dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Håkan

Jaensson

 

1. Hur kommer du på berättelser?

Ibland kan det vara en rad ur en dikt eller ett bibelcitat som drar igång mig - så blev det bilderböckerna "Jag såg, jag ser" och "Vinden blåser vart den vill". När jag skrev "Bullers bluff" och de andra Buller-böckerna ville jag berätta om en tyst liten pojke med föräldrar som bara tänker på sig själva.När jag hittade på titlarna - "Bullers bingo", "Bullers bröllop", "Bullers buller" och "Bullers baby" kom historierna liksom av sig själva.

Det är konstigt, det där med hur man kan komma på saker. En gång såg jag gammalt porslin från Kina med felmålad dekor. Det blev bilderboken "Rita ensam hemma" ...

Det viktigaste är att man tillåter sig själv att fritt, strunta i att den del kan kännas larvigt.

2. Testar du böckerna på dina egna barn?

Nej, inte ens när de var små. De är alldeles för snälla för att tala om vad de egentligen tycker.

3. Vad har du för bil?

En liten, praktisk och tråkig sak som mina barn brukar åka omkring i. Karin och jag åker mest motorcykel, på somrarna ända ner till Medelhavet. Jag har skrivit en bok om motorcyklar (som Jens Ahlbom har gjort bilderna till): den heter "Alla åker motorcykel".

4. Vad gör du när du inte sitter och skriver?

Städar, handlar, lagar mat och åker motorcykel. Och läser böcker.

5. Vad ville du bli när du var liten?

Långtradarchaufför eller racerförare. På den tiden kunde jag allt om racerbilar och racerbanor.

 

Namn: Håkan Jaensson

Född: 1940 i Kiruna 

Bor: i Stockholm sedan 40 år

När kom din första bok och vad heter den: Nussekudden, 1984, tillsammans med Arne Norlin och Gunna Grähs.

Vad heter din senaste bok: Kikis alla människor, kom hösten 2013.

Hur många böcker har du gjort:  25, tror jag. Egna och tillsammans med Arne Norlin.

Har du haft något annat jobb: Har jobbat som journalist från 18-årsåldern till pensionen.

Det här visst du inte: "Historien i "Harald färgar håret" är alldeles sann. Det var mitt mellanbarn (som inte heter Harald) som gjorde just det. Men han är fortfarande lite sur för att jag gjorde en bok av det."

NussekuddenKalle är kuddberoende. Kudden följer honom genom dagis, skola och lumpen. När han tvingas välja mellan frun och kudden blir det problem.

Läs också Nussekudden i Paris.

 

 

Gunna Grähs har ritat bilderna.

Bullers bluffBuller gör inte mycket väsen av sig. Det är så han har fått sitt smeknamn. Men han är smart och tänker ut fiffiga saker. Som då han ändrar lite i mammas kalender. Det händer en massa roliga saker!

Eva Lindström har ritat bilderna i boken.

Läs också fortsättningarna: Bullers bingo, Bullers bröllop, Bullers buller och Bullers baby.

  

Alla åker motorcykelAlla i den här familjen tycker om att åka motorcykel. Hela släkten faktiskt. Till och med hunden Boris gillar att åka sidovagn och gammelfarmor har en trimmad elrullstol. Det finns väldigt många olika sorters motorcyklar. Säkert finns det en som passar just dig. Det här är en fräsig bok.

 

Jens Ahlbom har ritat bilderna.

Pang!Ibland blir det bråk mellan mammor och pappor. Ibland kan man förstå bråket men ibland är det helt märkligt, konstigt och väldigt otäckt. Det kan kännas hemskt, så hemskt att man blir rädd. I den här boken blir mamman och pappan vänner igen.

Kenneth Andersson har ritat bilderna.

 

 

Harald färgar håretHarald är ganska duktig i skolan, gillar att spela fotboll och kan vissla "La Paloma", alla verserna. Han har vanliga trevliga föräldrar och en vanlig trevlig storebror som heter Nisse. Allting borde vara frid och fröjd. Men Harald tycker att livet känns trist, att han är alldeles för vanlig. Hans hjälpsamme bror finner dock på råd: Färga håret! Harald låter sig motvilligt övertalas.

 

 

-1