dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Börja läsa

Tre författare om vänskap 

Vi frågade tre författare som skriver mycket om vänskap vad de tänker om vänner, bästisar och om vänskap och kärlek hänger ihop.

Måns Gahrton om vänskap

– Det bästa är alla grejer bara bästisen förstår!

Måns har skrivit massor med böcker. Vänskap är ofta en viktig del i berättelserna. I böckerna om Ronny och Julia blir Ronny först retad för att han är kompis med Julia. Man får ju tjejbaciller! Men Ronny och Julia har bestämt sig – de är ju bästisar!

Hade du någon bästis när du var liten?

– Ja, han hette Bobo och roligt nog så skrev vi faktiskt berättelser ihop. Vi hade en egen värld där det bodde några vi kallade lillnickar, och så skrev vi om dem som en stafett. Jag berättade en bit och han fortsatte och sen skrev jag igen.

Vad är det bästa med att ha en bästis?

– Allt man har tillsammans. Hela den där härliga halvhemliga saken! Man har en massa gemensamma koder. Om jag säger ett litet ord så snappar bästisen, men ingen annan.

Är det kul att skriva om kompisar?

– Ja, jätteroligt. Jag har väldigt lätt för att resa tillbaka i huvudet, till när jag var liten, och jag kommer ihåg vad kompisarna betydde för mig. Det känns väldigt levande, och lätt och roligt att berätta om.

 

Lite mer att läsa

 

Marie Oskarsson om vänskap

– Vänskap är också starka känslor!

Hur vet man om man är kär eller om man ”bara” gillar någon jättemycket som kompis? Kärlek och vänskap kan vara väldigt lika. Det tycker Marie, som skrivit böckerna om Jack och kärleken.

Är vänskap och kärlek lika?

– Ja, absolut! Man kan vara lika mycket uppfylld av någon som är en kompis som någon man är kär i. Man tänker på personen, vill träffa honom eller henne, har jättekul när man ses… och blir ledsen när man är osams. Det är starka känslor det handlar om!

Hur vet man vad som är vad, då?

– Det vet man nog inte alltid. Det vanligaste är kanske att det blir som för Jack – han kommer på att han är kär.

Vad är det svåraste med att skriva om vänskap och kärlek?

– Det som är svårast – men också roligast – är att verkligen skriva om hur det är på riktigt, och att ta det på allvar. Även om det är roliga saker är det på allvar ändå. När man till exempel blir kär är det ju jätteallvarligt – men det kanske bara är allvarligt i tre dagar. Men just de tre dagarna är ju viktiga!

– Det kan ju hända mycket inuti någon också. Det vill jag visa. Även om det är stillsamt på ytan kan det vara spännande. De som läser mina böcker brukar förstå precis hur personerna känner sig, även om de inte visar allt utåt.

Frida Nilsson om vänskap

– Jag tror ingen är bra på att vara ensam.

I Fridas böcker är det ofta ett konstigt djur som blir huvudpersonens vän. En hårig apa, en slummig råtta eller varför inte en skabbig uteliggarhund! Frida vet inte riktigt varför det är så, men hon tror att alla verkligen vill hitta en riktig vän.

Dina historier börjar ofta med att de som blir vänner absolut inte vill bli vänner. Varför är det så, tror du?

– Jag tror att alla verkligen vill hitta en vän, det är viktigt. Därför är man kanske lite avig i början, och tänker: ”kan det här verkligen vara den som jag ska bli vän med?” Så spanar man in varandra lite, och försöker att inte verka för ivrig.

Är det extra svårt att få vänner när man är ensam och kanske till och med övergiven?

– Kanske. Jag skriver mycket om ganska ensamma karaktärer. Som Helge i ”Jag, Dante och miljonerna”. Han är jätteensam, men han har inte förstått att han lever ett ganska sorgligt liv. Han tycker att han är bra på att vara ensam, men förstår så småningom att det kanske inte är så bra.

Är det för att det är pinsamt att erkänna att man är ensam?

– Ja, det tror jag. Man vill ju tro att man klarar sig själv. Så har jag nog också tyckt, att jag är bra på att vara ensam, men det är jag ju inte, det är ju ingen egentligen. Vi får lära oss att det är bra att vara självständiga, bra att kunna göra som man vill – men det där tror jag inte på innerst inne. Vi behöver vänner!

Ungdomsböcker

 

Mer lästips? Klicka på "knappen".

-1