dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Du har rätt att må bra 

Du har rätt att må bra och få hjälp om du mår dåligt på olika sätt.  Om du blir sjuk har du rätt att träffa en läkare och få behandling på sjukhus.
Har du varit med om något väldigt jobbigt och är ledsen så har du rätt att få hjälp för att må lite bättre.
Har du ett funktionshinder så har du rätt att leva ett bra liv och gå i skolan och vara med i samhället som alla andra.

Till Barnkonventionens startsida »

Lilla må bra-boken

Man kan pyssla om sin kropp på många olika sätt och tack vare det må så mycket bättre. Här får du enkla, billiga oftast gratis, men inte desto mindre användbara tips. Det kan gälla, mat, motion, massage eller fritidsaktiviteter. Hela boken andas en positiv livssyn som känns uppfriskande och både killar och tjejer har mycket att hitta här.

 

 

Så mycket att berätta för dig av John Marsden

”Jag vet inte vad jag gör här. Jo, det vet jag ju egentligen. Jag har skickats hit för att lära mig tala igen…”
Så börjar fjortonåriga Marinas ovanliga dagbok. Hon är skickad till en internatskola för börja tala igen och må bättre. Långsamt och mödosamt avslöjar Marina de tragiska händelser i hennes förflutna som gjort att hon gått in i tystnaden, och hon tar de första trevande stegen mot att må bättre och få hopp om framtiden.

 

Karolins löfte av Cecilia Lidbeck

Det är mycket som rör sig i Karolins huvud. Hon vill så gärna att alla ska må bra och trivas. Manda och Karolin bildar därför Good 4 U, en godhetsklubb. Det hela går ut på att göra ledsna och ensamma människor glada. Karolin och Manda gör ett poängsystem där olika goda gärningar har olika poäng. T ex hjälpa någon över gatan ger 5 poäng, extra stora goda gärningar ger 50 poäng, men dom vet inte riktigt vad det kan vara. Att låta fyllegubben flytta in här, föreslår Manda. Karolin är inte riktigt säker på att det en bra idé. I början går det bra att samla poäng, men deras snällhet kan missuppfattas också. Vad har dom gett sig in på och vad är verklig vänskap.
Annika Östman, Norrköpings stadsbibliotek

Hjälp om du är ledsen och mår dåligt

Barnens hjälptelefon   (BRIS) Ring 116 111 om allt som känns svårt.
Inget problem är för stort eller för litet..Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.

Bris-mejlen Här kan du mejla, chatta och ställa frågor som rör dig personligen. Du kan också läsa vanliga svar på frågor om till exempel mobbning och skilsmässor.

Jourhavande kompis ( Röda korsets ungdomsförbund) Ring 020-222 444
Telefonjour för dig under 25 år om vad som helst. Det kan handla om  till exempel kärlek, mobbing, ensamhet,eller familjesituation.

BUP ( Barn- och ungdomspsykiatrin) En sajt  för dig som mår dåligt och behöver hjälp.

Om kroppen, sjukdomar och vara på sjukhus

Dunder (Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus) Följ med papegojan Dunder till sjukhuset och få veta mer om olika sjukdomar och undersökningar.

Barnavdelningen  (Sjukvårdupplysningen) Följ med Billy Bläckfisk  och se hur olika undersökningar går till.

Diabetes ( Alltomdiabetes) En sida för barn om att ha diabetes

-1