dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt

Nina & Jim - hemlisar och kompisarNär kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?
Min senaste bok heter  ”Nina & Jim : hemlisar och kompisar” och kommer ut i maj 2017. Det är en fristående fortsättning till ”Nina och snöleoparden” och "Nina börjar skolan". 

Nina går kvar i förskoleklass men nu blir det vår och nästan sommar. Och det kommer en ny person till klassen som ändrar allt för Nina. 

Intervju med Emi Gunér

Varför blev du författare?
Jag har alltid velat bli det, men först trodde jag inte det skulle gå. Så jag provade en massa andra grejer istället. Men jag har alltid gillat att skriva och har jobbat som skribent, copywriter och översättare i 20 år. Och så plötsligt fick jag en chans att skriva en bok och då tog jag den. 

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Jag tjuvlyssnar på folk, spionerar i smyg och samlar på borttappade lappar. Och så dagdrömmer jag väldigt mycket.

Har du nån särskild inspirationskälla?
Mina barn är mina främsta inspirationskällor. Och mina egna minnen. Och nu när jag skrivit böckerna har jag fått komma ut och träffa massa andra barn också och kan fråga dem. Jag får också massa ideer från instagram! När jag bara ser en bild och kan sitta och hitta på vad som hänt innan och efter bilden togs.

Vad gör du när du inte jobbar?
Tjuvlyssnar, kollar på folk, går på museum, läser böcker, tittar på film, är med min familj, fotograferar, promenerar, tvättar, promenerar, lyssnar på radio, lagar mat, städar, åker tunnelbana och äter mat. 

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Går in på facebook. Gör inte som jag!

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
När jag får reaktioner från barn som läst! Det är det allra roligaste. Men då är ju själva skrivandet över. När det gäller själva skrivandet är det när jag får till en mening eller ett stycke bra. När det går bra med skrivet och allt annat försvinner runt omkring, det älskar jag. Det är magiskt. När orden bara flödar ut genom fingrarna.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
När det går dåligt. När allt jag skriver känns trist och oinspirerat eller när det liksom inte räcker till en hel historia.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Var inte så sträng mot dig själv. Våga skriva dåligt. Det går alltid att gå tillbaka och skriva om. Skriv mycket dagbok. Jättemycket dagbok. Så du liksom sparar ner dina färska upplevelser som i skatter ett kassaskåp! Känslor är så starka när man är ung. Det är tufft men det är också en tillgång för den som skriver. Livet blir ofta lättare sedan, men de där tidiga starka känsloupplevelserna betyder så mycket. Den som skriver måste hämta från sig själv så starka upplevelser är bra att ha med sig.Emi


Gunér

Emis böcker är alla jättebra böcker att läsa högt tillsammans.

 Nina börjar skolanNina & Jim. Bok 3 om Nina

Vad gillar du att läsa?

Har du något särskild läsminne?
Jag kan inte välja! Känns som hela jag är resultatet av läsningen. Så jag väljer biblioteken som plats. Jag har alltid älskat att sitta på bibliotek med en hel trave böcker. Jag var nyligen i en bokhandel där en i personalen surt anmärkte att jag väl kunde ta en bok i taget istället. Jag förstår inte hur man kan jobba i bokbranschen med den inställningen? Att bibliotek finns tycker jag är det mest civiliserade med hela civilisationen, tillsammans med fri skola och fri sjukvård.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung?
Allt! Böcker om djur, historia, vetenskap, hjältar, skurkar, sjunkna skepp, försvunna civilisationer, fegisar, böcker om tappra unga hjältinnor och krigarkungar, mysterier, deckare och kärlekshistorier. Allt.

Vad gillar du att läsa nu?
Fortfarande allt.

Finns det några böcker du vill tipsa om?
Jag tipsar gärna om Dunne-böckerna av Rose Lagercrantz samt allt av mina kompisar Rebecka Åhlund, Cilla Jackert och Sarah Sheppard.

Kortfakta

Namn:   Emi Guner

Född: 7 september 1971

Bor:  Just nu i New York

Det här visste du inte om författaren: 
Ganska mycket, för jag älskar hemlisar!

Har du någon egen webbsida?
Jag tycker om att blogga och har två stycken – en på svenska som heter expatte.blogspot.com och en som heter lftec.blogspot.com  som är på engelska. Och så en tredje som heter som jag = emiguner.se Där finns färgläggningsbilder att skriva ut.
Läsare får 
väldigt gärna maila till mig på emi@emiguner.se 

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Lätt! Jag skulle vilja kunna resa i tiden! Det är min högsta önskan. Jag tänker på det varje dag.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
Jag gillar listan med allt man inte får göra på förskolan i Nina och snöleoparden.

Har du någon favoritplats?
Absolut! Jag älskar att gå längs Djurgårdskanalen, särskilt på hösten. Och så tycker jag om att gå genom Humlegården i Stockholm. Jag gillar överhuvudtaget att gå på platser där träden breder ut sina grenar så det blir som ett lövtak. Och så tycker jag om att ligga på flotten på landet och höra hur det kluckar och spana efter en stor havsörn som bor i närheten.

 

Vad har du för…

Favoritfärg
Gul

Favoritdjur
Örn, uggla och lodjur

Älsklingsrätt
Vildhallon

Favoritgodis
Jag kan inte hantera Toffifee. Äter hela flak.

Har du någon förebild?
Massor.

Favoritresemål
Rom!

Loka Kanarp som illustrerat Nina-böckerna har bl a gjort serieboken Katten & ekorren på sommarön.

 

-1