dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ewa Christina Johansson

 

 

Ewa Christina

Johansson

Intervju med Ewa Christina

Varför blev du författare?
– Jag har alltid tyckt om att skriva. Det började med att jag läste mycket, som många barn gör, men så fortsatte jag med att skriva. Jag fick en historia publicerad i tidningen när jag var tolv år, och då blev alla lärare väldigt förvånade och till och med imponerade. Och jag fick ännu mera lust att skriva.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
– Jag har pluggat väldigt mycket, och läst allt möjligt, men inte arbetat med något annat. Men jag är utbildad bibliotekarie, även om jag inte jobbat en enda timme som det. Jag är kulturvetare också, och har gått Lunds universitets författarskola.

Ewa Christina med biskop Brask, som dagen till ära klätt sig i Ewa Christinas favoritfärg lila, på Linköpings stadsbibliotek.Varifrån får du din inspiration?
– Det är nog nästan allt… saker jag ser, saker jag hör. Jag har nog ganska livlig fantasi. Jag kanske går på promenad och får syn på någonting. Det är en jättesvår fråga att svara på, för idéerna kommer ofta bara.

– Jag hämtar mycket från historia, som jag tycker väldigt mycket om. Därifrån finns det ju hur mycket som helst att plocka upp. Jag har varit intresserad av historia så länge jag kan minnas. Som barn var jag mycket i Omberg, och jag hade en släkting som ar väldigt historieintresserad. Så jag har fick höra mycket om det förflutna, och började tänka på det tidigt.

– Språket blir ett annat när man skriver om något som hände för länge sedan, konstigt nog. Jag vet inte riktigt varför, det är inget jag tänker på, men det blir så. De såg ju och tänkte på ett annat sätt förr, det fanns ju troll och vättar till exempel. Det är väl hela tillvaron jag försöker fånga, och att det visar sig i språket på ett omedvetet sätt.

– Jag gillar att skriva om tidsresor, det är ett sätt att få söka sig bakåt. Om jag själv fick resa i tiden skulle jag absolut resa bakåt. 1700-talet någonstans i trakterna av Omberg. Sen är det säkert inte alls som man föreställer sig, men det är en annan femma!

Du skriver mycket skräckböcker – varför det?
– Spökhistorier är ett bra sätt att få in just historia, så det är nog därför jag gillar att skriva sådana. Att det finns en bro, från vår tid till en annan…  Men när jag skriver för yngre är det inte så mycket plats, så då finns bara spökena kvar.

Är det inte väldigt mycket dimma i dina böcker också? Vita slöjor som kan dölja det som sker…
– Hm… intressant att höra! Det har jag inte tänkt på. Men… det stämmer nog. Jag gillar dimma, det är mitt favoritväder. Jag tycker om dimma på samma sätt som andra gillar solsken. Jag tror dimman passar mig, fast jag kan nog inte riktigt förklara varför… låter det konstigt? Ja, det gör det – jag hör ju själv att det låter konstigt! Dimma är så fantastiskt fint, och magiskt. Och just vid Omberg är det ofta dimma.

Du skriver ju redan idag väldigt olika böcker – för barn i alla åldrar, ungdom och så lättlästa böcker. Hur kommer det sig?
– Det är roligt att växla. Jag kan inte bara skriva samma bok om och om igen, så det är skönt att variera sig.

Guldknappen– Att skriva lättläst var något jag faktiskt bara halkade in på. Jag upptäckte att jag var riktigt bra på det! Från allra första början var det en tävling som förlaget Hegas hade, men jag hann inte skicka in något bidrag, Men jag skrev klart, och när det var färdigt så skickade jag in det. Och förlaget ville ge ut det!

– Att skriva lättläst är att skriva på ett annat sätt – det ska vara korta kapitel, mycket som händer, inte en massa beskrivningar. Guldknappen skulle inte funka som lättläst, den är för långsam. Då skulle den tappa det som är det bra med den, tror jag.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag har en skrivstuga som behöver pysslas om. Det är lite kul att sätta och så och kratta löv och jaga mördarsniglar … eller just sniglarna kanske inte är så roliga. Överhuvudtaget tycker jag om att vara ute – att lämna datorn och bara vara utomhus.

– Och så är jag road av släktforskning och att se en och annan hisklig serie på Netflix, helst då alla avsnitt i ett svep!

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
– Att man får bestämma hur det slutar! Det är inte bara ett skämt, utan det är något väldigt roligt det där med att kunna styra, jag får göra som jag vill. Ibland kanske jag vill ha ett olyckligt slut, då får jag det… även om jag nog gillar öppna slut mest.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
– Det är inte svårt! Visst kan det vara lite motigt när du kommer till mitten och du inte riktigt vet vart du ska ta vägen, men annars tycker jag inte det är svårt i sig.

– Men du är alltid ensam, och får driva alla projekt själv, det kan ju vara lite tråkigt. Och så har man ingen att ha kafferast med. Men det är det man får ta med jobbet.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
– Jag väntar nog bara helt enkelt tills det lossnar. Man får lägga det åt sidan ett tag, och sedan en morgon när man vaknar inser man att ”jomen just det, så ska jag ju göra”.

Finns det någon bok som du drömmer om att skriva?
– Jo… men vet jag inte om att jag törs berätta! Men okej, jag skulle vilja skriva något för vuxna.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung?
– Jag gillade deckare. Jag läste Agatha Christie väldigt tidigt, och så vill jag skriva en sådan bok. Ungdomsböckerna hoppade jag i stort sett över, och gick på vuxenböckerna direkt. Visst har jag läst Fem-böcker också, men det var inte de böckerna jag fastnade för.

Publicerad 2017-10-03
Uppdaterad 2018-11-15

Kortfakta

Namn: Ewa Christina Johansson (Kallas Ewa Christina).

Född: I Ålberga utanför Nyköping.

Bor: I Motala.

Har skrivit böckerna:  Spökfångarböckerna om Tor, Ebba och Sigrid (första boken heter Tornspöket), bokserien Axels monsterjakt, Bokserien Hemlighet, Flykten, Karolinen, Häxjägaren, bokserien Spökhuset om Malte och Matilda, Galgbacken, böckerna om Lukas och Anni, 20 över 7, böckerna om Siri, Skuggla i mossen, Anden i glaset, Svarta rosor, Guldknappen Silverhäxan, Kråkslottet, Den blå dörren och flera lättlästa böcker för vuxna.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker? "Många människor hade passerat här genom historien. Stannat, lämnat ett avtryck på något sätt, även om ingen kom ihåg dem idag.”

Ur Rummet nedanför trappan, Ewa Christinas senaste bok.

Har du någon favoritplats? Omberg! Det är vackert, här finns mycket historia och så kommer min släkt därifrån.

Webbsida: www.ewachristina.se

Favoriter

Favoritfärg: Lila.

Favoritdjur: Fåglar. Jag har undulater i arbetsrummet som stör mig med sitt tjattrande.

Älsklingsrätt: Pasa.

Favoritgodis: Mörk choklad.

Har du någon förebild: Jag har en barndomsvän som är sjuksköterska och jobbar för Läkare utan gränser och är ute över halva världen. Henne beundrar jag, hon gör ett fantastiskt jobb.

Favoritresemål: Jag skulle vilja åka till Skottland, det drömmer jag om!

Favoritmusik: Musikaler.

Spökfångarböckerna om Tor, Ebba och Sigrid 

Tornspöket. Första boken i SpåkfångarböckernaKällarspöket. Del 2

 

Serien Axels monsterjakt

Axels monsterjaktÖdehuset. Del 2Fy faraoVarulvenFlyg och farDrakens hålaMonstermöte

Serien Hemlighet

Tavlands hemlighet. Del 1Kortets hemlighet. Del 2Spegelns hemlighet. Del 3Korpens hemlighet. Del 4Nyckelns hemlighet. Del 5Sländans hemlighet. Del 6Spindelns hemlighet. Del 7Spöktågets hemlighet. Del 8

Serien Spökhuset

Spindlar och spöken. Del 1Gastar och grodyngel. Del 2Rosor och rassel. Del 3Fasor och fladdermöss. Del 4

Serien om Siri

Sista resan. Del 1Svag is. Siri del 2Mörkt svek. Del 3

Serien om Lukas och Anni

Fullmåne. Första delen i serienMidnatt. Del 2 i serienRimfrost. Del tre i serien

Spökhistorier

Bokomslag: Den blå dörrenRummet nedanför trappan20 över 7GalbackenKråkslottetAnden i glasetSvarta madam

S som i skräck

Fångad S som i skräck - Bortförd

-1