dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Niklas

Krog

Blyg och envis före detta elitidrottsman som sadlat om till sagofarbror. Och blivit av med sin blyghet. Började skriva böcker omkring 1990 och höll på i drygt fem år med den första boken, fantasyhistorien En krigares hjärta. (Envishet.) Sedan har det bara ramlat på, nästan av sig själv.

Niklas sätter sig vid datorn och så ramlar historierna ut. Ibland under tvång, men oftast med stor glädje.

Niklas har skrivit ett antal fantasyböcker och sex historiska romaner. Hösten 2008 kom en ungdomsbok om basket som heter Ingen rädsla.

Han bor i Abrahamsberg utanför Stockholm, med hustru, två barn och katt. Han skriver hela dagarna, tills resten av familjen kommer hem, och han känner sig otroligt priviligierad som får hålla på med det han tycker allra bäst om att göra.

 

1. Hur blir man av med blyghet?
Genom att sluta undvika saker man inbillar sig att man inte vågar. Tog mig 35 år att fatta det och nu är min blyghet borta, men jag flydde i onödigt många år. Och missade en massa roligt!
 
2. Går det att skriva böcker utan talang?
Jajamen, titta bara på mig. Men man måste vara envis, läsa en massa böcker och vara beredd att skriva om. Jag vet alltså hur jag vill att en text ska låta, men orden kommer aldrig ut i rätt ordning från början. Det tar mig låååång tid att få det att låta bra. Men eftersom jag har en sjukdom som kallas envishet brukar det lösa sig.
 
3. Går det att skriva böcker utan envishet?
Nej. En text är aldrig färdig efter första genomskrivningen. Ju mer man skriver om desto bättre blir det. Gäller faktiskt också för de som har talang.
 
4. Vad är roligast att skriva - fantasy, historiska romaner eller böcker om ungdomsliv?
Det spelar faktiskt ingen roll. Det roliga är en bra idé. Kan jag bara hitta en sådan skriver jag glatt om vad som helst.
 
5. Vad är roligast - basket eller att skriva?
Om jag gjorde något bra på basketplanen jublade de på läktaren på en gång. Den kicken är inte så dum. Om jag skriver en bra bok kan det ta ett år innan jag får veta det. Dessutom är jag fortfarande barnsligt förtjust i att idrotta, även om det idag blir squash och badminton, pressa min kropp och se vad jag kan hitta på. Men det finns en enorm glädje i att sitta i lugn och ro och berätta en historia som griper tag i mig, en glädje som varar längre idrottsglädjens ögonblick. Dessbättre har jag inte behövt välja. Jag hinner med både ock.

Namn: Niklas Krog

Födelseår: 1965

Var är du född och var bor du?
Född på Lunds lasarett. Bodde första sju åren i Lund. Bor nu i centrala Stockholm.

När kom din första bok och vad heter den?
1996, Under Guds himmel.

Hur många böcker har du gjort?
35, just nu (2015)

Har du haft något annat jobb?
Jag har jobbat som basketspelare, tidningsbud, spelförsäljare, lageransvarig på spelföretag, plus en mängd kortare ungdomsjobb. Men mest av allt har jag skrivit.

Det här visste du inte om Niklas: "Turk, killen som är huvudperson i Ingen rädsla, är väldigt lik mig när jag gick i nian. Jag var väldigt spänstig när jag spelade basket, men jag har faktiskt gjort honom en liten aning spänstigare. I bok nummer två kommer han att göra saker som jag bara drömde om. Vänta bara..."

     

Klicka på omslagen för att läsa mer om boken eller kommentera den. 

Krigare utan minneNiklas berättar i videon om Krigare utan minne. Och så här skriver LL-förlaget  om den:

Ingen rädslaEtt måste för dig som gillar basket! Turk är egentligen döpt till Mattias Asp, men det är det sällan någon som minns. Han är femton år, bor i Bromma utanför Stockholm och spelar basket för Alvik. Turk drivs av en stark vilja att bli bäst och utvecklas bra i laget. Den enda som kan få honom ur balans är Becka, tjejen alla killar trånar efter och stjärnan i Alviks tjejlag. Men på en match träffar Turk Ayla. Ayla kommer från Rinkeby och spelar basket för Akropol. Deras första möte blir långt ifrån romantiskt.

Fortsättningen heter Turk & Ayla

Det mystiska skeppetJoar drabbas av en märklig känsla en dag när han är ute och fiskar. Han känner att han får napp, och drar försiktigt i linan för att inte förlora det han har fått på kroken. Samtidigt störs han av ett entonigt trummande som hörs i fjärran. Han anar att något ont är på väg... Spännande och lättläst fantasy.

Fortsättningen heter Det magiska molnet.

Lättläst..

Sayn har lämnat den ensliga ön och sin kära Elena för att leta efter sin mor och sitt ursprung. De mellanlandar på en klippö för att vila. Men på klippön bor en snöorm. Den anfaller och skadar Sayn allvarligt. Han måste snabbt ha hjälp men vem kan hjälpa i detta kalla land? Vem är vän och vem är fiende? Befolkningen i Iskargo lider under en våldsam härskare och lever i fruktan.

LoopHole Drakmagi och saftsmugglareDet har sedan länge funnits ett hot mot Loophole. Någon eller några hotar att förstöra planeten. När Yumi får syn på en voidsköldpadda som har landat, får hon också höra rykten om att sköldpaddorna är ute efter att stjäla ”Runbindaren”, och genom den förstöra hela planeten.

Alvaro Tapia har ritat bilderna. Alvaro har också ritat den svenska Harry Potter.

LoopHole var ett spel från början.

-1