dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Om Åsa Storck

 Jag heter Åsa Storck, är född 1964 och bor i Gislaved i Småland.

Det mesta jag tycker är roligt i livet handlar om ord och berättelser och böcker. Fast viktigast av allt är min familj som består av min man Ulf och mina tre döttrar Linnea, Matilda och Julia. En hund har vi också, en cairnterrier som heter Milou och är helt hopplös att få någon ordning på.

Jag är bibliotekarie och jobbar i skolbiblioteket på en högstadieskola med mer än 500 elever. Det både svåraste och roligaste i mitt jobb är att försöka hitta rätt bok till både de elever på min skola som älskar böcker och de som inte gillar alls att läsa.

Mina egna favoritförfattare just nu (det växlar lite!) är Maj Bylock och Gudrun Wessnert som båda skriver så bra om hur det kunde vara att leva förr i tiden och Lian Hearn för hennes fantastiska böcker om Otori-klanen.

När jag var liten älskade jag böckerna om Laura och Mary, där första boken heter "Det lilla huset i stora skogen" av Laura Ingalls Wilder. "Barnen från Frostmofjället" var en annan av mina favoriter, liksom "Caddie, nybyggarflickan" och så Kulla-Gulla-böckerna förstås.

Jag har alltid gillat att fantisera och fundera ut berättelser. När jag jobbade på mitt första riktiga jobb som bibliotekarie, så började jag också skriva mina första lättlästa böcker om Lovisa, en tjej som går på lågstadiet och liknar mig ganska mycket som barn. Då märkte jag att det var riktigt svårt att skriva tunna och korta böcker, eftersom det var nästan omöjligt att få med allt man ville i berättelsen. Jag som hade trott att det var lätt att skriva tunna böcker och mycket svårare att skriva tjocka!

HemlighetenEfter Lovisa-böckerna började jag skriva lite längre böcker, först "Rymlingen" och "Stormen" som utspelar sig på medeltiden, och sen "Hemligheten" och "Fångad av främlingar" som handlar om stenåldern. Sen har det också blivit fler börja-läsa-böcker, en läsebok, en novellsamling och ett par böcker om 1800-talet.

Vilken av mina böcker tycker jag mest om? Det är nästan alltid den som kommit ut senast, och just nu är det "Baddräkten" som kom hösten 2004. "Baddräkten" handlar om hur det är idag, så det är alltså ingen historisk bok. En somalisk flicka får inte vara med och bada när resten av klassen åker till simhallen. Hennes föräldrar gillar inte det där med att killar och tjejer badar ihop. Fadumah, som flickan heter, får bara sitta och titta på när de andra badar. Hur känns det? Och vad händer när Fadumah en dag ändå får för sig att prova en baddräkt?

Baddräkten, Natur och Kultur 2004Det bästa med att skriva böcker är just när man kommer på vad boken ska handla om, vad som ska hända och hur den ska sluta. Sen tycker jag ibland att det är lite segt att skriva, men när jag närmar mig slutet på berättelsen, då är det jättekul igen. Och när boken sedan är tryckt och klar, då är det som julafton och jag är så glad!

Det brukar ta ett par månader för mig att få klart en bok från det jag börjar skriva tills boken är klar. Men då har jag funderat länge på vad boken ska handla om, så att jag har det mesta klart inuti huvudet.

Ibland får jag frågan vad jag gillar att göra på fritiden. Att läsa är något av det bästa jag vet. För mig är det viktigt att göra det för att se hur andra författare skriver och lägger upp sina berättelser. Fast framförallt läser jag för att det är så härligt. Ibland råkar man på en riktigt bra bok där man sugs med som i en virvel av själva berättelsen. Då har man bara att följa med och se vad som händer och man funderar inte ens på att sluta läsa och lägga boken ifrån sig. Så ska en riktigt bra bok vara!

tycker Åsa Storck

PS.
Om du skulle vilja skriva till mig, så är min e-postadress: asa.storck@hotmail.com

 

 

Åsa


Storck

Du klarar det Milo!

Milos familj har levt gömda men nu får de stanna i Sverige. Milos mamma har fått jobb men Milos pappa går på SFI och längtar efter att få jobba. När han får erbjudande om att köra buss blir han på bättre humör. Milo tröttnar på att spela fotboll och vet inte om Elias fortfarande vill vara hans kompis om han slutar i laget. För Milo är livet fullt av både glädjeämnen och svårigheter. Lättläst och spännande.
Tredje boken om Milo
 

 

 

Stanna, Milo!

Milos familj har fortfarande inte fått besked om de får stanna i Sverige. Däremot har Milo fått veta att han får börja gå i skolan igen. Det känns bra även om det sker i hemlighet. När en polis plötsligt dyker upp i klassrummet blir Milo rädd. Han tror att polisen har kommit för att hämta honom. Lättläst och spännande om en situation som man inte önskar någon att hamna i.
Andra boken om Milo.

 

 

Milos flykt

Milos familj har flytt sitt hemland och gömmer sig på olika ställen i Sverige. Hotet att tvingas återvända till hemlandet hänger över dem. Milo längtar efter kompisar, men han får inte gå ut. En dag smyger han iväg, fastän han vet att det är farligt.
Första boken om Milo.


 

 

Farligt besök

Niki och Joel är ensamma hemma när en man plötsligt stormar in och vill låna telefonen. Någon är ute efter honom, och han vill ringa till polisen. Något glimmar till i mannens byxlinning, en pistol. Vem är mannen?

 

 

 

 

Från andra sidan

 

 

 

 

 

 

Scenen är din, Mingla!

Det är svårt att framträda inför andra människor. Att stå på scenen. Det har alla upplevt. Det är bara det att den rädslan inte syns utanpå. Mingla är livrädd för sin dansuppvisning. Men ingen ser att hon är rädd, ingen märker att benen darrar. Alla har ju kommit för att se henne. Det räcker, när Mingla dansar.

VikarienVikarien,
 2008

Samra är van vid att Moa bestämmer allting. När Moa ber Samra att följa med ut och dansa, då gör Samra det, om än motvilligt. Samra står och väntar när Moa dansar. Det är då hon får syn på honom. Han ser helt vanlig ut, men det är ändå någonting speciellt med honom. Tänk om hon bara hade vågat går fram till honom, men det vågar hon inte. Lättläst och spännande om kärlek

 

Vilse i vinterskog

Den försvunna tvillingbroschenVilse i vinterskog, Hegas 2003

Den försvunna tvillingbroschen, LL-förlaget 2002

 

 

 

 

 

Fångad av främlingar


Fångad av främlingar, Hegas 2002

Rövaren på Ramberget, Hegas 2001

 

 

 

MotorcykelnMotorcykeln, Hegas 1997

Stormen, Hegas 1996

Rymlingen, Hegas 1996

-1