dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Pernilla Stalfelt. Foto Barnens bibliotek 

Namn: Pernilla Stalfelt

Född: 1962

Bor: Stockholm

Det här visste du kanske inte: 

"Några av figurerna i mina böcker finns på riktigt. Till exempel i Våldboken eller Bajsboken. En bok är som ett hemligt vapen... det är bäst att man är snäll och schysst mot mig... annars kan vad som helst hända, vem som helst , i en rolig eller läskig bok."

Länktips: Pernillas hemsida

Läs om när Pernilla hade kurs i serietecknande

Lite rittips från Pernilla.

Intervju (skrivet för vuxna).

Rimrum en tokig sajt som Pernilla gjort. Där kan man leka med ord.

UR´s program Mellan raderna om Pernilla Stalfelt

Lyssna på Fisksaga

Bokomslag till världens läskigaste och bästa saga - Fisksaga.

 

1. Vad tycker du bäst om att göra?
Bada i havet i något varmt härligt land. Pulsa i nysnö. Vara med min dotter. Göra änglar i snön.
Teckna och måla. Köra bil. Plantera blommor och lökar på mitt Torp. Det är så roligt att se hur det växer. Ibland växer det inte.
Rida hästar och segla båtar. Resa till spännande platser och bestiga historiska monument.
 
2. Varför skriver du böcker för barn?
Jag tycker att det är roligt att skriva om viktiga saker men på ett enkelt sätt. Barn säger så fantastiska saker och ritar så fina teckningar och jag älskar att bli överraskad av barns perspektiv och sätt att tänka.  Därför vill jag arbeta med barn och göra böcker för barn. Livet blir roligt och spännande på så vis.
 
3. Varför är dina böcker så knasiga ibland?
Jag tycker att världen är ganska knasig ibland och det är ju roligt att tänka på. Om man skriver knasigt och ritar knasigt så blir det kul och då kan man skratta och det är superhärligt. Men det måste också vara allvarligt emellan det roliga. Livet och världen är en ganska allvarlig plats. Allt finns i välden, det knasiga, det allvarliga, det läskiga, det härliga, det skämmiga, det skrämmiga, det farliga, det roliga och det sorgliga. Därför kan man göra barnböcker om allt det, tror jag. Man kan fundera över allting och en bok är bara av papper och den kan man öppna och stänga, köpa och slänga...
 
4. Har du några egna barnboksfavoriter?
Mumintrollen tycker jag är jättebra. Pippi och Emil och Madicken. Loranga, Agnes Cecilia och Det blåser på månen är underbara böcker. Barnens bibel tycker jag är jättespännande.
 
5. Vad är din önskedröm just nu?
Att bo på landet i ett vackert hus på en vacker plats och föda upp höns eller kanske ägg...ekologiska ägg. Köpa en till katt och en jättestor hund.
Att ha två hästar och åka släde i skogen. Just nu snöar det så det vore perfekt idag....

Bokomslag Läskiga bokenDet finns de som inte tror på spöken! Det är oftast vuxna människor, experter och poliser. De tror inte på att spöken har ögon med blodådror, vassa tänder, naglar som är vassa, isande andedräkt och hasande steg. Tänk om de inte ens vet att det kan finnas spöken i gamla slott. Tänk om de inte ens tror på blodpudding.

 

 

Bokomslag till Gubben som grätDet var en gång en gubbe som grät och grät. Han grät så mycket att han inte kunde vara inne i sitt hus. Han grät ända tills brevbäraren kom med ett stort paket. Då hände någonting som gjorde honom väldigt glad.

 

 

Bokomslag till VåldbokenVåld förekommer tyvärr i vår omgivning. Här har du en faktabilderbok om våld ur alla aspekter. Vad är våld, våldets historia, olika sorters våld och våld i olika åldrar. Du får veta hur man skyddar sig mot våld och om vilket våld som finns i krig och i sport.

 

 

 

Maskboken mittemellanDe fem maskarna har tråkigt. Då får Aina en idé. Hon föreslår en shoppingtur. Maskarna handlar, ungefär som vanliga mammor brukar göra. De handlar glasögon, skor och smink. När de har shoppat klart vill de dricka kaffe och äta bakelser. Undra vilken bakelse som är godast?

 

 

Bokomslag till Från apglad till öronvax. En ABC-bokDet är inte de vanliga CIRKUS och ÖDLA som man är van vid i ABC-böcker. På X till exempel kan man bli jätteförvånad. För där står det XYZ-saft och den räcker visst till Y och Z också. Här finns också mittemellanvanliga ord som isterband och prutt och raggarbil. Men bokstavsordningen är samma som vanligt, från A till Ö.

 

Bokomslag till KöttbullematchenDet är fotbollsmatch i Råsunda. Köttfärsens IK möter Idrottsklubben Makaronerna i en tuff match. Stämningen är laddad, hejarramsorna klingar, vilket lag skall ta hem spelet?

Detta är en urkul bilderbok där köttbullarnas rumpor svajar i omklädningsrummet och makaronerna piggas upp av italienska gästspelare, för att inte tala om den assyriske domaren Tom Felix Atketch. Läs, titta på bilderna, upptäck nya saker… Njut!

FärgernaGult, ja du vet säkert hur färgen ser ut, men har du tänkt på hur olika den kan vara? Gult som en legobit eller gul som en lök, gul som en citron eller en banan.... Med många roliga illustrationer visar Pernilla Stalfelt många olika nyanser av olika färger. Härligt och roligt!

 

 

Att vara en tolerant person är bra. Det betyder att man tål att andra människor är annorlunda än en själv. Man förstår att alla faktiskt har sina små egenheter. Kanske tycker man till och med att olikheterna är spännande. Att vara tolerant gör livet lite gladare. Men kan man tåla vad som helst? Är det okej att gå och handla i bara kalsongerna? Från 6 år

 

 

-1