dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Du har rätt att känna dig säker och trygg

Ingen får göra dig illa. Om du blir illa behandlad ska du kunna få stöd och hjälp. Är du flykting ska du känna dig säker och trygg och myndigheterna ska ta hänsyn till  dina rättigheter.

Din familj har det största ansvaret för att du ska ha det bra och känna dig trygg. Om din mamma och pappa inte bor tillsammans har du ändå rätt att vara med båda.

Till Barnkonventionens startsida »

Boktips - Vara trygg och säker

Pia Perssons handbok i överlevnad av Charlotte Hage

Pia Perssons mamma skriker till köksväggen. Pia är 11 år och har brunt hår. Tillsammans med Mustafa och Alice skriver hon Handbok i överlevnad. Det är en bok för alla barn som behöver överleva - varför vet var och en bäst själv. Och medan de arbetar på boken börjar de prata om sånt som vuxna inte vill prata om. Men det spelar ingen roll om man vägrar prata om svåra saker - de försvinner inte för det. Det vet Pia. 

 

 

Alex Dogboy av Monika Zak

När Alex är sex år flyttar hans mamma till Los Angeles med alla barnen utom Alex. »Du får inte följa med«, säger hon. Snart sticker också Alex pappa. Alex blir ett gatubarn i Honduras och lever med sin hund men överallt finns grymma människor. Bara några är vänliga. Det är ett fruktansvärt liv och hur ska Alex överleva?

 

 

 

Resan som började med ett slut av Zulmir Becevic

Detta är 12-åriga Ninos berättelse. Hans resa börjar i Bosnien 1992 och slutar i det förlovade men samtidigt hatade landet Sverige. Med sin mamma och pappa och en annan familj delar de lägenhet i en flyktingförläggning. Nino börjar skolan, bildar bandet Svarta Skallar med sin kompisar och träffar en tjej. Allt i väntan på det viktiga beskedet: Stanna eller inte?

 

 

 

Dumpad av Per Brinkemo och Ahmed Hassan Ali

Det här är den sanna berättelsen om pojken Ahmed, en svensk invandrarpojke, som dumpades av sina föräldrar i Somalia i Afrika.

Ahmed och hans mamma åker till hemlandet Somalia för att besöka några släktingar men Ahmed överges av mamma hos några vänner till familjen. När Ahmed inser att han blivit dumpad i Somalia, börjar han göra upp planer för hur han ska kunna ta sig tillbaka till Sverige och Sollentuna.Det blir en kamp på liv och död.

 

Vara säker och trygg

Barnens hjälptelefon (BRIS) Ring 116 111 om allt som känns svårt. Inget problem är för stort eller för litet. Till exempel om du är ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med någon vuxen. Bris betalar samtalet och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt.

Brismejlen och Brischatten Här kan du mejla, chatta och ställa frågor som rör dig personligen. Du kan också läsa vanliga svar på frågor om till exempel sex, mobbning och skilsmässor och svar på frågor till juristen

För dig som är ung Rädda barnens samlade webbplatser för unga. Här kan du läsa och diskutera olika frågor som berör dig.

Jag  vill veta - allt om dina rättigheter vid brott. Har någon slagit dig, hotat dig, mobbat dig eller tagit dina saker? Det finns hjälp!

Boktips Problem i familjen

Alva och familjen Låtsas av Johanna Nilsson

 Alvas föräldrar är skilda och det börjar kännas allt jobbigare att bo en vecka hos mamma och en vecka hos pappa. Halvsyskon, låtsassyskon, låtsaspappa. Alva är trött på sin konstiga familj och allra helst vill hon ju att mamma och pappa ska flytta ihop igen.

 

 

 

Medan mamma sover av Ingrid Olsson

Idas mamma är läkare och på ytan är allt bra, men Idas mamma dricker. Hennes ögon får då en ogenomtränglig hinna som gör att Ida inte kan nå henne. När Ida fyllt 14 år får hon nog. Hon slår till sin mamma ordentligt och hon skriker på hjälp. Många ungdomar har föräldrar som dricker för mycket. Men det finns hjälp att få.

 

 

Bara vara Jennie av Solveig Olsson-Hultgren

Jennie och hennes lillebror blir ofta besvikna på sin mamma. Jennie blir olycklig när hennes mamma glömmer att väcka henne höstterminens första dag i tredje klass, och inte har hon sytt upp byxorna som hon lovat. Allt beror på att mamma dricker. Jennie har inte berättat det för någon, men det finns ändå de som misstänker att något är fel. En berättelse om en familj i kris och om en nioårig flicka som får ta alldeles för stort ansvar.

 

 

 

Alice varannan vecka av Bo R Holmgren

Varannan vecka bor Alice och Hjalmar ihop. När Alice berättar att deras föräldrar kanske ska flytta isär får Hjalmar panik. Han har hört att den andra skilsmässan är tuffare än den första och dessutom kanske han förlorar Alice för alltid. Alice har blivit viktig i Hjalmars liv. Han drömmer om att de skall gifta sig när de blir vuxna. Han hoppas att Alice också vill det.>

Problem i familjen

Bryggan ger stöd och hjälp till barn och ungdomar vars föräldrar är eller har varit i fängelse.

Kuling - en samlingsplats för dig som lever med en psykiskt sjuk förälder.

Majblomman- en organisation som jobbar för att barn och ungdomar ska få det bättre i Sverige. Se film om att vara fattig i Sverige.

Kriminalvådens barnsidor -  webbplatser med information för dig som har en pappa eller mamma som sitter i häkte, fängelse eller har fotboja.

-1