dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Foto: Ola Kjelbye, Gilla böcker

Aktuellt om Eva Susso

Vad gör du just nu?

För första gången har jag skrivit en bok tillsammans med en annan författare som heter Moa Eriksson Sandberg. Och det var ett väldigt roligt och annorlunda sätt att skriva.

Boken heter ”8 saker du aldrig skulle våga” och handlar om fyra tjejer som går i nian, de är lite uttråkade och ger varandra utmaningar som är rätt knepiga att genomföra och som drar igång en massa spännande saker och ställer till det i deras liv. Vi ville berätta om tjejer som är fräcka och fräna och som har väldigt roligt ihop. 

 

Eva

 

Susso

Intervju med Eva Susso

Varför blev du författare?
Jag tror det är mitt öde. Böcker har haft en magisk inverkan på mig och det är roligt att kliva in i andra världar. När jag var  liten inredde jag min lekstuga som ett bibliotek.
Det är roligt med språk. Min pappa gav mig en svart skrivmaskin när jag var tolv år. Jag började skriva ohämmat och tyckte det var kul. Men det dröjde nog tills jag var runt 38 år innan jag bestämde mig för att bli författare. Det var när jag själv fick mörka barn och upptäckte att det inte fanns några barnböcker där mörka barn hade huvudrollen. Därför skrev jag boken om Rita. Alla bitar bara föll på plats och jag har inte hittat något som jag inte gillar med att vara författare.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker? 
Ett tag var jag inne på att bli konstnär och jag har även jobbat på förlag. Men sedan jag bestämde mig för att bli författare har det här jobbet blivit en livsstil. 

Berätta om en person i dina böcker
Jag tycker om Mia i Yummy. Hon ligger nära mig själv. Inte för jag växte upp hemlös och med föräldrar som söp. Men jag känner igen mig själv i hennes sätt att ta sig fram i livet. Hon är ganska ensam, men kämpar. 

Du skriver mycket om tonårstjejer, behovet av gemenskap och strävan att förverkliga sina drömmar. Hur kommer det sig? 
Jag tycker om att ta upp vissa teman och skriva om tjejer som har det ganska okomplicerat. Dansfabriken till exempel handlar om fyra ungdomar som hittar självförtroende. Jag hade själv en ganska besvärlig tonårstid och tycker inte om att tränga in i det mörka. Det finns så många böcker som handlar om mörka saker. Även om jag närmar mig mörkret i boken Yummy, så tycker jag det är viktigt att berätta historier om att ta sig igenom motgångar.

Vad gör du när du inte jobbar? 
Jag brukar promenera och simma.

Hur kommer du på vad du ska skriva om? 
Jag har haft fördelen att kunna umgås med ungdomar genom mina barn. Jag  har nog varit den där lättsamma mamman som har haft lätt för att prata. Nu börjar det försvinna lite och jag är inte lika uppkopplat mot tonårsvärlden. Jag hade själv problem i tonåren och det har bitit sig kvar. Jag kan frågeställningarna. När du har skrivit om det så länge som jag har blir det också lättare att förstå hur vissa saker fungerar. Men när jag väl sätter mig och skriver är det som att öppna en sluss. Jag vet inte var allt kommer ifrån.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet? 
Det händer inte så ofta. Men jag tar en paus och kanske gör lite hushållsarbete eller tar en promenad.

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 
Jag tror nog det är känslan när jag känner att allt flyter. När jag kan grotta in mig i något och ha de där härliga skrivstunderna.

Vad är det svåraste med att skriva böcker? 
När jag ska skriva en ny bok om något jag inte kan. Jag kunde inget om streetdans när jag skrev Dansfabriken och fick göra mycket research. Med det är svårt på ett positivt sätt. Det blir som en utmaning och det tycker jag är roligt. 

Har du några råd till den som vill bli författare? 
Läs mycket böcker och skriv för dig själv. Du ska inte krångla till det. Skriv när du känner att det är roligt. Det är när det är roligt som du vet att du är på rätt väg.

Namn: Eva Susso
Född: 1956  
Bor: Gröndal, Stockholm

Har skrivit böckerna: Snömannen, Yummy, serien Dansfabriken…

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Även mina gladaste tankar är brunfläckiga som gamla bananer.” (Mia i boken Yummy)

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den? 
Serrekunda i Gambia, eftersom jag gifte mig med en man från Gambia på 80-talet.  Jag hade inte varit utanför Europa när vi träffades. Vi reste dit första gången på 80-talet och det var en kick att komma till en annan kontinent. Det är lite som att läsa en bok. Det skakar om att komma till andra världar.

Sedan tycker jag väldigt mycket om Gröndal där jag bor. Jag har flyttat runt till många olika platser i Sverige. När jag kom till Gröndal kände jag med en gång att det här är hemma.

Det här visste du inte om Eva Susso.
Hon har jobbat som sjöman och varit go-go-tjej. Under ett läsår mellan 2010-2011 blev hon adopterad av Rinkeby bibliotek.

– Jag tycker vi författare är en bortslösad resurs när vi bara kommer på korta besök. Detta var ett sätt att fördjupa arbetet och jobba en längre tid i ett område. Jag kände en bibliotekarie och frågade helt enkelt om de ville adoptera mig. Hon tyckte det var en konstig fråga först. Men sedan sökte vi pengar och startade ett projekt. Jag tycker om att väcka läslust. Det ger mig så mycket att se barnen växa, berättar Eva.

Länktips:

Eva Sussos hemsida

UR´s program Mellan raderna om Eva Susso

Har du något särskilt läsminne? 
Jag minns boken Fröken Ensam Hemma åker gungstol av Gunnel Linde. Jag älskade hennes böcker och radioprogram. Det finns många vuxna som pratar över huvudet på barn. Jag kände direkt att hon pratade med mig. Boken handlar om en flicka som är ensam hemma och fantiserar att hon seglar på ett hav. Det var jag i ett nötskal.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung? 
Jag läste allt möjligt. Jag växte upp utanför Borås och hade bra föräldrar. De tog mig och mina syskon till biblioteket. Vi hade med oss en stor brun kartong som vi fyllde med böcker och det var som en stor gottepåse. Jag slukade allt.

Vad gillar du att läsa nu? 
Just nu läser jag Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Diaz som utspelar sig i Dominikanska republiken och USA. Jag tycker om Haruki Murakami. Jag gillar berättelser om nya världar utanför Sverige. 

Vilken bok har du läst flest gånger? 
Det är nog Brott och straff av Fjodor Dostojevskij 

Finns det några andra böcker du vill tipsa om? 
Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg

 

Vad har du för…

Favoritfärg?
Gul

Favoritdjur?
Elefant 

Favoritlag? 
Messis lag

Älsklingsrätt? 
Chicken Yassa (gambisk kycklingrätt)

Favoritgodis? 
Jag gillar inte godis.

Favoritfilm? 
Charlie Chaplins Moderna tider

Har du någon idol?
Tove Jansson 

Har du någon förebild? 
Gunnel Linde

Favoritresemål?
Gambia

Favoritmusik? 
Västafrikansk musik

Klicka på omslagen så kommer du till katalogen och kan läsa mer om böckerna. Och så ser du alla delarna i serierna. 
Böckerna om Hanna och Leonardo och Vivianne finns i med olika omslag.

Bokomslag till KompishjärtatBokomslag till Kärleksexperimentet Bokomslag Vivianne - är du lycklig nu?

 

Rita - Eva Sussos första bok. Anna Höglund ritade bilderna. Bokomslag till Mackan och Pumpan lagar mat    

 

 

 

 

 

-1