dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Mårten

 

Sandén

Varför blev du författare?

Min vän David Polfeldt fick ett erbjudande om att göra en bilderbok. Men han ville inte hitta på historien själv så han bad mig. Det blev bilderboken Roy och Perry räddar en varg  som kom ut 1995.

Vi hade gjort serier tillsammans förut. Den gick som gästserie i DN bl a. och hette Dexter. Dexter handlade om en liten nalle. fast det var ingen barnserie egentligen. Serien finns att kika på här - på engelska. Klicka på Read comics så hittar du den.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker? 
Jag är utbildad psykolog men har aldrig jobbat som det. 
Jag var låtskrivare redan som tonåring. Mest för att jag spelade i band. Det var självklart att skriva egna låtar till bandet. Det har blivit ganska många låtar men numera blir det inte så mycket låtskrivande.  Jag har skrivit ihop med Dan Bornemark men aldrig barnmusik men faktiskt texten till en jullåt. (Mårten har skrivit låtar som varit med i Melodifestivalen!)

Berätta om en person i dina böcker
Då vill jag berätta om Viktor Stenmark i Någons hjälte.  Han är en helt vanlig kille som bor på ett litet ställe. Han gör det som folk gör mest men samtidigt drömmer han om nåt annat. Han vill bli trollkarl!

Jag tycker att det ska finns en struktur och en poäng i slutet på alla berättelser. Det kan vara svårt att få till det om man skriver om en person i många böcker. Därför blir det inga fler om Viktor.

Vad gör du när du inte jobbar? 
På ett sätt jobbar jag nästan alltid, eftersom jag går omkring och tänker på historier som jag håller på med eller kanske ska skriva så småningom. Men jag läser mycket, förstås, lyssnar på och spelar musik så ofta jag hinner, och umgås med min fru och våra barn. Inga direkta hobbies, men det behövs inte när man har ett roligt jobb.

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 
Det går väldigt långsamt  - i små små bitar. Det är som att jag samlar pusselbitar på hög och så småningom försöker jag sätta ihop dom. Jag gör väldigt mycket förarbete - ungefär 80 % är förarbete och 5 % efterarbete. Skrivande är den minsta delen av arbetet. Det är till stor hjälp att ha en slags ritning över boken innan jag börjar. Sedan måste man inte bestämma allt i detalj.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
Ibland funkar inte det man tänkt ut och då får man skriva om. Men en promenad brukar hjälpa om det tar tvärstopp.

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 
Det är nog friheten att man faktiskt kan hitta på exakt vad man vill och få folk att tro på det.  Jag kan ju uppfinna en helt ny planet utan att det kostar någonting. Jag har snubblat över den absolut roligaste konstformen!

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 
Att hålla en lång berättelse i huvudet. 

Har du några råd till den som vill bli författare? 
Viktigast är att läsa - läs läs läs läs allting. Om man stöter på en roligt bok kan man läsa den en gång för att bara skratta och sedan en gång till för att titta och fundera på hur författaren egentligen gjort.

Ge exempel på en bok eller böcker som du blivit inspirerad av?

Osynliga klubben av Gunnel Linde

Fem ljus för Talejten av Olle Mattson

Mysteriet vid midnatt av Philippa Pierce

 

Född: 1962

Bor:  Stockholm

Det här visste du inte om författaren:  Håller på med musik. Har gått en musikalutbildning och har dansat i svarta trikåer på Lunds stadsteater!

LÄNKTIPS

Petrinideckarnas hemsida - verkar inte uppdateras längre men du hittar kartorna om du vill gå i Petrini-deckarnas fotspår i Lund, Österlen eller Gamla stan.

Vandra i Petrinideckarnas spår genom Lund. Här finns kartan.

Mer om Mårten Sandén

Helena intervjuar Mårten

Mårtens böcker för dig som läser själv. Jättebra böcker att läsa högt!

SkorstensjulÄlvsommar

Favoritfärg: Grå

Favoritdjur: Griskultingar. Tycker om nästan alla djur - en stund. 

Favoritlag: Nä. Sverige kanske? I fotboll håller jag på Brasilien eller Italien. Tycker om att sporta men inte titta på sport.

Älsklingsrätt: Allt italienskt.

Favoritgodis: Choklad

Favoritfilm: Har över 1000 filmer!… Kanske Toy story 3

Idol: Har ingen.  Men jag beundrar gitarristen Chat Atkins

Förebild: Gunnel Linde som bland annat skrev böckerna om Osynliga klubben och hönshusbåten och Osynliga klubben och kungliga spöket. Böckerna var i mycket förebild för Petrinideckarna. 

Favoritresemål: New York

Favoritmusik: All bra musik. När man jobbar med musik kan man inte göra skillnad på olika sorters musik. 

Favoritplats och varför: Bibliotek! Jag har nog varit på mer än hälften av alla folkbibliotek i Sverige. Oftast för att jobba. Där känner jag mig hemma.

Favoritcitat i någon av dina böcker: Petra säger i Tvillingarna när de pratar om Gamla stad.
”Lund hade högskolan, katedral och eget myntverk medan Stockholm var ett par hyddor i ett träsk.”

Ungdomsböcker och en faktabok. Mårten är nämligen också kompositör och musiker.

Min bror monstret kommer i september - 16

Magiska böcker

I bergets hjärta kommer i aug.

Petrinideckarna - det finns 17 st (juni 2016)

Flamingo. Tre barn med yvigt hår och solglasögon

Här hittar du alla Petrinideckarna - en del också som ebok och några som ljudbok.

Serien om Jannike Faltin - ungdomsböcker

Bilderböcker

Per Gustavsson har gjort bilderna till En stackars liten haj.

Mimmi Tollerup har gjort bilderna i Den knasigaste killen i klassen.

 

Film från Petrinivandringen i Lund!

Mårten Sandéns Petrinideckare blev vandrande teater i höstas under LitteralundObanteatern spelade på Lunds gator. Följ med en liten stund på den spännande rundan i Petra och Peters fotspår. Filmen är gjord av Bazookafilm och Paolo Nobis Sandén för Barnens bibliotek.


Vill du gå själv finns kartan här:


Har du något särskilt läsminne? 
Den första boken jag läste på engelska som 10-11-åring var City boy av Herman Voigt  Den handlar om en tjock misslyckad kille som är kär i skolan snyggaste tjej.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung?
Jag läste otroligt mycket som liten. Läste allt! Cyklade ner till biblan i Lund och tog en bok i hyllan. Var den bra så fortsatte jag.

Vad gillar du att läsa nu?
Barn- och ungdomsböcker och sånt som jag kanske kan behöva till en bok, faktaböcker och biografier. Just nu läser jag väldig mycket om filmhistoria. Jag gillar att läsa "dit näsan pekar". Strunta i om det är till nytta utan bara läsa det för att det är bra eller skoj. Slumpen föder ideer, därför är et bra att vara nyfiken på mycket. Ibland måste jag läsa faktaböcker om det händer nåt särskilt i en bok - för att ta reda på fakta helt enkelt. Hur dyrkar man upp ett lås? För att ta reda på det läste jag nog mellan 500 och 1000 sidor.

Vilken bok har du läst flest gånger?
Det kan vara Kati i Amerika av Astrid Lindgren. Den är lika bra varje gång. En av hennes bästa och en spännande reseskildring.

Finns det några andra böcker du vill tipsa om?
Artemis Fowl. Framförallt den första boken. Jag läser mycket bilderböcker för mins dottrar just nu. T ex Tio vilda hästar, Floras kulle, Castor.

Har du någon favoritförfattare?
Jag har många favoriter. Det går inte att säga bara en.

 

-1