dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Elisabeth Östnäs

Intervju med Elisabeth Östnäs

Varför har du valt att placera berättelsen om Turid i vikingatid?
När jag läste religionshistoria på universitetet tyckte jag att vikingareligion och keltisk religion var det som var absolut roligast. Jag tror jag tycker det för att det är ganska nära oss.
Och jag gillar folktron, allt som finns mellan sunt förnuft och religion. Att våra förfäder offrade till tomtar och troll så länge är fascinerande. Hela Europa var kristet utom vi som blev det först under 1200-talet.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
När det gäller Sagan om Turid var det en förläggare som pekade på en del, ett kort stycke om henne i en vuxenroman jag skrivit, och sade att det var ett uppslag till en ungdomsbok.

Visste du från början att Sagan om Turid skulle bli en trilogi?
Nej, faktiskt inte. Men när jag var ute och gick med min hund en underbar vårdag kom jag på alla tre delarna om Turid på en gång. Början, slut och ungefärlig handling.
Och lite cyniskt tänkte jag på hur svårt det är att ge ut en enda bok och att det är precis lika svårt att ge ut nästa. Så jag tänkte att det är större chans att förlagen nappar om jag satsar på en trilogi från början. Och så blev det.

Vad var det som lockade med att skriva om Turid?
Från början var det karaktären jag fastnade för. Jag visste att Turid var en 15-årig tjej med en styvmor, en gammal pappa och en bror. Och jag visste att jag ville skriva sagobetonat och att det mest troliga man kan råka ut för som 15-årig dotter till en vikingakung antagligen är att hon måste gifta sig och att hon antagligen inte vill det. Så det fick bli den moraliska frågan och motståndet som bär berättelsen framåt.

I Sagan om Turid berör du viktiga frågor som du placerar i en vikingamiljö och det finns de som menar att du inte är historiskt korrekt.
Ja, men det är inte vikingarna jag skriver för. Hade vi haft en viking framför oss hade vi inte förstått hans eller hennes begreppsvärld, etik eller moral. Och jag tycker inte det blir intressant att utgå från det heller. Många historiska romaner blir ointressanta för att de är så korrekta att människorna inte existerar. Jag måste skriva för min egen värld.

Berätta om en person i dina böcker
Då blir det Turid. Det är hon som ger starkast intryck och som många fastnar för.
Turid är väldigt anti. Hon är tvärtemot och inte det hon förväntas vara. Hon har ett driv och hon vill något helt eget. Hon vill resa och hon vill lära sig skriva.

Varför blev du författare?
För att det är det jag är bra på. Jag är beroende av böcker. Läsning och framförallt skrivande har alltid betytt mycket för mig.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att få hitta på och skapa världar ingen annan har tillgång till.
Och att få in vikingatiden och någon form av religion, skrock och magi i skrivandet är kul.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att det inte är något man kan göra halvdant. Det måste vara så himla bra hela tiden.

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?
Än så länge är skrivandet en hobby och då kör jag inte fast eftersom jag tycker det är så roligt. Men om det skulle hända skulle jag göra research den dagen. Eller skriva på något annat.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Att skriva varje dag och hela tiden. Att inte fundera ett halvår på en bra historia utan skriva tills det blir en vana.


Elisabeth

Östnäs

Elisabeths serie Sagan om Turid. Första delen finns också som ljudbok

 Kungadottern. Sagan om Turid - finns med två olika omslagKungadottern. Första boken i Sagan om Turid finns med två olika omslagAndra boken i serien - KrigstidKorpgudinnan kommer i november 2016

Kortfakta

Namn: Elisabeth Östnäs

Född: 1974 i Lund

Bor: Lund

En hemlis: Jag gillar att köra bil ensam med rockklassiker på hög volym.

Gör när hon inte skriver: Jobbar som språkcoach och som frilansande redaktör. Och så har jag tre barn som tar mycket tid.

Elisabeths favoriter

Favoritfärg: Rött

Favoritdjur: Hund och häst

Älsklingsrätt: Ugnspannkaka

Favoritgodis: Choklad

Favoritfilm: Fight Club

Idol: John Logan

Förebild: Steven King

Resmål: Irland

 

Om läsning

Vad läste du när du var liten?
Anne på Grönkulla, Narniaböckerna, Lilla Huset på Prärien, Kitty-serien.

Vad läser du som vuxen?
Jag läser fortfarande väldigt mycket barn- och ungdomsböcker. Och jag läser ganska mycket fantasy på engelska.

Finns det någon bok du läst flera gånger?
Anne på Grönkulla. Den håller än i dag.

Har du något särskilt läsminne?
Jag minns när jag fick följa med en kompis och hennes mamma till biblioteket och hur vi fyllde en liten vagn med böcker. Böcker som vi tog hem och satt bredvid varandra och läste. Jag har kvar samma känsla när jag går till biblioteket idag, känslan av hur härligt det är att kunna låna precis hur mycket och precis vad man själv vill.

Har du något annat boktips?
Jag skulle vilja rekommendera Den långa flykten av Richard Adams. Det är en riktig äventyrsbok. En roadmovie med kaniner.

-1