dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Annelie

Drewsen

Vi pratar sport med Annelie Drewsen 

 

Hur kom du på att skriva böckerna om Amina?
När jag skrev Spring, Amina! som är den första boken i serien om Amina jobbade jag som lärare för nyanlända ungdomar. Då gick det många somaliska flickor i min klass och precis som andra ungdomar gillade de idrott. En av dem ville bli idrottslärare. Men när vi skulle låna böcker på lätt svenska fanns det nästan inga böcker om somaliska flickor, och de som fanns handlade ofta om problem med exempelvis rasism. Jag ville skriva en positiv bok som handlade om en somalisk tjej som höll på med idrott. Visst finns det problem även i Aminas liv, men de överskuggar inte allt annat.

Har du gjort mycket research om löpning? Hur?
– Jag tycker själv om att springa, men helst långt och inte alls lika snabbt som Amina. Dessutom har jag sett friidrottstävlingar på tv och intervjuat ledare i svenska landslaget. När jag skulle skriva om att Amina skadade sig pratade jag med min naprapat.

Är du intresserad av sport i allmänhet?
– Jag är mer intresserad av böcker än sport, haha. Ärligt talat är det nästan alltid roligare att själv idrotta än att se andra som gör det. Men ibland fastnar jag framför sport på teven, särskilt när det är internationella mästerskap.

Annelie Drewsen med medaljen från Paris Marathon 2015 ? hennes första marathon. Håller du på/har du hållit på med någon sport?
– Jag spelade fotboll i många år. Mitt lag var väldigt bra men jag tillhörde inte stjärnorna i laget. Jag fortsatte ändå att spela. I efterhand tycker jag att det är synd att jag inte kände mig duktig då, för jag var ju en av spelarna i ett lag som vann många matcher och turneringar.

– Nu när jag är vuxen saknar jag att spela fotboll ganska ofta, särskilt om jag går förbi en plan sent på kvällen och hör dunsarna från bollar och ser strålkastarna lysa upp planen. Nuförtiden springer jag mest.

Varför är det roligt med sport och att skriva med sport som tema? Vilka sidor tar själva sportandet fram hos dina karaktärer?
– Sport har ofta ett tävlingsmoment som man kan använda för att det ska bli en spännande berättelse. Sedan kan man smyga in en massa saker också. I min serie om Amina ville jag till exempel berätta om en tjej från Somalia utan att hennes kultur eller bakgrund var det viktigaste. De finns ju där såklart, men det är via löpningen man lär känna henne. Boken Ingen gör mål på mig handlar om att inte kunna sluta tänka på en person man har träffat, och så visar det sig att den personen spelar i motståndarlaget. Det var förresten den roligaste boken jag har skrivit. Hela boken utspelar sig kring en match och när jag skrev den var det som om jag spelade fotboll igen.

Kan sport fungera som ett slags språk, tror du?
– Självklart kan man kommunicera med sport. Att ge någon en snygg passning är ju att säga något till den personen. Men ännu mer kanske idrotten är ett sätt att kommunicera med sig själv. Det har jag själv märkt när jag har sprungit riktigt långt, som ett maraton. Då blir kroppen så trött och gör ibland så ont att man bara vill ge upp. Men istället för att lägga sig ner på gatan säger man till sig själv att fortsätta, och så tar man ett steg till. Och ännu ett. Det är att ge sig själv ett budskap om att man faktiskt klarar mer än man tror. 

Kommer det fler böcker om Amina? Eller filar du på någon annan bok som innehåller sport?
– Nu i januari kom den fjärde boken om Amina. Den heter Satsa allt, Amina! och handlar om hur Amina kämpar för att komma med i landslaget för ungdomar. Men det finns två problem: hon är inte svensk medborgare och hon springer inte tillräckligt snabbt. Sedan har jag tänkt skriva minst en bok till om Amina. Vem vet, det kanske bli fler böcker om andra sporter också.

 

Publicerad 20180129
Intervjuade gjorde Noomi Hebert

Selfie av Annelie Drewsen ute på en löprunda.

Kortfakta

 

Namn: Annelie Drewsen

Född: 1980 i Stockholm

Bor: i ett gult hus i Spånga

Det här visste du inte om författaren:
Efter gymnasiet bodde hon ett år i Mexiko där hon arbetade som engelsklärare. Hon tycker om språk och har försökt lära sig både somaliska och persiska, men är inte så duktig ännu. Men spanska pratar hon varje dag! 

Därför skriver hon böcker:
"För att böcker kan förändra människor, och människor kan förändra världen." 

Facebook: https://www.facebook.com/DrewsenAnnelie/

Webbsida: anneliedrewsen.se 

Serien om Amina

Omslag Spring, Amina. Första boken i serien om AminaOmslag Spring, Amina på arabiskaOmslag Run, AminaOmslag Spring Amina på somaliskaOmslag Kom igen. Amina. Andra boken om AminaOmslag Ge inte upp AminaOmslag Satsa allt, Amina

Annelies andra böcker

Omslag Ingen gör mål på migOmslag Stella skaffar ett syskonOmslag Pluto är ingen planetOmslag Inte klia, Adam finns på många olika språk.

Text Tema Sport. Länk till temasidan
-1