dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Dick

Qwarfort

Foto på Dick Qvarfort

Intervju


Dick har ritat sedan har var liten. Redan då ritade han monster, vampyrer och annat rysligt.
Han har jobbat som reklamteckare på tidningen Arbetet. Illustrerat allt från skivomslag och serier till reklamteckningar, arkitektritningar och logotyper. Nu skriver och ritar han böcker om spöken och monster.
 

Hur kom du på att rita monster?
Jag var åtta år sommaren SVT visade alla klassiska monsterfilmer. Frankenstein, Dracula och Skräcken i svarta lagunen, bara för att nämna några. I stället för att leka cowboys i vilda västern blev lekplatsen förvandlad till gamla slott i Transylvanien eller rostiga pråmar som sakta gled genom Amazonas mystiska djungler. Kioskerna på den tiden var fullspäckade med skräcktidningar man kunde köpa (vilka jag fortfarande samlar på fast nu hittar man bara sådana gamla serier på loppisar, serieantikvariat eller på nätet).

Jag har ritat sedan barnsben och redan då var det just monster, vampyrer och annat rysligt som präglade mina bilder och historier. Skolans bibliotek blev som ett andra hem. De största influenserna inom området har varit illustratören Hans Arnold samt författarma Hans Alfredsson och Gunnel Linde och med dessa tre i ryggraden har jag nu börjat skapa egna mysrysliga världar som även är fullspäckade med humor. Tycker att jag genom åren hittat en egen stil som bäst kan beskrivas som ”skräckillustrationer med glimten i ögat”.

Vilket monster tycker du är läskigast?
Fantomen från mars (the thing). Han har legat i isen över 100.000 år och när han vaknar blir ”han” den suraste och äckligaste varelsen som någonsin funnits. Alla andra har en svaghet, varulvar kan stoppas med silverkulor, vampyrer med både solljus och kors. Men ”the thing” kan förvandlas till allt möjligt, som hundar och människor. Tja, alla livsformer han kommer i kontakt med, vilket gör honom väldigt svår att besegra.

Har du några tips till den som vill rita egna monster?
En krokig figur med puckelrygg. I huvudet syns hjärnan. Varelsen går i i en gång och trappa av stenar. Co Dick QwarfortLäs gärna dom klassiska böckerna och försök att bilda en egen uppfattning hur monstret ska se ut.

Jag gillar att gå ut i naturen och rita av former av knotiga träd och annat, kanske någon konstig insekt man kan rita och överdriva formerna på. Eller teckna av någon i släkten som ett monster. Det brukar gå hem.

Vilken superkraft skulle du vilja ha?
Kunna hoppa lika högt och långt som Hulk. Ibland har jag faktskt drömt att jag varit en varulv som sprungit omkring i skogen och då går det undan må ni tro.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag jobbar konstant hela tiden, ritar och skriver ner alla ideer som jag kommer på. Det kan vara när jag åker med bussen. När jag är på stranden eller framför teven på kvällarna. Jag har alltid ett skissblock till hands, i fall jag kommer på något. Min hjärna går på högvarv 24 timmar om dagen. Har faktiskt vaknat mitt i natten och kladdat ner det jag drömt om. Brukar gå upp fyra på morgonen och rita innan någon i familjen vaknat, så jag kan arbeta ostört några timmar innan frukost.

Favoritförfattare:
Hans Alfredsson, Gunnel Linde, Orson Welles, Jules Verne, Hergé.

Favoritillustratörer:
Hans Arnold, Mike Ploog, Bernie Wrightson, Jack Davies, Maurice Sedak.

Kortfakta

Namn: Dick Qvarfort

Född: 1966

Bor: Malmö

Häxan i underjorden

Häxan i underjordenEn bild från boken.

 En kvinna har en dräkt som gör att hon inte kan röra armarna. Hon sitter i ett vadderat rum. Co Dick Qwarfort

Alla balla monster

Alla balla monster

 

Här ser du ett par bilder från boken.

En massa monster som bildat ett band. Bläckfisken spelar trummor, varulven gitarr och vampyren sjunger.

Gilbert är grön som en groda. Han sitter och spelar fiol. Runt honom finns några drakliknande varelser och en läskig figur med korta ben och vingar. Co Ill Dick Qwarfort

Ill Dick Qwarfort

Bokomslag Det spökar! En hårresande guideDet spökar! En hårresande guide med text av Peter Gissy har Dick gjort alla de häftiga bilderna.

Här ser du ett par bilder ur boken.

 

-1