dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt om Eva Swedenmark

När kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?

- Skriver på en egen roman och en kriminalroman tillsammans med Annica Wennström men vet inte när de kommer.

Vad gör du just nu?

- Samlar kraft och inspiration för att slutföra de två projekten.

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?

- Verandan på min ö i Stockholms skärgård. Där tillbringar jag mina somrar. Ön är liten, trygg och överskådlig, människorna är vänliga och jag har rotat mig där under mina höga björkar i det lilla röda huset. Det är hemma.

Långt borta har jag också en plats:  Staden Hoi An i mitt favoritland Vietnam där jag känner att min själ gillar att vara.

Intervju med Eva Swedenmark

Varför blev du författare?

- Det jag alltid gjort är att läsa och att skriva, känns som om det är meningen att jag ska göra just det i olika former.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?

- Nej, jag slutade för tio år sedan som journalist för att jag tappade lusten att skriva journalistiska texter, jag ville själv bestämma vad alla skulle säga, då är det dags att sluta göra intervjuer.

Berätta om en person i dina böcker.

- Gabrielle i Frusna ögonblick är som jag. Man kan se henne som en företagsam tjej som ger sig ut på äventyr, vill ta reda på saker, har starka känslor och skriver. Men inuti är hon skör. Ett skört innehåll med ett skal som är tuffare än hon kanske själv ibland inser. Som jag ungefär.

Har du något särskilt läsminne?

- Jag minns när jag berättade för mina lärare på gymnasiet att jag älskade Hattmakarens borg av en engelsk nu ganska glömd författare som heter Cronin. Jag glömmer aldrig hans min av förakt när jag sa den boken, jag förstod att det inte var en bok man skulle läsa. Jag skämdes. Sedan dess har jag alltid varit noga med att bejaka läsupplevelser, hos mig och hos andra. Om det du läser på något sätt rör dig är det viktigt, det är din läsupplevelse som är det viktiga, det lärde jag mig då, när jag slutade skämmas. Men det gjorde ont för det var min pappa och jag som båda älskade den boken. Annars är läsning min mest underbara givande och roliga sysselsättning, jag läser alltid!
Vad gör du när du inte jobbar? 

- Umgås med min familj som jag älskar, träffar vänner, promenerar, reser, läser, virkar, ser teveserier, tränar yoga (för litet men ändå).

Hur kommer du på vad du ska skriva om?

- Åh det finns så många flickor i mitt huvud som vill att jag ska berätta deras historia, de pratar och surrar därinne i skallen så jag blir alldeles trött,  men ibland är det en röst som hörs tydligare och då skriver jag. Som om Lena, Johanna och Gabrielle.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?

- Promenerar, går på yoga eller lyssnar till musik.

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 

- Att få stiga in i en annan värld och i andra människors kroppar och sinnen.
Vad är det svåraste med att skriva böcker?

- Att jag aldrig blir riktigt nöjd, att det är så svårt att hitta orden för de starka bilder jag har i mitt huvud och som jag vill fånga i ord, och att göra rösterna som vill att jag berättar rättvisa.

Har du några råd till den som vill bli författare? 

- Läs mycket!! Var tålmodig, bered dig på att skriva om, om och om igen!

 Vad gillade du att läsa när du var liten/ung?

- Jag läste oavbrutet allt, vuxen- och barnböcker, huller om buller. Avgudade Tusen och en natt böckerna till exempel.  Älskade Dumas böcker som Greven av Monte Christo och De tre musketörerna. Som barn läste jag ofta om böcker, Astrid Lindgrens Katiböcker skrattade jag åt om och om igen.

Vad gillar du att läsa nu?

Mest läser jag böcker skrivna av kvinnliga författare. Jag gillar fantasy, deckare,  romaner som både tar mig till andra platser och ger mig insikter. Som Chimamanda Ngozi Adiche, hennes romaner vill jag att alla ska läsa.

Vilken bok har du läst flest gånger?

- Utan tvekan Borta med vinden av Margaret Mitchell som jag oavbrutet läste mellan tio och femton års ålder. Det var som ett parallellt liv, jag var Scarlett O´Hara. Jag är rädd för att jag aldrig upphört att leta efter en Rhett Butler i mitt liv.

Finns det några andra böcker du vill tipsa om?

- Otoriklanen av Liam Hearne

- Övärlden av Ursula K Leguin


Eva
 

Swedenmark

Namn: Eva Swedenmark

Född:  22 februari               

Bor:  På söder i Stockholm

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?

- Titeln på en av mina böcker: Man överlever. Jag lovar!

Har du någon egen webbsida – eller länktips på en bra sida om dig?

- På min blogg finns mycket information: www.evaswedenmark.blogspot.com

Favoritfärg

- Färgen blå i alla nyanser från ljusaste blått, till turkos, till mörkt blå gör mig lugn och lycklig.
Favoritdjur?

- Inga husdjur men lejon, pantrar och leoparder är vackra.

Favoritlag?

- Säger jag inte Hammarby blir min son ledsen.

Älsklingsrätt?

- Allt man lagar till mig med kärlek och omsorg.

Favoritgodis?

- Choklad i alla former.

Favoritfilm? 

- Hair av Milos Forman, Amelie från Montmartre.

Favoritteveserie:

- Downton Abbey, The Wire, Matador.

Har du någon idol?

Jag beundrar människor som kämpar för det de tror på, i synnerhet för rättvisa och jämlikhet och fred som Martin Luther King, Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi. Jag tycker Moa Martinson var en fantastisk kvinna som mot alla odds - fattigdom, ingen utbildning, många barn - ändå brann för att skriva och skrev så bra böcker.

Favoritresemål?

- Frankrike och Vietnam.

Favoritmusik?

- Har långa listor med alla möjliga artister som sjunger på franska på Spotify, från Piaf till Faudel. Ane Brun,  Anna Ternheim och Nina Simone lyssnar jag gärna till. Med mera med mera!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Till havs med Black Bird

Sopkungen

-1