dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Du har rätt att säga vad du tycker

De som bestämmer om sådant som rör dig ska tänka på vad som är bäst för dig. Du har rätt att säga vad du tycker. Vuxna måste lyssna på din åsikt. 

Du ska också ha rätt till inflytande över ditt liv. Inte bara i familjen eller i skolan, utan också där du bor eller går i skolan.

Till Barnkonventionens startsida »

Typiskt Cassidy. Stjärnreporter (eller?) av Tamsyn Murray

I Cassidys skola får tjejer inte ha långbyxor. Sjukt dumt! Cassidy skriver en e-petition som kräver ändring på den regeln. Om en e-petition får 100 000 underskrifter måste den debatteras i riksdagen. SÅ många underskrifter blir svårt att få - men petitionen gör att hon får uppdrag att skriva för skolans tidning! Kanske hon då kan ta reda på vem som skriver på den elaka skvallerbloggen om skolan!

 

 

 

Tusen gånger starkare av Christina Herrström

"Ni tjejer är så passiva, ni behöver ta mer plats", säger lärarna. Vadå, de är väl en helt vanlig klass? Med gapiga men charmiga killar, och med den sexiga Mimi i spetsen för tjejernas innegäng. Men i nian kommer Saga till klassen. Hon sätter fingret på ojämlikheterna. Och med det utmanar hon inte bara killarna utan också de hycklande lärarna, som i alla år har låtit killarna ta det största utrymmet. Det blir ett omskakande läsår för alla.

 

 

Länktips

I många kommuner finns ungdomsråd. Här är en lista från Sveriges ungdomsråd.

SVEA - Sveriges elevrådsorganisation

Ungdomsstyrelsen De tar bland annat reda på hur unga har det i Sverige och ger bidrag till ungdomsorganisationer.

-1