dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Mårten Melin Foto taget av Susanne Adolfsson

Intervju med Mårten Melin

Du har ju skrivit allt från bilderböcker upp till ungdomsböcker. Vilket är roligast?

Det känns som att jag riktar in mig på 11-12 åringar för det är en rolig ålder att skriva om, där man liksom börjar nosa på vuxenlivet.
Men ibland är det så att man får en idé till en berättelse, och så är det idén som styr vem det skall handla om eller vilken åldersgrupp man skriver om.  Jag hade en ungdomsbok som heter Jag ser dig där det var tvunget att finnas ett skolskåp, idén byggde på det. Nu för tiden har ju vissa sexor skolskåp men det tänkte inte jag på då så då fick det handla om högstadiet. Jag är väldigt noga med dialog – alla mina böcker är skrivna i jagform.

Måns och Emma”-serien, tycker jag är jättebra!

Den första? Det finns en till som heter Kyssas typ och den tycker jag nog är bättre. Det har kommit en trea också.  Jag brukar läsa dem högt i klasserna och då brukar de alltid börja vrida lite på sig. Hela serien går ut på att han tror att han måste ta initiativet, när det hela tiden är hon som gör det. Så jag hade en idé om en fjärde bok där de skall göra slut, han går runt och skall göra slut men han kommer aldrig till. Och så är det hon som gör det till slut istället. Men jag tyckte så mycket om Måns och Emma så jag tyckte de kunde få vara tillsammans igen. I all evighet. Så jag skriver inte mer om dem.

Alla de här böckerna handlar ju om kärlek; Jävla Lucia, Måns och Emma, Amor anfaller. 

Man skriver nog om det man är intresserad av. Ibland får jag skärpa mig också. Har du läst Förvandlad? Den handlar inte om kärlek, den handlar om sex. Den är ganska snäll så. Det var en 10-åring som gav den 5 Kp i KP.
Det kommer en till bok som utspelar sig på samma skola. Men med helt andra huvudpersoner. Figurer från Förvandlad dyker upp, som bifigurer. Lucia dyker upp i den nästa boken också fast bara på en sida. Först hade jag tänkt att hon skulle gå på skolan men det funkade inte. Det passade inte. Så då hittade jag på en syster till henne. En halvsyster; de har samma pappa fast olika mamma. De är lika gamla, de är födda på samma dag. Så kan man ju fundera ut hur det gått till.

Jag har ju skrivit en bok som heter Amor anfaller och jag tyckte Amor var en ganska bra figur även om han inte finns i Amor anfaller. Men så tänkte jag så här att om han fanns på riktigt då, om han får ett barn som alla blir kära i, vad skulle han heta i Sverige? Om han växte upp och fick ett barn?  Så boken handlar om Love. Love som växer upp med sin mamma och har kärleksguden till pappa. Och har problem med att alla blir kära i honom och han tycker det är jättejobbigt. Så han är på den här skolan för att lära sig tygla sina krafter.

Hur är det att skriva så mycket?

De lättlästa böckerna är ju faktiskt inte så tjocka. Man kan gå och grubbla ett tag på dem men sen kan det gå väldigt fort. Jag har sex böcker som kommer ut i år. Ungdomsboken som kommer i höst är jag väldigt nöjd med.  Jag fick idén på en lördag, skrev boken måndag, tisdag, onsdag och skickade in den på torsdag. Fick svar på en och en halv vecka att den var underbar. Det tyckte jag var bra jobbat.

Jag funderade lite på ”Jävla Lucia” -  hur kommer man på en sådan idé? Du luras lite, man vet inte riktigt vad som händer. Minns du hur du kom på den?

Min favoritbok är Mästaren och Margarita för den är så tragisk, spännande, sorglig, tramsig och allting på en och samma gång. Fantastisk. Så jag tänkte först att jag skulle skriva en sådan fast i barnvariant, och så spanade jag in lite andra sådana där djävulsböcker som fanns. 
Stephen King säger att ”att skriva är som att gräva upp ett dinosauriefossil”. Ibland får man hacka lite mer och ibland får man putsa lite. Jag tror det är så det är mycket, man hittar inte på något själv. Antingen har man upplevt det eller sett på TV eller läst det. Så finns allting där och så plockar man och gör något eget av det.
Lucia är djävulens dotter men hon är ju människa. Hon har lite övernaturliga krafter men det hon gör där med klassen är ju inte så övernaturligt. Hon ser till att vissa människor träffar varandra.

Tror du att det finns troll?

Nej, men att folk kan vara som troll. Jag säger så här: Jag tror inte på någonting sådant – tror jag.

När man hittar på en sådan figur som i Som trolleri, hur gör man?

Jag är uppvuxen med John Bauers teckningar. Sagorna suger men bilderna är fantastiska. Och så har jag ju läst det här om att bli bergtagen och då har jag tänkt att jag skall göra en berättelse där en blir bergtagen fast i modern tid. Det skall vara den som blir bergtagen som berättar.

Har du slutat jobba med Bamse?

Det var kul att jobba med Bamse. Jag är uppvuxen med Bamse, jag är några veckor äldre än första Bamse-tidningen. Våra båtar hette alltid Bamse och min bror prenumererade på tidningen när vi bodde i Persien i början på 70-talet. Så vi är uppvuxna med den. Och jag fick jobb där så småningom, som redaktör. Jag jobbade där i 5 år, slutade för flera år sedan. Så nu i senaste numret har jag en Bamse-serie med men den är jättegammal. Men min fru skriver för Bamse.

Jag funderar på Mitt liv som apa och Mitt liv som monster, är det också något som fortsätter?

Nej, jag hade väl en känsla av att det skulle gå tillbaka till ursprunget så jag har bara titeln: ”Mitt liv som ”Alma”. Har ingen aning om vad den skall handla om.
Jag hade inte alls tänkt skriva två, jag blev tillfrågad att göra det.

Har du någon favoritillustratör?

Jag vill ju ha Emma Adbåge. Hon är fantastisk att jobba med och resultatet är också fantastiskt. Jag är väldigt glad att jag har henne. Men i andra fall har det varit förlagen som bestämt och det har också blivit bra.
 
Är det roligare att skriva dikter?

Svårare, viktigare. Kapitelböcker skriver ju vem som helst men orimmade dikter är det bara jag. Som får ut i alla fall. Förlaget har uppskattat dikterna väldigt mycket.  Du är ett moln, - då ringde förlaget efter en halvtimme och tog den. Det måste vara rekord. Jag fick vänta 9 månader på Susanne och den lilla grisen. Så en halvtimme är svårslaget. Så det känns väldigt bra. Men det är svårt att skriva.

Jobbar du om dikterna eller sätter du dem direkt?

Ja, det mesta sätter jag nog direkt, en del får man jobba väldigt mycket på. Sen har jag gjort lite såhär att det ändå är ett slags tema i böckerna. Jag tycker det är väldigt viktigt med dikter. Jag måste ha pratat poesi med ca 15 000 barn. Förra året träffade jag över 4 000 barn.
Det passar barn väldigt bra att skriva poesi och då är det ett verktyg för mig att ha böckerna och visa att det här kan man faktiskt göra, det här kan ni göra. Och barn skriver fantastiska dikter.

 


Mårten

 

Melin

Kortfakta

Född:  1972 i Huddinge
Bor:  Lund
Familj: Fru Susanne (illustratör och författare), 2 barn
Gjorde innan han blev författare: Är utbildad bibliotekarie. Läst kulturvetarlinjen. Jobbat med barnfilm-festivaler både för småbarn och för barn- och ungdomar.
Är också: Utbildad skrivpedagog som håller skrivarkurser för barn och unga!
Favoritmat: Panerad ost
Favoritmusik: Elvis
Första boken kom ut 2003
Har gjort massor av böcker och 6 (tror vi) Bamseböcker.

 

Länktips:

Mårtens hemsida

Bokslukarsällskapet pratar om Liksom helt magiskt

UR´s Mellan raderna-program

 

Mårtens skrivtips: Man skall skriva för sin egen skull!

 Skriv om och om igen - den boken är jättebra. Det är diktövningar i den också.


Boken Skriv om och om igen är skriven av Ylva klarsson, Katarina Kuick och Sara Lundberg.

Under flera år arbetade Mårten på tidningen Bamse och skrev många av Bamses äventyr.
Så här ser några av Bamseböckerna ut:

 

Serien om Skogsbingelskolan

 En seriebok om Skogsbingelskolan

Några av Mårten Melins böcker som inte ingår i serier. » Extramaterial till Liksom helt magiskt

 

 

 

 

 

 

 

Fortsättningarna heter - Mycket mer än en puss och Lite mer än en kram, mycket mer än en puss?

Agility-serien

Serien Spöksystrar med omslag och illustrationer inne i böckerna av Hanna Granlund. 

Spöksystrar del 1 - Flickan på kyrkogården

Här hittar du alla Vera - en riktig häxa-böckerna. Häxan Vera har fått en alldeles egen hemsida! 

En serie lättlästa böcker för unga om kärlek - Måns och Emma

 

 

 

 

Dikter

Att vara eller inte vara. Dikte om dig

-1