dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Dorte

Lilmose

Vi pratar sport med Dorte Lilmose

 

Håller du på/har du hållit på med någon sport?
– När jag var liten gjorde jag knappt något annat. Jag provade många saker, först jazzbalett och gymnastik. Men det höll jag bara på med i ett år, det tråkade ut mig när vi skulle träna varenda liten rörelse om och om igen, så jag slutade.

– Jag red i sex år, men handboll var den sport jag ägnade absolut mest tid åt. Jag spelade i åtta år och ett år var mitt lag med i högsta serien. Där spelade vi riktigt många och viktiga matcher, jag var vänsternia. Jag fastnade för handbollen dels för att jag älskade själva spelet, men mest av allt älskade jag att vara med mina vänner och känna att jag var med i ett lag. Jag är inte som Panda, utan nog mer Freja… det finns mycket av mig i henne!

– Jag sysslade med Taekwondo också, och fick rött bälte med tre ränder. Dessutom hade jag turen att vinna silver på DM (Danska Mästerskapen).

– Som 12-årig fick jag en egen vindsurfingbräda. Vi var en grupp som åkte tillsammans på Limfjorden, och surfa fortsatte jag med när jag blev vuxen.

– När jag sedan började plugga och föda barn fanns det inte så mycket tid för sport under några år. Idag simmar och springer jag.

Varför är det roligt med sport och att skriva med sport som tema?
– Jag tycker det finns något fascinerande med lagsporter. Att kämpa tillsammans som ett lag för att vinna, och få fram det bästa i varandra. Men när man kämpar hårt kommer alla mänskliga känslor också lätt fram. Det finns glädje, ilska, svartsjuka, kärlek, surhet… Alla känslor mellan tjejerna tycker jag blir bra att skriva om. Jag har ju samlat på mig en del, och det har varit kul att kunna använda egna erfarenheter från handbollen. Jag har lärt mig mycket om andra människor och mig själv genom att spela. Dessa år hjälpte mig att hitta delar av min identitet.

Hur kom du på att du skulle skriva om handboll?
– Det var min redaktör på Gyldendal, mitt danska förlag, som frågade om jag hade lust att skriva en handbollsserie. Hon visste att jag hade spelat handboll själv. Först tänkte jag: Kan jag det? Men så gick det ett par dagar och så började idéerna fara runt i huvudet, och karaktärerna började ta form. Jag har verkligen haft trevligt i deras sällskap. Jag älskade att skriva Pernillas repliker.

Hur påverkar det som händer på planen livet utanför planen? (Och tvärtom?)
– Livet på och utanför handbollsplanen påverkar helt klart varandra. Efter en match där det har gällt mycket, så finns det oftast mycket att prata om. Det kan också finnas många känslor som behöver luftas. Någon kanske skrek något taskigt i stridens hetta. Några kanske spelade bra tillsammans men glömde bort en spelare. Och så vill man ju fira tillsammans om det gått bra och deppa tillsammans om det gått dåligt.

Är det svårare att bli en bra spelare i ett lag än om man spelar golf och tennis, tror du?
– Hm, det är svårt att veta. Lagsporter kanske dra till sig en viss typ, de som gillar att höra till ett gäng, att man blir peppad av att vara en i laget och spela tillsammans. Men om man är den mer blyga och inåtvända typen, så kan det ju vara jättebra att man slipper lägga energi på det sociala, att man får koncentrera sig på sitt.

– Men en del verkar ju ha medfödda talanger för en viss sport, och det kan ju vara väldigt motiverande i sig, att vara riktigt bra på något. Föräldrarna han också kan ha stor betydelse för hur långt man kommer. Det är tennistjejen Caroline Wozniacki ett bra exempel på. Så jag tror nog inte det finns ett entydigt svar på den frågan.

Kommer det fler böcker om handbollstjejerna?
– Serien är på tre böcker. Men jag hoppas att Gyldendal ber mig skriva en till! Vi får se. I så fall ska fjärde boken handla om… nej, det är hemligt. Hoppas det är okej!

Omslag Mot nya mål. Första delen i serien Drömlaget. Länk till alla fyra delarna.Finns det några andra barnböcker med sporttema som du tycker är bra och vill tipsa om?
– Glenn Ringtved har skrivit en fin serie om fotboll, Drömlaget. Fyra böcker i serien finns på svenska: Offside, Tuffa tag, Finalen och Mot nya mål.

Publicerad 20180129.
Intervjuade gjorde Noomi Hebert.

Foto på Dorte Lilmose

Kortfakta

 

Född: På ön Mors i Danmark 1966

Hemsidadortelilmose.dk

Text Tema Sport. Länk till temasidan
-1