dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Bokslukarsällskapet är en podd och en hemlig sammanslutning av barn i åldern 9-13 år som pratar om och beskyddar nyutkomna böcker.

Bokslukarsällskapet

Vi är ett sällskap som svurit på att böckernas verkliga magi aldrig ska gå förlorad, utan oss hade världen sett mycket annorlunda ut i dag. Lika länge som människan har funnits har det funnits historier att berätta. Och lika länge som det funnits historier att berätta har historierna spridit magi. Som du förstår får du inte berätta om sällskapet för någon, inte ens din bästa vän, undantaget är om han eller hon är en bokslukare förstås.

 

Bokslukarsällskapets hemligheter, om Illustratio och de fem lagar som styr dess existens

1. Illustratio existerar

Det finns en alternativ verklighet i vår fantasi och allas fantasier samlas i en fantasivärld, Illustratio. Den besöker du genom de böcker du läser. Här finns varelser, känslor, händelser och tankar som någon fantiserat och skrivit ner, nyss eller för länge, länge sedan.

På 1400-talet när boktryckarkonsten kom till Sverige var det en fantastisk tid för fantasivärlden Ilustratio, med fler och fler invånare, men fantasins mörka sida växte också. Man började angripa saker, människor och varelser som man anade besatt magiska krafter. Hemska och hatiska handlingar gjordes mot dem som inte kunde försvara sig, handlingar som ofta grundat sig i rädsla och okunskap. Man gjorde jättelika brasor där allt som fruktades kastades på hög. Där och då gick en stor del av Sveriges bokmagi upp i rök. En uppsjö av alternativa verkligheter och fantasier blev till aska, Ilustratio var i stor fara.

Men som fågel Fenix föddes också en motkraft, vårt sällskap av barn som svor att böckernas verkliga magi aldrig skulle gå förlorad igen, Bokslukarsällskapet var grundat!

 

2. Hur du besöker Illustratio

Många människor ser fantasi som något hittepå och något som egentligen inte finns. Den här uppfattningen tycks också av någon anledning bli allt vanligare ju äldre du blir. Men det är inte de vuxnas fel, de har bara missuppfattat saker och ting. För så här ligger det till: Fantasivärlden Illustratio är inte en värld som ligger långt bort eller i en annan dimension. Utan den finns alldeles runt hörnet, mitt ibland oss, i ögonvrån. De flesta får bara en skymt av denna parallella verklighet. Kanske som en synvilla. Som när du ser en kompis komma emot dig på avstånd. Du går fram för att hälsa. Men när du kommer fram visar det sig vara någon annan. Det här kan också drabba hörseln. Som när du hör, helt säkert, mamma säga att det blir hamburgare till middag. Och du kommer ner till köket och det visar sig vara rotmos. Det är bara fantasin som har spelat dig ett spratt, du har fått en skymt av Ilustratio. Här är det du känner det viktigast. För visst är känslan när favoritlaget gör mål och glädjen sprider sig i hela din kropp på riktigt även om målet sedan blir bortdömt. Vissa, vi bokslukare, kan röra sig obehindrat mellan de båda världarna; fantasi och verklighet. För oss är Ilustratio bara en blinkning eller ett tankesprång bort. Böckerna är vår port, eftersom alla bokslukare innerst inne vet att fantasin inte alls är motsatsen till verklighet, utan bara är en annan sorts verklighet.

 

3. Du påverkar Illustratio

Vår fantasivärld skapas inte bara av författarna utan lika mycket av dig som läser. Dom där bilderna som du ser när du läser Ronja Rövardotter, du märker inte alltid av det själv, men det är ditt undermedvetna som lägger tegelsten på tegelsten till en Mattisborg. Det betyder även att Rövardottern inte dyker upp i Illustratio bara för att Astrid Lindgren en gång uppfunnit och skrivit om henne, hon får liv och kropp först när du läser om och föreställer dig henne. Hon får en lång trasslig hårman och blir kanske lite väl envis för sitt eget bästa.

Ibland ändras det om i Illustratio utan att du vill det. Precis som i verkligheten kan det ha rivits ner hela kvarter och tillkommit platser utan ditt tillstånd. Efter att du sett filmerna, hur såg Henry Potters värld ut när du besökte den igen? Hade hans ansikte t ex fått ett drag av filmversionens Daniel Radcliff som syntes på bioduken vilt fäktandes med trollstaven i duell med enorma reptilmonster och dödsätare.

Som du förstår, fantasin är inte helt enkel och ofta omöjlig att styra över. Men det går. Vi bokslukare har under hundratals år utvecklat en förmåga att, under korta sekvenser och i sällskap med varandra, kontrollera vårt undermedvetna och på så sätt skapa en gemensam fantasibild av Illustratio, som vi kan besöka tillsammans. Denna teknik, precis som en magisk förmåga, har gått i arv från generation till generation av bokslukare och måste bevaras till varje pris.

Det var nämligen vår förmåga att mobilisera våra fantasier som räddade det lilla som fanns kvar av Illustratio efter 1400-talets fantasiförödande bokbål. Tveka inte, låt oss slå upp bokpärmarna och skapa ett stycke egen verklighet. För fantasin får aldrig gå förlorad igen.

 

4. Illustratio påvekar oss

När gestalterna i Illlustratio väl uppstått lämnar de oss inte ifred. Det lever där i fantasin. Vi har format allt levande i Illustratio. Men kan vi kontrollera det? Nej, i alla fall inte helt och fullt. I alla fall inte mer än de kan kontrollera oss. Plötsligt får de dig att säga saker som du aldrig trodde att du skulle våga, säga saker som kommer att få dina föräldrar att gapa och utbrista: Vad fick du det där ifrån? Precis som du själv står där och gapar och undrar vad Illustratio fick dig att säga. Du har släppt kontrollen, du har låtit Illustratio ta över och du är något väldigt viktigt på spåren.

Fortsätt låta fantasin ifrågasätta ditt förnuft. Det är människor som du som utvecklar världen. För glöm inte att det är från böcker som världens ledare hämtat sina idéer i århundranden. Det har inspirerat till krig och fred. Det har satt ord på det obeskrivbara - som den starkaste kärlek och den djupaste sorg.

De största tankarna kommer från en fantasi som är fri, som att jorden är rund. Dessa tankar som då, för flera hundra år sedan, var helt absurda förändrade allt. De största äventyren kan bli de största upptäckterna, som att resa runt jordklotet och hitta en ny kontinent. Men de största tänkarna fortsätter att tänka fritt, tänk om jorden är platt ändå? Forskarna kallar det hologramprincipen och om det är så förändras allting - igen.

 

5. Illustratios mörka sida

Fantasin har även en mörk sida och kaotisk sida. En sida vi inte alltid kan kontrollera. Människor vill gärna låtsas som att fantasin bara är ljus och gullig, att den kan göra nytta men aldrig skada. Men riktigt så enkelt är det förstå inte. Fantasin färdas överallt, också ner i våra mörkaste skrymslen. Plötsligt föreställer vi oss att vi slår till vår bästa vän som oanande går bredvid oss. Ibland läser vi om slutstriden mellan ont och gott och kommer på oss själva med att hålla på demonerna. Illustrations mest blodtörstiga varelser slår klorna i oss när vi minst anar det. När det händer undrar vi ofta varför. Vi skäms över vilka otäcka tankar som snurrar inombords. Vi trycker ner mörkret för att ingen ska ana eller se att det finns där. Men, de otäcka tankarna är precis som de vackra, en del av alla människor. I Illustratio får de kropp som demoner och mörkermakter för att vi lättare ska få syn på dem. Där får vi utlopp för dem på ett tryggt ställe, så att vi kan möta dem och lära känna dem. För det enda sättet som de kan få någon verklig makt över oss, är om vi blir rädda för dem. Att vi vägrar erkänna att de finns. Då växer de okontrollerat i skuggorna och slukar långsamt vårt mod. De lär oss att föreställa oss det värsta och tro att vi är ynkliga och obetydliga och inte kan göra någon skillnad. Att det enda sättet vi kan klara oss genom livet är att göra som alla andra. Och då kan livet passera snabbt och tyst. Som en viskning.

Det har gjorts en undersökning i Australien där man frågat människor som snart ska dö vad de ångrat mest i sitt liv. Svaren de fick handlar inte om pengar, framgång eller ens om kärlek. Att de allra mest ångrade var att de levt ett liv andra förväntade sig av dem, inte det liv de själva velat ha.

Blir vi rädda för våra mörka sidor, då styr de vårt liv. I Illustratio får vi chans att möta den och övervinna den. Där kan vi stirra dem rakt i ansiktet och säga: Du finns i mig – men du äger mig inte. Din fantasi, dina tankar, är guld värda. Och inte bara de ljusa och lekfulla utan allihopa. Allt som är du.

 

Kampen om Illustratio

Bokslukare. Du är den fria fantasins väktare. Du ger människor möjlighet att tänka nytt och utvecklas. Det är upp till oss att försvara den fria tanken. Du har fått sanningens svärd, modets sköld och kunskapens hjälm. Du är rustad att beskydda våra fantasier, vår rätt att tänka annorlunda. För det finns inget rätt och fel tänkande. Ingen rätt eller fel fantasi.  Även om det finns dom som vill få dig att tro det.

Invånarna i de böcker vi läser har varnat oss om att det händer konstiga saker i Illustratio. Vi är inte de enda som kommer dit. Andra, som också kommer utifrån är inne och styr och kontrollerar. Men dom vill illa. Dom är många och starka och sluga.  Illustratio är i fara. Och om det är dom vi tror att det är så är det värre än vi nånsin kunnat ana. Om fantasin blir deras styrmedel är det ute med oss alla.

Men vi ska hitta dem och besegra dem. För vi är många, vi är starka, vi finns överallt, runtom i världen. Ni vet hur man brukar säga att fantasin inte har några gränser? Tja, det är sant på mer än ett sätt. Från Peking till Oslo, från Grönland till Sydafrika, finns de, Bokslukarsällskapen. Våra systrar och bröder som precis som ni valt att slåss för att skydda det fantastiska och gränslösa.  Men allt är inte frid och fröjd. Vår kontakt med Bokslukarsällskapet i Spanien och dess ordförande Valeria är bruten. Och det är inte bara hon. Över hela världen har Bokslukarsällskap plötsligt blivit okontaktbara. Vissa har försvunnit spårlöst från kartan - nästan som om de aldrig funnits. Andra har hunnit få iväg korta meddelanden innan de tystnat. Meddelanden om tysta grå gestalter som långsamt smyger närmare, om en  tung skugga som lägger sig över världen.

Vi vet vad det här betyder, för vi har varit med om det förut. Institutet har åter klivit fram ur skuggorna. Genom århundradena har Bokslukarsällskapet gång på gång kämpat mot dem, om makten över Illustratio. Institutet finns överallt, de infiltrerar skolan, polisen, dina föräldrars bostadsrättsförening. De vill tämja fantasin för sina egna syften. De vill att den ska lyda. De är rädda för drömmar som är vildsinta, högljudda och stormiga, som vågar ifrågasätta och kräva allt nu genast. De vill ersätta dem med ingenting, med tysta meningslösa önskningar som inte gör något väsen av sig. Och i kampen för det är de fullständigt hänsynslösa. När de lyckas få oss att glömma våra drömmar, då tar de också ifrån Illustratios invånare grunden för sin existens. När berättelserna inte längre betyder något för någon, då börjar de figurer som befolkar dem att snabbt tyna bort i glömska och ingenting. Hemlösa spökfigurer stryker runt i världen och försöker minnas sina namn och sin berättelse - de är karaktärer från böcker som Institutet fått världen att glömma.

Så våra motståndares offensiv fortsätter, men nu vet vi att de finns där ute, och kampen mot dem blir samtidigt allt starkare. Vi blir fler och fler bokslukare som ansluter oss till sällskapet. Och för varje bok vi läser, pratar om och minns stärker vi Illustratio och dess invånare. Men just därför är det så viktigt att att bokmötena fortsätter, om möjligt ännu mer beslutsamt och målmedvetet än någonsin. För vårt läsande är motstånd, det är liv och det ger liv - åt varenda karaktär vi möter på sidorna.

Med er hjälp har skuggestalten som försökt kontakta oss börjat återfå minnet igen - eller Elize som vi nu vet att hon heter. Och på vår hemsida har vi börjat samla den information vi har om Institutet i dagsläget. Det är inte mycket än, men tillsammans ska vi fortsätta lägga pusslet bit för bit.

Och Institutet vill träffa Bokslukarsällskapet.  Det enda vi kan vara säkra på, är att vad de än vill oss så kommer det inte att vara någonting trevligt. Och även om vi aldrig kommer gå med på vad de än föreslår, så finns risken att det är en fälla. Att de vill hjärntvätta oss som de hjärntvättat Valeria. Men samtidigt - det här är en möjlighet att få veta vad de vill, att försöka lista ut mer om deras planer, rentav få en ledtråd till hur Valeria och andra som hon kan botas. Kanske den enda möjligheten. Vad ska vi svara?

Tillsammans röstade vi för att träffa Institutet. Mötet kan du lyssna på i program 9.

Inspelningen från mötet med Institutet analyseras på jakt efter ledtrådar som kan avslöja mer om dem. De båda figurerna vi träffade nämnde Ledaren. Det här är någonting nytt. Vi har aldrig tidigare vetat hur Institutet styr. Men tydligen finns det en spindel i nätet, någon som drar i alla trådarna. Ledaren. Vi behöver ta reda på allt vi kan om den här personen. Elize har varit utsatt för Institutet, kanske hon också kan ge oss någon ledtråd om någon frågar ut henne? 

Men vi vill också veta vad ni, alla bokslukare där ute, tror om Ledaren. Vem är hen? Hur ser hen ut? Var bor hen? Vad har hen för planer? Skicka in era teorier till oss. Använd Facebook, Instagram eller Twitter. Vi behöver dem för att få nya idéer om var och hur vi ska söka, och vem det är vi bekämpar.

Vem är ledaren för Institutet och var finns deras högkvarter? Ramberättelse #11

Sedan förra mötet har vi alla varit upptagna med att försöka lista ut mer om våra fiender Institutets mystiska Ledare. Några tror att hen sitter i regeringen, andra att hen bor i ett stort ensamt övergivet slott någonstans. Kanske i Norrlands inland eller på en ö i skärgården. Titeln Ledare påstås gå i arv, när man väl fått den så har man den tills man dör. De flesta som hört av sig verkar överens om att det nog är en väldigt ensam person, att det kanske hände något med Ledaren en gång i tiden som gjorde att hen inte själv har någon fantasi att använda sig av. Kanske tror hen att det går att få fantasi genom att stjäla andras, eller så tänker bara Ledaren att om inte jag har fantasi så ska inte någon annan heller få ha någon.

Vi vet inte säkert än. Vi väger era teorier mot varandra, söker ytterligare ledtrådar, jagar bevis och foton. Men bilden börjar långsamt klarna. Det är bara en tidsfråga. Ju mer Institutet ställer till med, desto lättare kommer det också bli att spåra dem. Och, vi har en ännu viktigare ledtråd, kanske ett genombrott. 

Ni minns Institutets representanter, som vi träffade på restaurangen i Göteborg senast? En kort, en lång, med vattniga ögon och grå kläder och ansikten som inte gick att komma ihåg? Flera Bokslukare har upptäckt dem smyga runt på sistone. I Göteborg, Umeå, Västerås och Växjö. Någon såg dem till och med skymta förbi på avstånd i Illustratio. De försöker lista ut vad vi ska göra härnäst, de är rädda nu så de håller ögonen på oss. Men på det sättet kan vi också hålla ögonen på dem. Om vi kan upptäcka de här två, kanske till och med följa efter dem, så kan de leda oss raka vägen till Institutets högkvarter. Tillsammans har vi tusen ögon och tusen öron. Tillsammans är vi starka, precis som Svarta Rosorna. Tillsammans kan ingenting undgå oss Bokslukare - eller besegra oss.

 

Ramsor

Ge oss vår fantasi i dag

hjälp oss i vårt uppdrag

och beskydda oss från det som är tråkigt

i dag i går och till tiden tar slut

---

Ge oss ögon som ser det oväntade

Plats för tankar att dansa fritt

och beskydda oss från tristhetens grå dimma

Nu och för all framtid

 

Beskydd

Beskydda boken xxxx

För barn att läsa,

idag och till tiden tar slut.

---

Må alla makter vaka över boken xxxx

och beskydda dess berättelse från den stora glömskan.

Låt varje ord och stavelse leva vidare i verkligheten

i minnet och i Illustratio. Nu och för all framtid.

Texten på denna sida finns som .doc att skriva ut här.

-1