dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Efter ett par misslyckade försök med att åka på seglarläger for jag tretton år gammal på mitt första skrivarkollo. Det var underbart. För första gången i mitt liv var jag omgiven av jämnåriga som tyckte att böcker var bland det viktigaste som fanns.

Jag har alltid skrivit.

Skrivit och skrivit och läst.

Jag lärde mig till och med skriva innan jag kunde läsa.

När jag var sju år bestämde jag mig för att bli författare, eller snickare, eller cirkusartist.

Sista året på gymnasiet när man skulle skriva specialarbete tyckte jag att det var dags att testa om jag kunde skriva en hel bok. Det tog sin tid, men det gick. Jag kunde!

Sen dess har jag varvat skrivande med olika jobb och med att plugga på universitetet. Sen ett par år tillbaka skriver jag på heltid.

Att skriva är det roligaste jag vet. Och det jobbigaste.

Text: Ylva Karlsson

Flera av Ylvas böcker ser du här nedanför.

Ylva har också skrivit:
Josefin, Horisontvägen 29,
Dit man längtar,
Tova,
När mormor glömde att hon var död
(bilderbok). 

5 frågor till Ylva

1. Vad är det sämsta med att vara författare?
Många författare klagar över bristen på arbetskamrater, men jag gillar att vara ensam flera timmar varje dag. Det svåraste tycker jag är sorgen när man är färdig med en bok man verkligen gått in i. Ödsligheten efteråt kan vara hemsk.
En annan väldigt jobbig sak är när man kör fast och inte alls kommer vidare, när en historia är klar och ändå inte ett dugg bra utan man nästan måste bestämma sig för att kassera den.
Sen finns det en stor nackdel till. Det är att man blir så disträ, så inåtvänd i vissa perioder. Men det är nog jobbigast för ens närmaste. För den disträe (jag) är det närmast härligt.

2. Är du rik?
Nix. Det är författare mycket sällan. Vill man bli rik är det säkrast att satsa på något annat.

3. Om du inte var författare, vad skulle du då vilja vara?
Biolog tror jag, en som forskade och tog reda på en massa intressanta saker om hur naturen hänger samman. Eller en som skrev oerhört bra naturböcker. Fast då är man väl snarare författare i alla fall?

4. Hur får du idéer?
Ur precis allt. Sånt jag hör nån säga på bussen eller i mataffären, ofta ur sånt jag läser, ibland ur saker jag drömmer. Saker jag ser. Ett hus som någon kan bo i. Tre personer på ett fik som nästan inte pratar fast de uppenbarligen känner varandra. En situation jag ser och vill ändra på fast jag inte kan, annat än i en bok.
Men en idé är bara som en liten liten öppning in i något. Den är som ett litet ljus riktat åt ett visst håll, ett irrbloss man måste ta i svansen och följa.

5. Varför skriver du för hand?
För att jag tänker mycket bättre då och kan koncentrera mig helt och hållet på ordens ljud och berättelsens rytm istället för att hela tiden se alltihop framför mig som text.
Det är som om det för mig blir lättare att bortse från stavning (när jag är koncentrerad stavar jag mycket illa). Jag har också lättare att vara ungefärlig och inte bestämma vad som är ett komma och vad som är en punkt.
 


Ylva

Karlsson 

 

Ossians ovanliga nanny

Det händer att föräldrar inte har tid för sina barn. Ossian och Samuel vet hur det är. De har haft tusentals barnflickor, menar Ossian, eller åtminstone tolv. Men när Petronella dyker upp blir vardagen magisk, naturlagar sätts ur spel, varje hämtning blir ett äventyr.

Äventyren fortsätter i Samuels sällsamma kalender.

Skriv om och om igen

Skriv om och om igen
som Ylva skrivit ihop med Katarina Kuick

Har du någonsin känt att du verkligen velat skriva en berättelse, men inte vetat hur du skulle börja eller vad berättelsen skulle handla om? Här finns hur många tips och övningar som helst att välja på. Det spelar ingen roll om du vill skriva en dramatisk berättelse eller en dikt. Det finns också utdrag ur dikter och berättelser och boktips. En ovanlig inspirationsbok för alla som vill bli författare

Boken vann 2009 års Augustpris och har en egen hemsida.

Tyck till om boken.

Tredje boken om MalinTredje boken om Malin

Maria är bästis med Malin, men bara varannan vecka när hon bor hos sin pappa. Malin leker gärna med Riita också, men det är inte alltid Riita vill. När Malin fyller år bestämmer hon sig för att bjuda både Maria och Riita. Det är inte alltid så lätt det här med kompisar.
Läs också:
En liten bok om Malin,
Malins andra bok.

De röda drakarnas landDe röda drakarnas land

Nio nya sagor! Här finns allt som brukar finnas i en saga. Läs om älvor, trollkarlar, enhörningar och drakar. Förtrollningar, förvandlingar och magiska trolldrycker. Kanske allt kan hända både dig och mig. Kanske redan idag.
 

Tyck till om boken.

Resan till kejsarenResan till kejsaren

En sten glimmar till. Den lyser underligt. Mikaela är 12 år och hon lägger stenen i fickan. Så börjar berättelsen från mellantiden, från tiden då varje stad och varje by hade sina egna lagar. Mellantiden var den tid då allting skakade och vägarna öppnades till en annan värld. Hit kommer Mikaela och Tobias. 

Om man heter Robin Om man heter Robin

Det är sommarlov och regnet öser ner. Robin står i fönstret och tittar ut. Då ser han henne, i tunn genomvåt tröja springer hon över lekplatsen. Vem är hon? Finns hon? Är det hon som viskar hans namn?

Tyck till om boken

 

Namn: Ylva Karsson

Född: 3 februari 1978

Bor: Bagarmossen

Det här visste du inte om Ylva: Jag skriver ofta i badet. Då har jag ett särskilt block som jag river bladen ur allteftersom för att inte riskera att texten blöts upp och försvinner. Och så skriver jag med blyerts som tål vatten bättre än bläck gör. 

-1