dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Christina
 

Lindström

Intervju

Du debuterade under våren 2015 med två böcker inom loppet av en månad. Hur kom det sig?
Jag debuterade med ungdomsboken Hälsningar från havets botten i maj, och bara några veckor senare kom läsa lätt-boken Leo och klumpen i magen. Jag skickade in ungdomsmanuset till några förlag och väntade länge på besked om det skulle bli utgivet. Till slut meddelade Wahlströms att de ville ge ut det. Innan det var dags för utgivning hann jag visa förlaget ett par barnboksmanus jag hade skrivit om lille Leo. Också dessa manus antogs och det föll sig så att böckerna kom ut ungefär samtidigt.

Berätta om din första ungdomsbok
Hälsningar från havets botten handlar om att det är okej att välja en annan väg än sina föräldrar. Att den möjligheten finns. Jag ville skriva något som skulle kunna passa killar (eftersom de läser i mindre utsträckning än tjejer) och jag hade det i bakhuvudet när jag skrev. Men det är en bok för både tjejer och killar och jag vet att flickor också läser den med behållning.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Jag jobbar som lärare på teknikprogrammet på gymnasiet och får mycket inspiration av mina elever och det jag ser runt omkring mig i jobbet. Och så är jag själv mamma till två pojkar.

Berätta om en person i dina böcker
Jag kan berätta lite om Jack som är huvudpersonen i min nästa ungdomsbok.

Jack är snart 18 år och bor i ett höghusområde i Västra Frölunda med sin mycket unga mamma och sin roliga hund Rolf. Han går på teknikprogrammet på ett gymnasium i Göteborg och har lätt för sig i skolan. Han är snygg, populär och väldigt bra i innebandy.

På högstadiet var Jack en av de allra hårdaste killarna i skolkorridoren. Han behandlade ofta andra illa, särskilt sådana som var lite annorlunda. Han umgicks också med medlemmar i en nazistisk grupp. På gymnasiet får han nya kompisar och börjar förändras. I de nya kretsarna finns dock en del rasistiska undertoner som Jack hänger på.

Lite senare träffar han Freja som är en politiskt engagerad tjej som värnar om svaga. Det uppstår stark attraktion mellan Freja och Jack, men allt rasar när Jacks förflutna kommer i kapp. Det får honom att undra om det finns en möjlighet att någonsin få börja om och bli sedd på ett nytt sätt av andra. 

Du har valt ett vardagligt språk i Jack. Varför det?
Det är ett medvetet val och det är också en del av Jacks personlighet. Jag fick hjälp av elever jag hade i en teknikklass förra året. De har läst delar av manuset och tittat på dialogen och påverkat språket i boken mycket.

Genom att låta Jack och hans kompisar använda grova uttryck och en viss typ av förolämpningar vill jag lyfta att de på det sättet ger uttryck för fördomar och uttrycker sig kränkande om olika grupper av människor utan att tänka sig för.

Varför blev du författare?
Jag skrev mycket under tonåren, bland annat noveller för tidningen Frida och artiklar i Västerbottens-Kuriren. Sedan bodde jag i USA i flera omgångar och skrev väldigt lite på svenska. I samband med det tappade jag lite av intresset för att skriva. Jag har dock alltid läst mycket och jag tycker att det är väldigt roligt med ord. Att jag bestämde mig för att skriva en bok berodde på att jag ville testa att skriva något som kunde locka unga som vanligtvis inte läser så mycket skönlitteratur.

Vad är roligast med att skriva?
Att se karaktärerna växa fram.

Vad är svårast med att skriva?
Att köra fast och ändå försöka ta sig vidare. 
?Jag är ledig på onsdagar för att skriva men jag har svårt att skriva vissa förutbestämda dagar eller tider. Jag skriver hellre när jag råkar känna mig inspirerad.

Vad gör du när du kör fast i ditt skrivande?
Tar en paus. Sticker ut och springer. Läser något inspirerande.

Har du något råd till den som vill bli författare?
Läs mycket! Alla sorters texter, skönlitteratur, tidningar, allt.

Kortfakta

Namn: Christina Lindström

Född: 1 november 1972

Bor: Uddevalla

Förebild: Lisa Nilsson för att hon är varm, trevlig och omtänksam. Min arbetskollega Christina Sältenberg för att hon är så livsglad och nyfiken med en evigt ung själ. Och så Astrid Lindgren förstås som stod för mycket bra.

Vad gör du på fritiden: Löptränar, läser och lyssnar på mycket musik.

Något vi inte vet om Christina Lindström: Jag gillar alla djur, men jag var allergisk som liten. Som tur var växte det bort och jag kunde för bara ett par år sedan äntligen ta de där ridlektionerna som jag längtat efter hela mitt liv. Jag gick på ridskola och fick rida en häst som hette Sixten och som aldrig gjorde som jag ville. När jag slutade på ridskolan sade min lärare att hästar verkligen inte har respekt för mig. Så jag gillar hästar, men de gillar inte mig.

 

Christinas favoriter

Färg: Röd

Djur: Hund

Lag: Herrestad AIF (innebandy)

Mat: Indiskt, vegetariskt

Godis: Choklad

Film: Eternal sunshine of the spotless mind

Resmål: New York

Musik: Håkan Hellström, Joel Alme, Leonard Cohen

Leo-serien. Lätt att läsa. Kajsa Lind har ritat bilderna. 

Leo och de lösa tändernaLeo och datorspelet

Hilda-serien med bilder av Annika Lundholm Moberg

Hilda och årets kalas
 

Till serien om Nils och Maja har Ingrid Flygare ritat bilderna.

Nils och Maja på badhusetNils och Majas båtäventyr

Mellanåldersbok

Hugo och kepskampen

Christinas lästips
 

Vad läste du som liten?
Jag läste enormt mycket. Jag gillade till exempel många böcker av Astrid Lindgren och Maria Gripe. Böckerna om Kulla-Gulla och serien om deckartjejen Kitty älskade jag också.

Vad läser du nu?
Fortfarande lika mycket. Min största idol är Joyce Carol Oates. Ett par andra favoriter är kanadensiskan Margaret Atwood och den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie.
Vidare läser jag en hel del ungdomsböcker i mitt jobb som lärare. Hungerspelen-trilogin är till exempel utmärkt som underlag för diskussion med ungdomar. 

Har du något annat boktips?
Ulf Starks Min vän Percys magiska gymnastikskor är ett riktigt litet guldkorn. Mina söner och jag har skrattat oss hesa åt den.

Finns det någon bok du läst om många gånger?
Ja, vissa böcker läser jag med mina elever år efter år, till exempel Karin Boyes Kallocain och John Greens Looking for Alaska. Men privat brukar jag inte läsa om böcker. 

Har du något särskilt läsminne?
Jag fick en Kittybok i julklapp en gång i mellanstadiet. Vi var hos min farmor och firade jul och hela min familj sov i samma rum. Jag började läsa boken när jag gick och lade mig. Mina föräldrar och min bror somnade men jag läste ut hela boken den natten. Jag minns att jag tyckte det var så mysigt att alla andra sov medan jag läste.

 

Ungdomsböcker

Finns det björkar i Sarajevo?

-1