dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Åsa

Oxenmyr

Vi pratar sport med Åsa Oxenmyr

 

Är du intresserad av sport i allmänhet?
– Egentligen inte. Men jag har nog alltid tittat på landskamper i ishockey och tycker att friidrott kan vara intressant ibland.

– Nu när jag har barn som spelar innebandy tycker jag att det är kul att följa dem och deras lag, men vi har också varit på en del SSL-matcher. Äldsta sonen håller på ett lag i hockeyns SHL så mitt intresse för hockey har ökat. Det är alltid kul att se matcher på riktigt, både i innebandy och hockey.

Varför är det roligt med sport och att skriva med sport som tema?
– Många barn sysslar med någon sport, men jag upptäckte att det inte fanns så mycket skrivet om innebandy. För att väcka läslust gäller det att hitta något som intresserar läsaren. Ett intresse kan vara det som fångar läslusten. Så att det saknades böcker om innebandy tillsammans med sådant jag sett när jag tittat på mina barn som tränat och spelat matcher gjorde att jag började skriva. Det är så mycket som kan hända…

Hur tror du det kommer sig att innebandy har blivit så otroligt populärt?
– Innebandy är en sport som är lätt att komma igång med och det krävs inte så mycket utrustning, så det är relativt billigt. Det är också en snabb sport, resultatet kan verkligen ändras i ett huj. Nu skrivs det mer och mer om innebandy i tidningar också så det hjälper nog också till.

– Något som kanske inte alla känner till är att innebandy är en svensk sport och att Sverige har flest VM-guld både på dam- och herrsidan!

Är det svårt att "översätta" det som händer på planen till text?
– Nej, jag tycker att det är ganska lätt, men sedan får man ibland skruva till det lite och blanda verklighet med fantasi.

Håller du på/har du hållit på med någon sport?
– När jag var barn gick jag på gymnastik, men annars har jag inte varit aktiv inom någon sport. Jag var väl en medelmåtta, men tyckte ändå att det var kul. En del andra spelade fotboll, men det har aldrig varit min grej. Jag var med på en enda fotbollsträning, men då stod jag mest och tittade på allt annat än bollen…

Joel i dina böcker finns ju på riktigt: han är din son. Vad tycker han om att bli huvudperson i en bok? Delar ni på pengarna?
– Han tycker att det är kul. Från början kom inspirationen från min äldste son och hans lagkamrater, men eftersom även min andra son spelar nu blir det en blandning av dem båda och deras lagkamrater.

– Pengarna behåller jag – haha.

Hur viktigt är det för Joel att vinna – i böckerna och på riktigt?
– Både Joel i böckerna och Joel i verkligheten tycker givetvis att det är kul att vinna och även att en förlust ibland kan kännas som en seger om man vet att hela laget kämpat och gjort sitt bästa. Men visst känner de annars båda att det är trist att förlora, men det går fort över.

Kommer det fler böcker om Joel? I så fall: vad ska nästa bok handla om?
– Jag har idéer till fler Joelböcker, men just nu ser det inte ut att bli fler.

Finns det några andra barnböcker med sporttema som du tycker är bra och vill tipsa om?
– De senaste åren har det, förutom mina böcker, kommit en del böcker som mer eller mindre handlar om innebandy, Camilla Dahlsons serie som börjar med boken Innebandystjärnor och Tomas Hallings serie som börjar med boken Glad och lycklig? Knappast.

– Annars är det svårt att välja ut, det finns så många som är bra. Men jag tycker att det är kul att det kommit sportböcker som inte bara handlar om fotboll. Nu kan man läsa om handboll, BMX, kickboxning och tennis. Det är dessutom roligt att det är fler tjejer än tidigare som är huvudpersoner i sportböcker än tidigare, även om mina handlar om killar.

Om du fick backa lite och göra en idrottskarriär, vad hade du helst velat vinna OS i för sport?
– Vintersporter har jag knappt provat på, men om jag ändå skulle välja något fick det nog bli längdskidåkning. Om det varit sommar-OS hade det troligtvis fått bli någon löpargren eller längdhopp.

 

Publicerat 20180125
Intervjuade gjorde Noomi Hebert

Foto på Åsa Oxenmyr. Fotograf Beatrice Engman.

Kortfakta

 

Namn: Åsa Oxenmyr

Född: I Svalöv

Bor: Älmhult, tillsammans med man och två söner samt hund, katt och kanin. Inte illa, tycker jag själv, med tanke på att jag är hundrädd.....

Gör förutom att skriva böcker: Gillar att läsa och att baka, dock inte samtidigt (:-) 

Yrke: Förutom författare är Åsa bibliotekarie.      

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Jag skulle vilja kunna bli osynlig om det räknas som en superhjältekraft.

Intervju på förlagets hemsida

Åsas serie Joel spelar innebandy

Omslag Första träningen. Bok 1 i serien Joel spelar innebandyOmslag Utvisningen. Andra boken i serienOmlsag I målet. Tredje boken i serienOmslag Straffen. Fjärde boken i serienOmslag Skadad. Femte boken i serienOmslag Turneringen. Sjätte boken i serien

Faktabok om innebandy

Omslag Innebandy

Text Tema Sport. Länk till temasidan
-1