dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Du har rätt att vara den du är

Ingen annan är som du. Du har rätt att vara den du är. Det är du som bestämmer över din kropp, dina känslor och dina tankar.
Är du adopterad får du precis samma rättigheter som ett barn som är fött i familjen. Alla barn har rätt till ett förnamn och ett efternamn.
Hur gammal du är påverkar vilka skyldigheter och rättigheter du ha, till exempel när du får börja arbeta.

Till Barnkonventionens startsida »

Lästips - Vara den du är


Mio min mio av Astrid Lindgren

Nioårige Bo Vilhelm Olsson, Bosse, bor  hos sina fosterföräldrar som mest tycker att han är besvärlig och jobbig. Bosse önskar att han hade en likadan pappa som sin kompis Benke som bygger modellflygplan tillsammans med sin far.  Men en dag hamnar Bo genom olika mystiska omständigheter i Landet i fjärran Där finns en person som Bosse genast förstår vem det är, hans pappa. Hans pappa hade letat efter honom i nio år och nu kan de äntligen återförenas.

 

En liten kärlekssång av Michelle Magorian

Sjuttonåriga Rose är övertygad om att ingen någonsin kommer att bli kär i henne, hon som lever i skuggan av sin äldre syster Diana. Rose känner sig som den fula ankungen bredvid Diana.

Året är 1943 och Andra världskriget pågår. systrarna har skrickats till en engelsk badort för att komma undan bombningarna. För första gången är de fria att klara sig själva, utan inblandning av någon vuxen.För Rose blir det en sommar då hon mognar och få vara den hon är

 

 SMS från  Soppero av Ann-Helén Laestadius

Agnes bor i Solna utanför Stockholm. Hennes mamma Anna-Sara är same. Anna-Sara tog som yngre avstånd från sitt ursprung och talar inte samiska. Agnes är nyfiken på allt samiskt och försöker lära sig språket i smyg. En dag får hon ett sms på samiska från en supergullig kille som heter Henrik. Han bor i samma by som Agnes kusin och till sommaren kommer de att kunna träffas! Men hur samisk är Agnes egentligen? Kommer hon att verkligen att passa in? En fin historia om kärlek och identitet. Det finns en fortsättning som heter Hej vacker.

Länktips

 

Åldersgränser - vilka rättigheter och skyldigheter har jag  vid olika åldrar? (Barnombudsmannen)

Adoption - vilka rättigheter gäller för mig? (Barnombudsmannen)

MIA Myndigheten för internationella adoptionsfrågor

Lästips kring adoption

Din syster Elina av Inger Granberg

Anna är ensam hemma när de helt plötsligt ringer på dörren. Det är en lite äldre tjej som vet vad Anna heter. Anna blir rädd och stänger dörren, och vägrar öppna den igen. Tjejen stoppar en lapp med sin e-postadress i brevlådan och på lappen står det att hon är Annas syster - Elina. Anna känner inte sin pappa och är ointresserad av kontakt med Elina. Hon mailar Elina detta, och får till svar att det inte är samma pappa dom har, utan samma mamma! Anna vet inte vad hon ska tro.  

 

Hemligheten av  Sophie MacKenzie

Lauren är 14 år gammal och bor i England med sina adoptivföräldrar. En skoluppgift med ämnet "Vem är jag?" får Lauren att på allvar fundera över vilka hennes föräldrar är. Men hennes adoptivföräldrar vill inte säga något. Säger att hon tids nog ska få veta det lilla de vet, de blir också väldigt upprörda över hennes frågor. Men Lauren lugnar sig inte med det och när hon på en websida om försvunna barn hittar en liten flicka som heter Martha Lauren och försvann två månader före hennes egen adoption, så känner hon sig övertygad om att hon är Martha. Tillsammans med bästisen Jam lurar hon sin mamma för att komma över hennes dagböcker, där hon anar att det finns uppgifter om hennes förflutna,.

 

 Hjärtat mitt - en saga om adoption av Lotta Höjer

Tu Thi föddes i ett land långt borta. Av föräldrar som inte kunde ta hand om
sin lilla flicka. De behövde hjälp att hitta en ny familj åt henne. Samtidigt längtade och väntade en annan mamma och pappa på andra sidan jordklotet. De längtade efter ett barn att ta hand om och älska. 

Boken finns inte att köpa längre så fråga på ditt bibliotek.

 

-1