dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

 

Jessica

 

Schiefauer

Jessica är uppvuxen i Kungälv, en liten stad strax norr om Göteborg. Hennes intresse för språk, att hitta på berättelser och att skriva vaknade tidigt.

- Efter gymnasiet började jag läsa svenska på universitetet. En av mina lärare uppmuntrade mig mycket och tyckte att jag skulle söka till en skrivarskola. Det fick mig att inse att jag ville bli författare. Lärarexamen tog jag för att ha en backup, något att luta mig mot, eftersom det är svårt att försörja sig enbart på skrivandet, berättar Jessica.

Fridhems folkhögskola, Bona folkhögskola och Nordiska folkhögskolan. Jessica har gått skrivarkurser på alla dessa skolor. En dag började hon läsa igenom sina gamla dagböcker, anteckningar och dokument i datorn. Hon upptäckte att hon - nästan utan att märka det själv - sedan länge samlat material till en bok. Då började hon arbeta med den sammanhängande berättelse som till slut blev romanen Om du var jag. Den handlar om helt påhittade personer, men hon har använt en del av sina egna minnen och intryck från hur livet var åren närmast innan hon fyllde tjugo.

Tjejkompisarna Agnes och Louise är som tvillingsystrar, men samtidigt är de mycket olika varandra. Agnes varken syns eller hörs när den färgstarka Louise är i närheten. Och det är hon ofta, för de flyttar ihop i en lägenhet efter gymnasiet. När Hannes dyker upp startar ett händelseförlopp som leder till att den bubbla Agnes och Louise är inneslutna i spricker. "Med en atmosfär som övertygar" var rubriken på Svenska Dagbladets recension av Om du var jag och i Aftonbladet var rubriken: "Knivskarpt om flickors symbiotiska vänskap".

Idag håller Jessica föredrag om att skriva, hon läser andras manus och hon arbetar med egna skrivarkurser.

- Det är roligt med andras skrivande, säger hon.

 

Helena Fernández
 

Länktips:

 www.schiefauer.se.

 

Jessicas skrivtips

Jessica Schiefauer vill skriva så att den berättelse som växer fram syns, känns, luktar och smakar. Till alla som har lust att börja skriva har hon några råd:

- Strunta i svenskreglerna när du skriver, annars riskerar du att blockera skrivlusten. Det behöver inte bli rätt från början.
- Det måste få ta tid att skriva. Det är bra att lägga undan en text ett tag så att den får mogna. Sedan ser man på den med nya ögon.
- Bli inte besviken om inte det första utkastet blir bra!
- Var inte för självkritisk i början! Redigera och ändra kan man alltid göra i efterhand, men lusten att skriva är en impuls som man måste ta vara på.
- Skrivandet tar mycket energi. En författare behöver sova mycket!

-1