dev1
 
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Att vara med i en klubb är kul! 

Här har vi samlat lite tips på böcker som handlar om klubbar. I en klubb kan man lösa deckargåtor, göra goda gärningar, försöka att inte klanta sig... Ja, i stort sett vad som helst. Och så finns det ju bokklubbar oxå. Ja, och så alla idrottsklubbar förstås - men dom struntar vi i denna gång :-) 

Vi har frågat några författarna hur de kom på sina klubbar! Läs vad de svarade!

Malin Stehn berättar om klubb S.O.S
 

Att skriva om ett gäng kompisar som har en klubb har jag tänkt på ganska länge. Först tänkte jag att det skulle vara en klubb som löser mysterier men det kändes lite för vanligt och då kom jag på att de skulle hjälpa människor och djur istället. Man kan säga att Klubb S.O.S. löser olika problem. Ja, de försöker i alla fall att lösa dem - det går inte alltid som Tea, Ines och Sam har tänkt sig. 

S.O.S. betyder Snälla Och Snabba. Jag valde klubbnamnet för att det är lätt att säga, ser snyggt ut och för att SOS används på riktigt. Det är en nödsignal.

Jag och två av mina kompisar hade faktiskt en klubb när jag var liten. Om jag inte minns fel hette den Hemliga klubben. (Inte särskilt originellt.) Vi hade, precis som Klubb S.O.S., en bok där vi skrev ner viktiga och hemliga saker. Den förvarades i en liten röd träkista.

Tyvärr hände det inte så många mystiska saker i våra kvarter. Men har man inga fall att lösa får man hitta på dem själv! För var inte den där gubben som körde in på grannens uppfart lite skum? Och kanske var skolstäderskan en tjuv? (Det var hon säkert inte, men vi låtsades.)

Malin Stehn

Klubb FFGG

 

Att vara ensam utan att vilja vara det är hemskt. Jag tror vi alla vill dela upplevelser med andra. Ha något gemensamt som förenar oss. Det kan vara väldigt många som delar samma grej, som till exempel kärleken till en artist som Justin Bieber eller ett fotbollslag som FC Barcelona, eller något som bara några få är överens om. Som att aliens finns och snart kommer att landa i ett litet samhälle strax utanför Jönköping.

Jag var sju år och tillsammans med två kompisar helt uppslukad av rymdgubbar, UFO’n och universum. Så vi bildade en klubb. Rymdklubben. I vår klubb handlade allt om besökare från andra planeter. Vi bläddrade i böcker och serietidningar om rymden, superhjältar och flygande tefat. Vi ritade rymdvarelser. Hittade på egna historier om rymdvarelser. Vi pluggade solsystem, galaxer och raketer. En natt bestämde vi oss till och med för att övervaka en kulle där vi var helt övertygade om att ett UFO skulle landa.

Vi turades om att vila, medan en hade vakten och satt med kikare i fönstret och spanade mot de mörka gransilhuetterna på höjden en bit bort.

Det dök tyvärr inte upp något UFO den gången. I alla fall inte innan klockan tolv, och sedan orkade vi inte hålla ögonen öppna längre. Men jag minns spänningen och glädjen av att ha den här klubben där vi var överens om att det kunde hända.

Kanske är det en av anledningarna till att jag valde att skriva om en klubb när jag hittade på böckerna om Föreningen För Goda Gärningar. Jag har fortsatt bilda många klubbar genom åren, och jag hoppas att alla där ute får chansen att göra det samma. För att göra saker tillsammans är det bästa.

Peter Arrhenius

AB Klant & Kompani

Att skriva om en klubb är väl egentligen inte särskilt orginellt, men det går ju att göra på väldigt många olika sätt. Det kan vara olika klubbar. Sportklubbar, djurklubbar, detektivklubbar, hemliga klubbar, tjejklubbar, killklubbar, blandade klubbar. Klubbar med många personer eller klubbar med bara två. Man kan göra det roligt, sorgligt, spännande, läskigt, vardagligt eller kanske alltihop på en gång ...

När jag började fundera på att skriva om en klubb tyckte jag att det verkade finnas ganska många böcker om klubbar, där alla är så himla smarta och löser mysterier till höger och vänster. Så jag tyckte det var kul att hitta på en annan sorts klubb. En klubb för oss som inte alltid är supersmarta och vet precis hur man ska göra allting. Ja, så bildades AB Klant & Kompani :)

Själv kände jag mig ofta klantig och pinsam när jag var barn, men egentligen var jag nog ganska normalklantig. Tyvärr hade jag inte kommit på det där med klantklubb på den tiden. Däremot hade jag en hemlig detektivklubb tillsammans med min bästa kompis. Vi brukade gå ut med block och penna och leta efter mystiska saker att skriva upp. Skumma bilars nummerplåtar t.ex. Ifall polisen skulle ringa och fråga om vi visste något. (Det gjorde de konstigt nog aldrig :)) Vi hade till och med ett hemligt språk som vi hade hittat på själva. Dessvärre var det så hemligt och svårt att det var totalt obegripligt även för oss :) Men kul var det!!!

Ingelin Angerborn - Här hittar du ALLA delarna i serien

Ellen och Sorken - Krumelurklubben och Fjäderfötterna

Ellen och Sorken älskar hemliga klubbar. I första boken startar de Krumelurklubben, och i nästa bok blir de medlemmar i spioneringsklubben Fjäderfötterna.

Jag och min bästa kompis hade en superhemlig detektivklubb. Den hette TWO (som det engelska ordet för två). Mitt hemliga klubbnamn var Gurkan, och min kompis fick heta Päronet.

Vi spionerade på en stor gammal lada som var full av husvagnar. Vi misstänkte att vi var en husvagns-smugglare på spåret.

Innan vi gick till den mystiska ladan klädde vi ut oss och sminkade oss med blåtiror, så att ingen skulle se att det var vi som snokade runt.

Undrar vad som finns i ladan idag? Och undrar om skurkarna någonsin åkte fast?

Maria Frensborg

Djurräddarklubben
 

En klubb! Att få vara med kompisar som tycker om precis samma saker som du själv. Det finns nog inget bättre. Och när klubben väl är startad kan vad som helst hända!

Jag älskar djur och jag älskar spänning, precis som Valle och Vilma som jag skriver om i Djurräddarklubben. De har vigt sitt liv åt att rädda djur från ruskiga elakingar, och sådana finns det gott om. Djurräddarklubben får in nya fall hela tiden!

Just nu sitter jag och funderar på Djurräddarklubbens nästa äventyr, det är så kul att hitta på kluriga fall åt dem. Och snart börjar jag skriva!

Klicka här om du vill se alla delarna i serien.

Anette Eggert

Klubb Hemliga ögat

 

Huvudpersonerna i Petrinideckarna är Peter, Petra och Lucy och tillsammans bildar dom klubben Hemliga ögat. Det är Mårten Sandén som har skrivit böckerna. Mårten blev inspirerad av att läsa om en annan klubb i böckerna om Osynliga klubben av Gunnel Linde.


» Läs mer om Mårten Sandén här.

Hemliga klubben 

  

Hemliga klubben håller till i Alingsås.  Susanne MacFie skriver böckerna och Roland MacFie gör bilderna.


» Läs mer om Susanne MacFie och Hemliga klubben här

Affisch

 

Här kan du skriva ut affischen med boktips.

Sigrid och Affe

Sigrid och Affe räddar djurenSigrid och Affe öppnar restaurang Serien Sigrid och Affe är skriven av Moa Eriksson Sandberg och bilderna är gjorda av Eva Björkstrand.

 Sigrid och Affe har redan haft en detektivklubb, en spökjägarklubb och en Galenpanna-klubb. Nu bestämmer de sig för att starta en klubb för att rädda djur, och i Grönbetet finns det många djur. Om djuren på landet behöver räddas? Hm, det tycker i alla fall Sigrid och Affe...

Så här berättar författaren Moa om böckerna:

"Egentligen är det bara den första delen som handlar om klubbar. Den andra delen handlar om  att Sigrid och Affe startar en restaurang hemma i Affes kök. 

Tredje delen är planerad till 2018, men den har inget namn än.

Böckerna handlar om vänskap och om hur det är att bo i en liten håla på landet där ingenting händer. Miljöerna är inspirerade av min egen uppväxt. Böckerna handlar också om fantasins kraft! Med hjälp av fantasin kan man göra nästan allting. Rädda djur eller starta en egen restaurang! 

Sigrid och Affe råkar också ut för en hel del pinsamma saker, och ofta blir det inte riktigt som de har tänkt sig ... Men oftast blir det bra ändå!"

 

Fler lästips om klubbar

Första boken i sen lättlästa serien om Vanja och Livia som har en VampyrklubbAthena

-1