Om Åsa Storck
Jag heter Åsa Storck, är född 1964 och bor i Gislaved i Småland.
Det mesta jag tycker är roligt i livet handlar om ord och berättelser och böcker. Fast viktigast av allt är min familj som består av min man Ulf och mina tre döttrar Linnea, Matilda och Julia. En hund har vi också, en cairnterrier som heter Milou och är helt hopplös att få någon ordning på.
Jag är bibliotekarie och jobbar i skolbiblioteket på en högstadieskola med mer än 500 elever. Det både svåraste och roligaste i mitt jobb är att försöka hitta rätt bok till både de elever på min skola som älskar böcker och de som inte gillar alls att läsa.
Mina egna favoritförfattare just nu (det växlar lite!) är Maj Bylock och Gudrun Wessnert som båda skriver så bra om hur det kunde vara att leva förr i tiden och Lian Hearn för hennes fantastiska böcker om Otori-klanen.
När jag var liten älskade jag böckerna om Laura och Mary, där första boken heter "Det lilla huset i stora skogen" av Laura Ingalls Wilder. "Barnen från Frostmofjället" var en annan av mina favoriter, liksom "Caddie, nybyggarflickan" och så Kulla-Gulla-böckerna förstås.
Jag har alltid gillat att fantisera och fundera ut berättelser. När jag jobbade på mitt första riktiga jobb som bibliotekarie, så började jag också skriva mina första lättlästa böcker om Lovisa, en tjej som går på lågstadiet och liknar mig ganska mycket som barn. Då märkte jag att det var riktigt svårt att skriva tunna och korta böcker, eftersom det var nästan omöjligt att få med allt man ville i berättelsen. Jag som hade trott att det var lätt att skriva tunna böcker och mycket svårare att skriva tjocka!
Efter Lovisa-böckerna började jag skriva lite längre böcker, först "Rymlingen" och "Stormen" som utspelar sig på medeltiden, och sen "Hemligheten" och "Fångad av främlingar" som handlar om stenåldern. Sen har det också blivit fler börja-läsa-böcker, en läsebok, en novellsamling och ett par böcker om 1800-talet.
Vilken av mina böcker tycker jag mest om? Det är nästan alltid den som kommit ut senast, och just nu är det "Baddräkten" som kom hösten 2004. "Baddräkten" handlar om hur det är idag, så det är alltså ingen historisk bok. En somalisk flicka får inte vara med och bada när resten av klassen åker till simhallen. Hennes föräldrar gillar inte det där med att killar och tjejer badar ihop. Fadumah, som flickan heter, får bara sitta och titta på när de andra badar. Hur känns det? Och vad händer när Fadumah en dag ändå får för sig att prova en baddräkt?
Det bästa med att skriva böcker är just när man kommer på vad boken ska handla om, vad som ska hända och hur den ska sluta. Sen tycker jag ibland att det är lite segt att skriva, men när jag närmar mig slutet på berättelsen, då är det jättekul igen. Och när boken sedan är tryckt och klar, då är det som julafton och jag är så glad!
Det brukar ta ett par månader för mig att få klart en bok från det jag börjar skriva tills boken är klar. Men då har jag funderat länge på vad boken ska handla om, så att jag har det mesta klart inuti huvudet.
Ibland får jag frågan vad jag gillar att göra på fritiden. Att läsa är något av det bästa jag vet. För mig är det viktigt att göra det för att se hur andra författare skriver och lägger upp sina berättelser. Fast framförallt läser jag för att det är så härligt. Ibland råkar man på en riktigt bra bok där man sugs med som i en virvel av själva berättelsen. Då har man bara att följa med och se vad som händer och man funderar inte ens på att sluta läsa och lägga boken ifrån sig. Så ska en riktigt bra bok vara!
tycker Åsa Storck
PS.
Om du skulle vilja skriva till mig, så är min e-postadress: asa.storck@hotmail.com