dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Åsa Lind. Fotograf: Helena Fernández.

Foto: Helena Fernández

Läs mer om Åsa på Rabén & Sjögrens hemsida

Mariehamns stadsbiblioteks hemsida kan du läsa mer och hitta länken till youtube-sida där Åsa läser ur Ellika Thompsons första bok

Åsa fick Nils Holgersson-plaketten för boken Sandvargen 2003
Åsa


Lind

Helena intervjuar Åsa Lind

Slumpens bok- Slumpens bok handlar om ett äventyr som Hanna Demeter, en lång flicka på tolv år, dras in i när hon får en bok i sin hand. Det är verkligen ett fantastiskt sammanträffande. Boken är nämligen skriven just för henne, fast för 3000 år sedan. På långa och krokiga vägar hade den till sist slingrat sig fram till Hanna. Hon får den i stället för växelpengar när hon köper ett äpple på väg till skolan?
Författaren Åsa Lind berättar om sin senaste bok.

- Runt omkring oss pågår det saker överallt hela tiden, säger hon. Berättelsen om Hanna och den mystiska boken har vaskats fram ur ett myller av händelser, personer och färger. Vad är mest viktigt just nu? Vad är mest betydelsefullt? Som författare kan man plocka fram just det.

Tänk dig ett du står vid ett bakbord och knådar en deg. Tänk dig sedan att du sitter vid en dator? Ganska olika sysselsättningar på många sätt, men Åsa tycker ändå att skrivandet påminner en hel del om att baka. I båda fallen ska ju saker blandas ihop, ältas, jäsa och behandlas.
- Bakar men en stor deg kan det bli rätt tungt. Det är likadant när man skriver. Ju större material man jobbar med desto tyngre blir det att hantera och det tar längre tid. Och att det tar tid kan faktiskt vara en fördel, för ofta vill man stanna kvar länge i bokens värld. Det händer att personerna i boken överröstar de verkliga människorna!

Boken Mästaren och Margarita av den ryske författaren Michail Bulgakov är en klassiker. Den har varit en inspirationskälla för Åsa under arbetet med Slumpens bok.
- Bulgakov visar att med berättarglädje, kraft och skicklighet kan en författare skapa vad som helst mellan ett par pärmar. Jag läste om Mästaren och Margarita för ett tag sedan, och då la jag märke till några knep som Bulgakov använder när han bygger upp sin berättelse. De knepen har jag haft nytta av, till exempel för att flytta fram handlingen massor av år utan att det blir något glapp.

Åsa Lind har inte som mål att skriva lättläst.
- Alla behöver inte skriva för alla. Det finns lika många olika läsare till barn- och ungdomslitteratur som det finns olika vuxna som läser vuxenböcker.
Åsa säger att för hennes del får både det hon läser och det hon skriver hellre vara svårtuggat än lättuggat.
- När det gäller bröd gillar jag mest rågbröd med goda pålägg?

Åsa växte upp i byn Karbäcken i norra Ångermanland. Hon hade fyra äldre systrar och farmor och mormor bodde alldeles i närheten. Det var gott om berättelser, sagor och sånger i hennes hem.
- Vårt kök var världens centrum. Kanske var det där jag blev författare, långt innan jag kunde läsa och skriva. Min mamma sa: "Du kan tänka vad du vill och dina tankar kan ingen ta ifrån dig."

Tidigare har hon arbetat bland annat som journalist, restaurangchef och vårdbiträde. Numera är Åsa Lind författare på heltid.


Helena Fernández

Kortfakta

Namn: Åsa Lind

Född: 1958 i byn Karbäcken i Ångermanland

Första boken: Troll-Tula och Nisse, 1995

Senaste boken: Äskil äter träd

Hur många böcker har du gett ut?
18 ... kan ha glömt nån. Alltså, av nån anledning har jag jättesvårt att komma ihåg hur många böcker jag har skrivit! Men typ 16. Samt en berättelser till några antologier, en massa sagor för radio. Men säg 18 böcker, det är helt säkert.

Har du haft några andra jobb? 
Flera stycken! Vårdjobb, grötkokerska, restaurangchef, kock, cyklande brevbärare i skärgården, städare, bildlärare, journalist - och mitt allra första sommarjobb var att plantera tall. 

Äskil äter träd. Per Gustavsson har gjort bilderna.

Hemligheten kom 2014 och Emelie Östergren har gjort bilderna till den.

Utflyktsbok för rim och ramsare gjorde Åsa ihop med Anna Bengtsson.

Opus Olsson

 

Mormors sjal

Jag och Biliam är kusiner. Vi gillar att tänka och att vara tillsammans. Det är familjefest för mormor. Mormor sitter mest och sover. Vi gömmer oss under hennes sjal och fantiserar om allt möjligt och om mormor som är så gammal. Sedan pratar vi med mormor om livet och döden och om blomkrukor.

Slumpens bokSlumpens bok

Bråttom till bussen och tanten i kassan kan inte lämna tillbaka växeln. Ta en bok istället, säger hon. Så det gör Hanna. Det är en märklig bok, bara några rader går det att läsa i den åt gången. Men hanna tänker inte så mycket på det. Hon har fullt upp med annat att fundera på. Mamma som är galen och pengarna som är slut och skolan som brinner ned. Men ändå, det är nåt märkligt med boken och Hanna får höra den märkligaste av historier. Boken är skriven för henne - hon är läsaren. Men det är fler som vill åt boken.
Slumpens bok är en riktig slukarbok!

Vad tycker du om boken. Skriv här!

AbrakadabraAbrakadabra

Säkert känner du till den magiska besvärjelse som används av trollkarlar och i andra magiska sammanhang  – Abrakadabra? Om detta handlar också den här boken. Här läser du om magiska trick, trollformler, osynlig skrift och du får också veta lite mer om de riktigt stora trollkarlarna.

Ellika Tomsons första bokEllika Tomsons första bok 

Fröken har gett Ellika i uppgift att skriva om Christofer Columbus – en upptäckare. Tråkigt tycker Ellika. Skriv om Ellika i stället, föreslår hennes vän Pampas. Hur ska det gå till, undrar hon, men börjar skriva lite i anteckningsboken hon får. Det finns massor att upptäcka bara i huset hon bor. 
Passar bra att läsas högt.

Stora boken om SandvargenSandvargen
Den mycket sällsynta Sandvargen älskar kluriga frågor. Det är därför han trivs så bra med Zackarina. Hon undrar hela tiden – om myggor och kärlek, om tomma byxfickor och döden. 
Innehåller 3 böcker: Sandvargen, Mera Sandvargen och Sandvargen och hela härligheten.
Bilderna i boken och omslaget är ritade av Kristina Digman

-1