dev1
 
 
Välj söksätt
 • Barnensbibliotek
 • Webb
Search
 

Jag vill ha ett djur!

Djur kan vara ulliga och gulliga, tjusiga och busiga.
Sitta i en bur,
eller behöva rastas i ur och skur.
Många barn (och vuxna) känner,
att djuren, de är våra bästa vänner.
Att längta efter ett djur har många gjort.
Man bara måste ha ett djur – och helst ska det gå fort!
Här kan varje djurtok hitta en bra bok.
Om människor och djur med rätta gnistan:
hos oss finns hela listan!

– Jag har ALLTID velat ha ett djur!

Lin Hallberg är författare. Hon har skrivit mycket om djur, bland annat böckerna om ponnyn Sigge. Lin förstår precis hur det känns när man bara måste ha ett djur.
– Jag växte upp med den känslan, berättar Lin. Jag var helt djurfixerad!

Men Lin fick inte ha något djur. Så när hon var sju år gammal tog hon sina pengar hon sparat ihop och åkte in till stan. Hon gick till djuraffären och köpte ett marsvin. Sedan tog hon tåget hem igen.
– Jag gömde mitt marsvin i källaren, berättar Lin. Men sanningen kom ju fram ganska snart… Mina föräldrar sa att jag skulle lämna tillbaka det, och frågade var jag hade fått tag i det? Det hade jag glömt…

Marsvinet fick vara kvar, men egentligen drömde Lin om en hund. Den drömmen blev inte sann förrän Lin flyttade hemifrån.
– Jag fick höra att jag var för liten för att ha hund, så jag skrev till alla frågespalter och frågade hur gammal man ska vara, och vad måste man klara av. Men mest var det för att min mamma var så himla rädd för hundar.
Det första Lin gjorde när hon flyttade hemifrån var… att skaffa hund!
– Min mamma sa upp bekantskapen med mig, i alla fall till att börja med. Men hon fick ju vänja sig.

Doktor Dolittle flyttar in?
I ”Djuren flyttar in” får syskonen Lo och Levi en ny, spännande granne som har massor med djur.
– Jag älskade böckerna om veterinären doktor Dolittle när jag var liten, berättar Lin. Tiger Andersson är nog min doktor Dolittle. Tänk om en sådan människa hade flyttat in i huset bredvid när jag var liten. Med sin papegoja och hund och alltihopa – vilken lycka!
Lin är fortfarande tokig i djur. Nu både har hon djur, och skriver om djur.
– Min hund Trassel är som Rizzla i böckerna om Tiger Andersson, fast Trassel är svart. Annars är Trassel är precis som Rizzla, med sina helikopterhopp och en glädje och energi som går utöver det mesta.

Djurrekord

 • Världens äldsta hund blev 29 år och 282 dagar. Hunden var en liten terrier som hette Max.
   
 • Världens längsta kattpäls sitter på perserkorsningen Colonel Meow i Seattle, USA. Vissa strån är nästan 23 centimeter (22,87) långa. Hans matte och husse gillar honom väldigt mycket, men erkänner att de dammsuger ofta.
   
 • Den äldsta kaninen någonsin hann bli myndig. Flopsy, som fångades in som liten på Tasmanien, levde i 18 år och 10 månader.
   
 • Världens dyraste hund kostade drygt tio miljoner kronor. Hunden, som bor i Qingdao i Kina, heter Big Spalsh och är av rasen tibetansk mastiff, och bytte ägare i början av 2011.

 • Världens äldsta katt blev 38 år och 3 dagar. Missen med nio liv hette Creme Puff och bodde i Texas, USA.
   
 • Det längsta en get åkt skateboard är 36 meter. Geten som klarade det tricket heter Happie och bor i Fort Myers, USA. 25 sekunder tog det. Vill du se hur det såg ut, klicka här!

Text: Noomi Hebert, HEBB

Katten populärast hos författarna!

 

Vi frågade 20 författare vad de har för favoritdjur, och segrade gjorde katten med 7,5 röster, Närmast efter var hunden med 6 röster, och på tredje plats hittar vi hästen som fick 2,5 röster.

– Det var väntat, säger katten Hedvig, 16 år, i Gävle. Författare och katter hör ihop. Vi katter är mysiga och trogna och hoppar inte omkring och gläfser och ska ut och pinka hela tiden. Perfekt för den som sitter och skriver.

Men hunden är ju bara ett morrhår efter. Är du inte orolig att trenden håller på att vända?

– Äsch, fräser Hedvig. Folk försöker bara göra sig märkvärdiga. Det finns ju till och med de som röstat på igelkott och minigris! Horribelt! Nej, katten sitter – eller ligger – säkert på författartronen.

Så här ser hela listan ut:
Katt: 7,5
Hund: 6 (5 hela röster plus två halva)
Häst: 2,5
Elefant: 1
Igelkott: 1
Minigris: 1
Kanin: 1

De halva rösterna beror på två velpottor: Isabelle Halvarsson som svarade ”Hundkatt! Jag kan inte välja!” och Lin Hallberg som sa att det var ”målsnöre mellan häst och hund.”
För övrigt var det Carin Wirsén som gillade igelkottar och Måns Gahrton som röstade på minigris.

Så här såg samtliga röster ut:
Kattröstare: Magnus Nordin, Henning Mankell, Pernilla Gesén, Malin Stehn, Martin Widmark, Veronica von Schenck, Susanne MacFie och ½ från Isabelle Halvarsson.
Hundröstare: Cornelia Funke, Bengt-Erik Engholm, Andreas Palmaer, Per Gustavsson, Elsie Petréns och ½ var från Isabelle Halvarsson och Lin Hallberg.
Häströstare: Johanna Thydell, Pia Hagmar och ½ från Lin Hallberg.
Övriga röster: Jesper Tillber gillar kaniner, Carin Wirsén brinner för igelkotten, Måns Gahrton föredrar minigris och Eva Susso gillar elefanter allra mest.

Börja läsa

 

Läsa lite mer

 

 

Läs ännu mer

 

Affisch

Ladda hem och skriv ut för den som vill 

 

 

 

 

 

 

 

-1