dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Du har rätt att gå i skolan

Du har rätt att få lära dig sådant som är viktigt att kunna. Skolan skall ge dig möjlighet att utvecklas.

Skolan ska vara en trygg miljö och du ska inte behöva råka ut för mobbning och kollektiv bestraffning (att alla straffas för att en person har gjort fel).
 

Till Barnkonventionens startsida »

Lästips - att gå i skolan

En ettas dagbok av Viveca Sundvall

Mimmi är sju år och har just börjat ettan. I sin dagbok skriver hon om allt viktigt som händer. Om gullfröken, den arga skolvaktmästaren som säkert kammar sig med kniv, och om Roberta Karlsson som säger att hon är släkt med kungen.

 

 

 

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie

Junior 14 år, har det inte för lätt. Han är den nördigaste pojken i indianreservatet, han läspar och han har vattenskalle.
En dag efter det att han i sin frustration över sin situation slängt sin historiebok i huvudet på sin lärare får han av samme lärare rådet att lämna reservatet. Så Junior fattar beslutet att börja gå i en helvit medelklasskola, trots att han de andra i reservatet ser honom som en svikare och den enda andra indianen på hans nya skola är skolmaskoten.

 

Klassresan av Monica Nilsson-Brännström

Malin hittar ett gammalt klasskort. Det togs för sex år sedan. Hon tänker tillbaka på resan som klassen gjorde tillsammans på våren i sexan. De var både barn och vuxna samtidigt, på väg in i vuxenvärlden. Alla hade sina drömmar. Några hade höga krav hemifrån, andra hade föräldrar som inte alls brydde sig. Det var en resa när kärleken blommade, när många äntligen vågade visa vad de kände för varandra.

Boktips om mobbning

MSN- Maja söker Noa av Eva Salqvist

Maja går i sexan. Simon är en av killarna som mobbar henne. Genom en kompis får hon veta att en ny kille skall börja i klassen. Han heter Noa och kommer ifrån Umeå. Kompisen skickar över en bild på Noa. Han ser verkligen söt ut! Flera i klassen har börjat chatta med Noa, och nu gör Maja det ocskå. När Maja får kommentarer om kläderna hon har på sig blir hon fundersam. Hur kan Noa veta vad hon har på sig? Han befinner ju sig i en helt annan stad långt därifrån. Det är något som inte stämmer! En lättläst och läskig berättelse om vad som inte får men kan hända.

 

Sanning eller konsekvens av Annika Thor 

Boken  handlar om huvudpersonen Nora. Hon berättar om hur läget är i hennes klass under höstterminen i sexan. Noras bästa kompis Sabina har övergett henne för en annan bästis och Nora känner sig väldigt utanför. Hon får vara med i gänget ibland, men oftast inte. De gånger hon får vara med krävs det ofta något av henne, men hon gör allt för att vara populär trots att det inte lyckas särskilt väl. Viktig i berättelsen är också Karin som är mobbad. Nora och Karin är kompisar i smyg och relationerna blir till slut väldigt tilltrasslade och jobbiga...

Skolan

BEO Skolinspektionens barn- och elevombud kan hjälpa barn som blir illa behandlade i förskolan, på fritids eller i skolan.

SVEA - Sveriges elevråd

Friends - denna organisation arbetar för att barn och ungdomar ska  känna sig trygga och slippa utsättas för mobbning.

Barnens hjälptelefon   (BRIS) Ring 116 111 om allt som känns svårt.
Inget problem är för stort eller för litet. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.

Bris-mejlen Här kan du mejla, chatta och ställa frågor som rör dig personligen. Du kan också läsa vanliga svar på frågor om till exempel mobbning och skilsmässor.
 

-1