och så fick man de skräckinjagande lyktorna. Pumpan kallas för "Jack-o-lantern".

Uppdaterad 2017-10-12

Fler länkar och skräckiga boktips hittar du på vår Skräck- och spökensida.

Bokomslag till Halloweenboken

Halloweenboken - 50 läskiga tips för Halloween av Jane Bull

Söker du tips om hur man firar Halloween, om läskig mat, skräckisbus och fakta om varför man firar denna högtid, då är detta boken för dig!

Alla spökens dag

Alla spökens dag
av Anna Ribbing och Filippa Widlund

Har du damm i hörnen och leksaker på golvet? Det kanske är Stöket som varit framme? Eller brukar du snubbla hit och dit? Då är det Oturen. Det börjar som en alldeles vanlig Halloween för Nisse. Men snart händer det konstiga saker. Det finns verkligen spöken! Läs om när Stöket, Oturen, och de andra följer med Nisse på bus eller godis.

 

-1