dev1

Vem har tre svarta katter, fladdermöss på vinden och en pratglad korp som hittar på hyss hela tiden?

Läs intervjun med Maja Stormhatt! »

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 


Hallå där Maja Stormhatt!

 

Hur känns det nu när det blivit flera böcker om dig?

Intervju med Draken Drakbard

 

Vem är du?
Jag är en häxa som bor i Röda stugan på Slingriga vägen i Mörka skogen tillsammans med mina tre svarta katter och en pratglad korp som hittar på nya hyss hela tiden. Det finns också gott om fladdermöss på min vind.

Hur gammal är du?
Jag har fyllt 151 år. Det är ingen ålder för en häxa. En häxa blir klokare och vackrare ju längre tiden går.

Vad tycker du om att göra?
Jag uppfinner dunderkurer mot olika sjukdomar. Recepten kan innehålla fladdermusblod, grodtungor, gyttja, honung, malda kohorn, mossa, ormspott, snigelslem, spindelväv men framför allt växter som jag odlar i min trädgård eller plockar i skogen.

Jag gillar att sjunga. Katterna brukar springa och gömma sig när jag sätter i gång men korpen kraxar gärna med i melodierna.

Vilka är dina favoritsaker?
Min kristallkula. Min magiska trollflöjt. Mina kvastar som jag flyger omkring på. Stora häxboken som innehåller allt som är värt att veta om magi och lite till.
Min samling med trollstavar. De flesta har jag tillverkat själv av grenar från ek, rönn eller hassel medan andra är presenter från släktingar och vänner.

Kan du trolla?
Mycket ska man behöva höra innan öronen trillar av. Det är väl klart att häxor kan trolla. Jag råkar vara en av de skickligaste magikerna i Mörka skogen men så har jag också tränat flitigt ända sen jag var liten.

Vilka är dina vänner?
Jag känner många häxor och trollkarlar. Vi har så roligt på våra fester. Då sjunger vi fåniga sånger baklänges, jonglerar med dödskallar och ställer upp i olika tävlingar mot varandra. Första pris kan vara en säck med syltade kottar. Det är värt att kämpa för.

Trist nog finns det onda magiker i trakterna kring Mörka skogen. De sprider olycka och elände överallt. De förgiftar mina tankar och ger mig mardrömmar fastän jag försöker låta bli att tänka på deras elaka spratt. Världen hade varit ett bättre ställe utan dem.

Vad gillar du för slags mat?

Jag är alltid hungrig så jag har många favoriträtter. Grillade fladdermusvingar, huggormssoppa, morotspudding med möglig sås och torra brödkanter proppar jag ofta i mig. Vidbränd gröt med mjölk och sirap smakar också smaskigt. Mitt favoritgodis är torkade skalbaggar för de knastrar härligt mellan tänderna. Jag dricker helst maskrossaft, sött starkt kaffe eller vatten.

Berätta mer om dig själv och din värld
Varför inte läsa En häxa sitter barnvakt? Boken handlar om ett spännande äventyr som pojken Danne jag fick uppleva tillsammans en magisk sommarnatt. Det är första delen i serien om Maja Stormhatt. De andra delarna heter Vilse i häxskogen, Häxkampen och Häxans skatt. Bettina Johansson gör jättefina bilder till böckerna.

Tack till Suzanne Mortensen som hjälpte Maja Stormhatt att svara.

Så här ser första delen i serien Maja Stormhatt av Suzanne Mortensen ut. Bettina Johansson har ritat bilderna i boken.

De andra heter Vilse i häxskogen, Häxkampen och Häxans skatt.
Klicka på bokomslaget om du vill veta mer om böckerna.

» Läs mer om Suzanne Mortensen

-1