dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Stefan Castaute i sin trädgård mars 2009

Djur och blommor och bär men också om unga människor - det är sånt som Stefan Casta skriver om. Och så om Blåbärspatrullen som löser mysterier som det med de försvunna åren och stölden på museet.  Stefan jobbar ihop med många olika illustratörer. Han bor i ett jättefint hus i Skåne och har varit med i Barnboksakademin.

 

Varför blev du författare?
För att jag var bättre på att skriva än att spela fotboll och lira gitarr.  Och kanske för att jag tyckte så mycket om att läsa när jag var ung. Jag älskade spännande och roliga böcker.

Hur får du idéerna till dina böcker?
Jag tror att det ofta börjar med mina egna frågor och funderingar. Hur ser det ut under ytan i en vanlig sjö? Varför finns det så mycket möss? Varför har det börjat komma så mycket fåglar och djur till städerna?
    När jag skriver en ungdomsbok gör jag nog det för att vara med på ett spännande äventyr Jag har ingen aning om hur det ska gå eller hur det ska sluta. Men det är roligt att skriva varje dag och känna hur boken sakta växer fram.

Har du något budskap med dina böcker?
Jag tänker aldrig så. Det jag vill som författare är kanske att beröra läsaren.  Att få henne eller honom att fundera lite. Men mest önskar jag att mina böcker ska fungera som varma rum, där läsaren ska tycka om att vara. Och efteråt kanske man känner sig lite klokare?

Vad gör du när du inte skriver?
Jag gillar att kolla på fotboll. (Malmö FF och IFK Norrköping är mina favoritlag.) Att flugfiska i Norrland är härligt. Och att kasta loss med en segelbåt och bara ge sig iväg ut på havet.  Men jag tycker också att det är mysigt att vara i stora och små städer. Och jag älskar att laga mat, för jag är nästan alltid hungrig?

Vad tycker du allra sämst om?
Våld och krig gör mig väldigt upprörd. Jag tycker allt sånt hör hemma på stenåldern. Nu när vi är "moderna" människor borde vi kunna lösa våra problem på ett mer begåvat sätt. Genom att prata med varandra (och lyssna på varandra!!). Jag tror att det är så det måste bli på planeten jorden, att vi använder orden istället för vapnen.

 

 

Stefan

Casta

Kortfakta

Namn: Stefan Casta

Född: 1949 i Vadstena

Bor: På en gård i Skåne

Det här visst du kanske inte om Stefan Casta:
"Miljöerna i mina ungdomsböcker kommer nästan alltid från platser som finns i verkligheten. Ofta utspelas de vid sjön Vättern. Eller på en bondgård utanför Vadstena. Eller i Kolmårdens djupa skogar.  När jag skriver ljuger jag så mycket jag bara kan, men ibland stoppar jag in saker som hänt på riktigt."

Länktips mm

UR´s  Mellan raderna-program

Stefans hemsida

Illustratörernas hemsidor
Staffan Gnosspelius
Sara Lundberg
Mimmi Tollerup
Mia Maria Güettler

Stefans höns är av gammal skåns lantras. Vit- och svart-spräckliga och ganska stora.

Stefan har både höns och får. Hönsen, på bilden, är av gammal skånsk lantras.

Humlans herbarium
Bild Maj Fagerberg

Förgätmigej, vitsippa och maskros känner du säkert igen. Men visste du att vitsippor är giftiga och att man blir kissnödig av maskrosor? Eller att daggen i daggkåpans blad inte alls är dagg? Vill du samla och pressa blommor kan du spara dem här!

Stora musbokenStora musboken
med bilder av Stefan Ullström

Visste du att näbbmusen inte är en mus? I boken finns jättefina bilder på Sveriges alla sorkar, lämlar, möss och råttor. De viktigaste djuren i naturen, säger författaren. Varför? Läs boken så får du veta.

Lyssna på ett avsnitt ur boken.

 

Är det du, mämmä?
bilder av Mia Maria Güettler

Några av Stefans många ungdomsböcker.

En Blommas livmed bilder av Sara Lundberg
2008

En blomma växer vid huset där flickan flyttat in. Blomman vill så gärna att flickan skall se den. Men flickan och hennes hund springer bara förbi. Tiden går och en blommans liv är kort. En morgon när blomman står i full blom rätar den på sig och ler mot flickan. Skall hon äntligen se den?

Blåbärspatrullen och MonaLisa-mysteriet

med bilder av Mimmi Tollerup

-1