dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 


Jens

 

Ahlbom

5 frågor till Jens Ahlbom

Vad gillar du mest? Hund eller katt?

Förr i världen skulle jag ha sagt katt. Absolut! Vi hade katter när jag var liten. Snälla, galna, gulliga, fula och fantastiska katter. Men av någon anledning har jag ofta tecknat hundar i de böcker som jag har illustrerat. Det är kul att rita hundar! Och nuförtiden har jag en hund, åtminstone på halvtid. Hon heter Nelly, och när hon hör på säger jag alltid att jag tycker mycket mer om hundar än katter. Hon blir sur annars.

Vilket är roligast? Teckna eller skriva?

Jag har ju ritat och tecknat ända sedan jag var liten. När jag gick i skolan tyckte mina klasskamrater att jag var bra på att rita, och det är ju roligt om någon tycker att man är bra på något. Så jag fortsatte att teckna och måla.
  Jag tyckte att det var svårare att skriva. Det tycker jag fortfarande. Varje gång jag ska skriva något måste jag vrida och vända på orden för att det ska bli som jag vill. Fast jag tycker numera att det är riktigt kul att skriva. Det roligaste är kanske att skriva och rita samtidigt.

Vem lärde dig att teckna?

Min pappa var en väldigt duktig tecknare. Jag tror att har ritade jämt och ständigt. Åtminstone när han satt ner. Ibland målade han bilder ute i naturen. Jag brukade titta på honom och försöka göra likadant. Så lärde jag mig bara genom att titta på. När jag blev stor gick jag på en konstskola och bildlärarutbildningen, och lärde mig mer. Jag tycker det är kul att göra bilder med många detaljer, och att teckna människor och hus och djur och natur.

Vad är du sämst på?

Jag är väldigt dålig på att hålla ordning på saker. Av någon anledning blir det fruktansvärt stökigt så fort jag sätter mig och ska jobba. Sedan får jag använda en massa tid till att leta efter saker. Pennor, penslar, telefoner och strumpor eller vad det nu kan vara. Det är rätt opraktiskt, för jag blir ju inte på särskilt bra humör när jag inte hittar saker. Ibland glömmer jag att betala räkningar och då blir det andra som blir dåligt humör.

Vad skulle du göra om du inte var författare/illustratör?

När jag var liten ville jag bli bagare. Jag var rätt förtjust i bullar. Nu tror jag att det skulle vara kul att vara uppfinnare eller filmregissör. Eller att segla runt jorden, men det är kanske inte ett jobb.
 

Namn: Jens Ahlbom

Född: 1954 i Hudiksvall

Bor: Hudiksvall. 

Har du haft några andra jobb?
Ett tag jobbade jag som teckningslärare men sedan första boken kom ut har han varit författare och illustratör på heltid.

Jens böcker:
1985 vann Jens andra pris i Rabén & Sjögrens bilderbokstävling med Jonatan på Måsberget. Efter det har han illustrerat massor av böcker - säkert 100. Han jobbar mycket ihop med George Johannson och Mulle Meck.

Det här visst du inte om Jens:
"En gång hade jag en av huvudrollerna i en opera för balalajkaorkester och kör. I Hudiksvall. Jag spelade skogshuggare, och hm - jag är inte så bra på att sjunga."

Jens Ahlboms hemsida med massor av fina bilder

Mulle Meck

Mulle Meck i glada Hudik - en rolig utställning. Gå dit vetja om du är i Hudiksvall.

Rabén & Sjögren har en lång lista med många av Jens böcker

Jonatan på MåsbergetJonatan på Måsberget

När Sara och Jonatan leker, tappar Jonatan balansen och faller. Det är då Sara säger det där, det som gör så ont att höra, som gör att Jonatan börjar fundera. Sara säger att han är klumpig, att han alltid ramlar, och att han aldrig kommer att kunna flyga. Är det sant det Sara säger? Kan Jonatan göra något för att ändra på det i så fall? 

Landet mellan flodernaUlf Sindt har skrivit boken om Landet mellan floderna : livet i det gamla Mesopotamien

 

 

 

 

 

 

Hanna, Hugo och huskattenHanna, Hugo och huskatten handlar faktiskt om trähus. Barn i trästäderna Hjo, Eksjö och Nora har fått den här.

Kolla in på hemsidan för de Tre trästäderna. Man kan vandra runt i staden - fast på nätet.

 

 

 

Ut i rymden med Mulle MeckAllra mest har Jens ritat bilder till George Johanssons alla böcker. Här är en av dom - Ut i rymden med Mulle Meck : planeter, kometer, rymdfärder, galaxer, svarta hål.

Mulle Meck får hjälp av astronomen Wilma för att förklara för sin hund Buffa hur det ser ut i rymden. De besöker planeter som ingen människa eller hund kan bo på för att det inte finns luft att andas, eller att det är för kallt eller för varmt. De förklarar också hur man tror att jorden och hela universum kom till, och hur man tror att universum och människor kommer att se ut och ha det i framtiden.

BellmanhistorierMalin Lilja har samlat Bellmanhistorier och Jens har ritat bilderna.

Fnissvarning!

 

 

 

 

 

-1