dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Alla barn är lika mycket värda

Ingen annan är som du. Du och alla andra barn och unga ska respekteras.

Det spelar ingen roll vad du har för familj, vilket land du kommer ifrån, vilket språk du talar, vad du tror på, om du är tjej eller kille, vem du blir kär i eller om du har något funktionshinder.

Till Barnkonventionens startsida »

Filmtips

Tusen gånger starkare (2010)

"Tusen gånger starkare" är 15-åriga Signes berättelse om vad som händer när det kommer en ny elev till hennes klass. Den nya eleven Saga utmanar både elevernas och lärarnas invanda mönster och ifrågasätter flickornas underordnade roll i klassrummet. Filmen bygger på Christina Herrströms ungdomsroman med samma namn.

» Filmens hemsida

Länktips

 

Flicka.nu (Rädda Barnen) Denna sida vänder sig till dig som känner konflikt mellan vad du själkv vill göra med ditt liv och vilka planer dina föräldrar har för din framtid.

Utanpapper.nu (Rädda barnen) Lever du i Sverige utan papper och vill veta mer om vad du har rätt till? På den här hemsidan finns information om regler som gäller för barn som inte har uppehållstillstånd i Sverige.

Främlingsfientlighet - Utbildningsradion berättar om rasism. Lyssna på människor som berättar

Lika som bär

 Lästips

Lika som bär av Pernilla Stalfelt

Vilken tur att alla människor inte är lika. Då skulle alla tycka om samma sorts glass och den skulle alltid vara slut i kiosken. Lika som bär är ursprungligen skriven på uppdrag av Utbildningsdepartementet. Den handlar om likheter och olikheter mellan människor. Ett allvarligt ämne som illustreras med både drastiska och humoristiska bilder

 

 

Brev till mamma av Teresa Cárdenas

Brev till mamma är en ovanlig bok, helt skriven i brevform. En ung flicka vars mamma har dött blir tvungen att bo hos sina släktingar. De föraktar och plågar henne för hennes mörka hudfärg och kallar henne för Tjockläppen. I hemlighet skriver flickan brev till sin döda mamma. I breven kan hon berätta om sin ensamhet och saknad men också om sina funderingar över livet och människorna omkring sig. Lättläst och gripande om rasism och vardagen på Kuba.

 

Milos flykt av Åsa Storck

Milos familj har flytt sitt hemland och gömmer sig på olika ställen i Sverige. Hotet att tvingas återvända till hemlandet hänger över dem. Milo längtar efter kompisar, men han får inte gå ut. En dag smyger han iväg, fastän han vet att det är farligt.

-1