dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ulf Nilsson

Ulf

Nilsson

Sensationellt avslöjande:

Herr Muffin dog inte en naturlig död.
Författaren avlivade honom när plågorna blev för stora.

Ulf har skrivit sisådär 130 böcker. Han vet inte så noga och ingen orkar räkna.
Numera bor han i Stockholm med sambon Lotta Olsson och sonen Fredrik. Men han har bott i Helsingborg och i en ostfabrik i Stanford, Sydafrika. Det var där han skrev boken Ost till alla möss.

Ulf har skrivit böcker på heltid i minst 25 år och på deltid i ytterligare tio. Har också jobbat som lärare, bibliotekarie, journalist och dramatiker.

 

1. Finns det något särskilt ställe där man hittar bra idéer?

Jag tror man ska vara på ett ställe där man känner sig trygg och lugn och vågar ta risker. Och så tror jag att man ska vara ensam och prata lite högt för sig själv...

2. Var exakt sitter du när du hittar på och skriver?

Jag ligger i sängen. Allra bäst går det när jag druckit kaffe på morgonen och kryper tillbaka under täcket. Helst ska de andra i familjen vara ute en sväng, så jag kan prata högt, för det blir tramsiga saker jag säger innan jag hittat fram till något bra. Och sen springer jag upp till datorn!

3. Hur "bygger man ihop" en människa som man ska ha i sin bok?

Jo, jag plockar utseende och egenskaper från många olika verkliga personer. Jag tar ansiktet från en jag känner, att han är liten till växten från en annan, smartheten från mitt eget barn, slagfärdigheten från min fru och rädslan från mig själv. Man får faktiskt lov att ljuga och hitta på!

4. Vad får man göra för saker när man är författare - förutom att  skriva förstås.

Förutom att tänka och ligga på sängen och skriva på datorn, så går jag ut och äter lunch med min redaktör, åker till en skola och pratar med en klass, letar efter en byggkran i verkligheten och på nätet (behöver veta till en bok), ser om jag kan hitta en gråsugga och läser i olika böcker (behöver veta till ett tv-program), blir intervjuad i radio, får resa till Kambodja och prata med deras författare, letar ännu mer efter en gråsugga men hittar ingen, får vara med i Bolibompa och berätta om gråsuggan som bara är en liten jordklump...

5. Är det jobbigt och stå och prata för många lärare eller andra  människor?

Ja, jag har varit jätterädd för det. Men nu har jag lärt mig att tänka att jag inte är någon expert och jag behöver inte föreställa någon duktig elev. Jag är bara mig själv och om jag säger något dumt så får jag göra det, om jag börjar skratta så får jag göra det, och om jag behöver gå på toaletten mitt under föredraget, så får jag göra det också. Och då behöver man inte vara rädd längre.

Om Ulf Nilsson

 

Senaste bilderboken har Ulf gjort ihop med Lisen Adbåge

 

 

Ensam bland rävarEnsam bland rävar
2007

En tjuv är på väg att åka fast. Polisen och tullen har misslyckats. Men en ensam privatdetektiv, ledig under en studiedag på mellanstadiet, har lyckats reda ut brottet! Eller är det kanske inte riktigt så enkelt? Det här är Johnnys tredje uppdrag som privatdetektiv, och han vädrar fara!  Men han struntar i sin magkänsla: klockan elva i natt tänker han bryta sig in i en bilverkstad och lösa fallet med de stulna noterna.
Läs också i samma serie: En halv tusenlapp och Den döde talar.

 

Hemligt brev till hela världenHemligt brev till hela världen

Johnny försöker att lista ut vem som har tagit sig in i Danskans nätverk. Det är inte så lätt, men med lite hjälp får han veta att det har något med Afrika att göra. Någon skriver något om kalasjnikovgevär och om att döda. Något viktigt skall hända 1 november. Johnny blir rädd. Vad är det som är på gång? En spännande deckare som tar upp skillnader och likheter mellan människor i den rika världen och den fattiga.

Kommer 20 augusti 2009

Det egyptiska mysterietMysterier och hemligheter är en serie som Ulf skrev för länge sedan. Men böckerna är lika spännande fortfarande.
Det egyptiska mysteriet
Guldets förbannelse
Häxans trolldom

 

 

 

 

Ost till alla möss

Det är är min favoritbok! Den handlar om en mycket liten och annorlunda mus. Han tänker och pratar. Andra möss säger bara ett ord i taget fast tre gågner. Så här: Gott, gott, gott. Men den lilla musen funderar på varför han har två ögon och två öron och var världen slutar. Han pratar med andra djur och funderar på hur man kan äta daggmask som mullvaden.

Läs den gärna högt.

Katarina

Min lilla apaMin lilla apa med bilder av Kristina Digman
2008

En pojke brukar smyga på babianerna. Dom vuxna säger att det kan vara farligt, men pojken är inte rädd. En dag ser han en liten apunge. Ungen är nyfiken. Dom tittar på varandra.

 

 

 

Alla döda små djurAlla döda små djur med bilder av Eva Eriksson
2006

När Ester hittar en död humla får hon idén att starta firman Begravningar AB. Tillsammans med sina kompisar tar hon hand om alla stackars döda djur som ingen bryr sig om att begrava. De ordnar trevliga begravningar med blommor, stenar och specialskrivna dikter. Det blir både sorgligt och roligt på samma gång.

Farmors alla pengarFarmors alla pengar med bilder av Eva Eriksson
2008

En dag, en Torsdag blir Ulf´s farmor förvirrad och konstig. Hon hämtar hem alla sina pengar från banken. Ulf får hjälpa till att gömma sedlarna, så ingen kan ta dom. Sen måste han vakta huset också. När två gubbar kommer och skall ta sig in tar Ulf fram sin pilbåge och skjuter.

-1