dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 Julia Sandström. Foto Barnens bibliotek

Bokslukarna i Kungsbacka intervjuar Julia

Minabibliotek.se skriver om Julia

Julia har skrivit början och slutet på Fantasystafettens bok. I fantasystafetten har elever i Västerbottens län varit med.

På ödets vingarPå ödets vingar

I bergen som skiljer människornas värld från vildmarken lurar ondskefulla vidunder. Porten dit är låst och de bevingade karíterna har utsett särskilda väktare för att vakta nycklarna. De avskydda vill öppna porten och släppa lös ondskan över världen. Karíten Shanzoc utses att finna nyckelväktarna och förhindra att De avskydda stjäl nycklarna. Men uppdraget misslyckas och Shanzoc störtar i havet. Julia Sandström är bara sjutton år men debuterar redan som författare med första delen i fantasyserien Nyckelväktarna.

Del 2 heter Så långt vingarna bär, 3:an Under vingarnas skugga och 4:an Till sista vingslaget.

 

Julia

 

Sandström

Bokslukarna intervjuar Julia Sandström:

 

 

 

Rubrik: "Jag blev totalt överrumplad" 
Intervju gjord med Julia Sandström 2007

 

 

Julia Sandström är 16 år gammal och bor i Sävar, strax norr om Umeå. Förra året vann Julia Bonnier Carlsens stora fantasytävling och förlaget tyckte att hennes bidrag var så bra att det nu ska bli en bok.

 

 

Julia! Berätta hur det gick till när du vann!

Min lärare kände till mitt stora intresse för fantasy och berättade om tävlingen för mig. Jag bestämde mig direkt för att åtminstone försöka skriva ett bidrag till tävlingen. Jag skickade iväg det, sommaren gick och jag tänkte inte särskilt mycket på det.

Men så en dag ringde telefonen. Kvinnan presenterade sig och berättade att hon arbetade som förläggare på förlaget
Bonnier Carlsen. Jag minns att jag bara satt där. Hennes ord lyckades på något sätt inte få fäste i mitt huvud, men några ord minns jag fortfarande. Efter presentationen sade hon: "Du skriver himla bra, vet du det" Då gick det väl upp för mig att jag vunnit ...
Ja, jag kan bara säga att jag var mer än chockad.
Fortfarande är det nästan så att jag inte kan tro att det här har hänt. Av 500 tävlande var det jag som vann. Otroligt!
Förläggaren sade att hon var intresserad av en fortsättning till mitt tävlingsbidrag.
Så jag fortsatte att skriva, hela tiden uppmuntrad av förlaget, och fick beskedet i februari att min bok ska publiceras.
Än en gång blev jag fullkomligt överrumplad.
Jag har alltid velat bli författare, det har varit min stora dröm, och jag har alltid vetat hur svårt det är att bli publicerad. Det är en dröm som gått i uppfyllelse.

Vad heter din bok och när kommer den ut?

Boktiteln kommer att bli "På ödets vingar"och serietiteln kommer att bli "Nyckelväktarna". Den ges ut våren 2008.

Tycker du om att läsa?

Jag läser fortfarande lika mycket, allt från deckare till drama, men fortfarande är det fantasyböckerna som dominerar i min bokhylla. Mina favoritförfattare är Robin Hobb, hennes böcker om fjärrskådarna är fantastiska. En annan som jag verkligen gillar är George R. R. Martin och hans serie "Sagan om is och eld".

Vad inspirerar dig till att skriva?

Jag tar ofta inspiration av naturen. Jag får ofta lust att skriva vid vackert väder eller vacker utsikt. Varför vet jag inte riktigt, kanske blir det enklare för mig att föreställa mig den värld jag skriver om. Annars brukar jag också läsa mycket fantasy. Jag blir inspirerad av världen och historien som de skapar. Jag blir så imponerad av vad de lyckats åstadkomma att jag själv vill sätta mig ner och skriva.

Har du något tips till andra som vill börja skriva?

Det man kan göra för att förbättra sitt skrivande är att läsa och skriva mycket.
Att läsa är mycket viktigare än vad man kanske tror. Det är så jag har lärt mig skriva. Det är i böcker som jag kunnat förstå hur en skrift byggs upp, hur man ska formulera och uttrycka sig.
Sedan gäller det bara att skriva och öva mycket. Ingenting blir perfekt den första gången. Man får skriva mycket innan man börjar kunna få fram ett resultat som man kan vara nöjd med.
När det gäller berättandet i en text tror jag att det krävs mycket fantasi och inspiration. En bok fungerar inte bra utan en bra handling, även om språket är bra. Det man kan göra är nog att läsa, skriva och aldrig ge upp. För rätt som det är kan ens drömmar slå in.

Klara Svae

 

 

 

Bokslukarna intervjuar Julia Sandström:

 

  

-1