dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Per Gustavsson. Foto Magnus Liam Karlsson

 

Per

 

Gustavsson

Namn: Per Gustavsson

Födelseår: 1962

Var är du född och var bor du?
Född i Arvika. Bor i Stockholm.

När kom din första bok?
Stoppa bollen heter min första bok och den kom 1995.

Vad heter din senaste bok?
Min senaste bok heter Om dagen tar slut och är skriven av Lisa Hyder.

Hur många böcker har du gjort?
Jag har skrivit och illustrerat runt 10 böcker  och så har jag medverkat i runt 50 böcker. (2014)

Har du haft något annat jobb?
Jag har jobbat på sjukhus som vårdbiträde.

Länktips: 
Per Gustavssons hemsida

Prinsessans rockband

 

En dag pratade de om prinsessor. Pers lilla dotter sa att det enda prinsessor kan göra är att gifta sig och föda barn. Det var då han fick idén till boken Så gör prinsessor. Sedan kom han på fler idéer. Det blev fler böcker. Många om prinsar och prinsessor. Så gör prinsessor, När prinsessor fyller år, När prinsessor tar semester, När prinsessor vaknar om natten, och När prinsar fångar drakar.

Men de flesta av Pers böcker handlar om helt andra saker.En robot försvinner. En robot i plåt och en flicka som ser lite rädd ut. Det är mörkt ute.

Den trearmade peruanen, En robot försvinner, Houdini och hans bästa trick, Imma och Diser går på zoo, Kalkonen är lös, Kyssar, Maddes fredag, Speedway och Sportfånar och fånsporter är några exempel.

Pers allra första barnbok, Stoppa bollen, kom ut 1995. Sedan dess har han illustrerat många barn- och ungdomsböcker som andra har skrivit. Till exempel Dan Höjer, Lasse Anrell och Mats Wänblad. Men ofta gör Per både bild och text själv. Han är både författare och illustratör.

Per föddes i Arvika 1962. Han började måla när han fortfarande gick i högstadiet. Efter skolan flyttade han till Göteborg. Där gick han först på en målarskola, sedan utbildade han sig till illustratör och grafisk formgivare. Nu bor och arbetar Per i Stockholm.

Pers jobb är omväxlande för han gör olika typer av illustrationer. När han inte gör bilder till barn- och ungdomsböcker jobbar han med läromedel och faktaböcker. Några som fått stor spridning är de som baserades på TV-programmet Hjärnkontoret. Det blev fyra volymer, alla med bilder av Per.

Hur gör Per för att komma på vad nästa bok ska handla om? Han säger att ett bra sätt att hitta på en ny bokidé är att fundera på hur ett problem ska lösas. Eller också får han helt enkelt en idé av ett ord som plötsligt dyker upp i huvudet. Ibland kommer idén som ett färdigt paket men vissa idéer växer fram långsamt.

Det händer att Per börjar skriva på en bok och så blir han inte nöjd med den. Då kanske han lägger den åt sidan. Tiden går och så händer det plötsligt något som gör att han vet hur han ska gå vidare.

Det har blivit en hel del böcker, säger Per. Jag tycker att själva blandningen av jobb är det roliga. Ena stunden speedwaymotorcyklar och andra stunden en bok om läskiga växter.

Helena Fernández

 

Några av Per böcker

När jag var en elefantPrinsessan och den fasansfulla björnenOmslag till Så gör prinsessor. En prinsessa i baddräkt som håller en badbollSkuggsidan

I de här böckerna har Per samarbetat med en annan författare eller illustratör. I Gastar och gengångare jobbar Per ihop med en annan Per Gustavsson :).

 Den förskräckliga historien om Lilla HonBokomslag: Familjen Knyckertz har alla randiga tröjor och svarta maskerKaninkostym Kompisen är för liten  

-1