dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Du har rätt att delta i aktiviteter

Du har rätt att få göra saker du tycker är roliga på din fritid. Till exempel att leka, måla, lyssna på musik, se film eller gå på teater.

Har du ett funktionshinder så ska du få möjlighet att delta precis som alla andra.

Till Barnkonventionens startsida »

Lästips

Street av Eva Susso (Dansfabriken 1)

Melina och Marko är kompisar. De bor i Bredäng. Marko är en machokille, men Melina drar sig inte för att påpeka hans brister. Tillsammans dansar de street. Det betyder nästan allt för dem. När Rafael dyker upp blir Melina förälskad. Hon vill inte berätta det för Marko och hon vet inte riktigt hur hon skall närma sig Rafael. På en fest träffar Marko två tjejer ifrån den "finare" förorten och Marko drömmer om Olga, den ena tjejen, men hurdan är hon egentligen? Är det någon som Marko verkligen tycker om?
Första delen i en trilogi, den fortsättes av Funk och Break.

Ramla tusen gånger av Ylva Wallin

Gretas kompisar har anmält sig till fotbollsskolan på sommarlovet. Greta vill hellre åka på friidrottsläger som de gjorde förra sommaren, men hon vill helst av allt vara tillsammans med sina kompisar. Med viss tvekan anmäler hon sig till fotbollen. De vuxna säger att det är lek, men Greta tycker att många spelar som om det gällde livet. Dessutom känner hon att hon inte kan, och säkert aldrig kan lära sig?

 

 

Bellas band av Tomas Dömstedt

Hemma i garaget sitter Bella och trummar och slår. Plötsligt finns melodin där.Och texten.En rocklåt. Nu måste Bella bara göra det hon länge velat helst av allt: Hitta en elgitarrist, en basist, en sångare och bilda ett rockband. När musik är som bäst, då kommer alla känslor på samma gång. Sorg och glädje. Då känns det precis som när man är kär. Kär i Isak. Så är det för Bella. Men kommer "Bellas band" att kunna tävla med "Bad taste" på discot?

Länktips

Nyfiken på att prova på en sport? På Riksidrottsförbundets hemsida kan du läsa om olika sporter och se om det finns föreningar där du bor.

Vad gör en scout? Läs mer på Scoutförbundets hemsida.

I många kommuner finns en kulturskola  där man kan lära sig spela ett instrument, dansa och andra kulturaktiviteter. Sök på kulturskola på din kommuns hemsida.

Filmtips

Billy Elliot (2000)

Året är 1984. Elvaårige Billy lever i ett gruvsamhälle i nordöstra England tillsammans med sin far Jack, sin äldre bror Tony och sin senila mormor. Det är gruvarbetarstrejk och fadern har svårt att försörja familjen. Ändå ser han till att betala Billys boxningslektioner som han anser ska göra Billy till man.

Ortens balettklass delar lokal med boxningen och en dag blir Billy nyfiken på vad flickorna gör. Balettlärarinnan utmanar Billy att delta i lektionen och upptäcker hans talang. Billy börjar ta dans-lektioner för boxningspengarna utan att berätta det för sin far. En film om en ung människas mod att ifrågasätta konventioner och gå sin egen väg i livet.

Hoppet (2007)

Azad och Tigirs kommer ifrån sina föräldrar när de flyr från kriget i ett land i Mellanöstern. De två hamnar i Sverige och blir tvungna att utge sig för att vara barn till en annan familj för att få stanna. För de två pojkarna börjar nu en jobbig tid där de försöker passa in i sitt nya land, få uppehållstillstånd och hitta sina föräldrar. För Azad blir hans stora kärlek till höjdhopp en räddning i allt kaos. Filmen bygger på boken med samma  namn av Moni Nilsson.

-1