dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktuellt om Susanne Macfie

I vår kommer den nionde boken med Hemliga Klubben. Under året en ny bok med Vilda Våghals och en ny bok med Allis Sprallis.

Ungefär samtidigt med boken om Hemliga Klubben kommer det också två böcker med en ny figur som heter Trippe. Trippe utforskar annorlunda jobb som till exempel hur det är att vara testpilot eller trädkapare. Böckerna är bilderböcker och vänder sig till de som är mellan fyra till sex år.

Och så funderar Susanne på en uppföljare till De fyra elementen. Egentligen är serien klar, men det är många som hört av sig till henne och vill ha en fortsättning.

Intervju med Susanne Macfie

Varför blev du författare?
Det började när min äldsta dotter var liten och jag upptäckte att hon gillade mina berättelser. Jag skrev ner det jag hittat på och ett förlag nappade direkt. Det var böckerna om Myrra. Men egentligen har jag alltid skrivit berättelser, det var det jag älskade mest i skolan och mina lärare uppmuntrade mig.

Har alla dina böcker kommit till genom att du först berättar för dina barn?
Nej, inte alla. Det är Myrra och så Legenden om de fyra elementen. Den serien kom till när ett av våra barn gick i mellanstadiet och skulle lära sig om de fyra elementen och ville att jag skulle hitta på något så att det blev spännande.

Annars kan jag få mina idéer av att jag hör någon säga något eller av något jag läser i tidningen.

Du har skrivit sammanlagt 19 böcker som är väldigt olika. Vilken är roligast att skriva?
Jag har ingen favorit. Jag väljer den som känns roligast att skriva just då. Jag skriver egentligen allt från vardagsberättelser till deckare och böcker åt fantasyhållet. Myrra och Allis Sprallis är typiska vardagsberättelser, Hemliga Klubben en typisk deckare- eller mysteriebok, Legenden om de fyra elementen drar åt fantasyhållet och Vilda Våghals är väl också en slags vardagsberättelse.

Berätta om en person i dina böcker?
Vilda var en rolig karaktär att mejsla fram. Hon är lite som sitt namn; vild, äventyrlig, modig och hittar på en massa tokigheter. Men hon är också väldigt snäll och värnar om barns rättigheter. Och så är hon händig! Hon bygger ju sin husbåt alldeles själv.

Är Vilda Våghals inspirerad av Pippi Långstrump?
Inte inspirerad av, men de har lite samma anda och läsare brukar beskriva henne som en modern Pippi Långstrump-typ. Precis som Pippi har Vilda ett gott hjärta, hittar på mycket tokigheter och ställer sig på barnens sida. Men Vilda är inte rik och stark.

I vilka miljöer utspelar sig dina böcker?
Vilda Våghals och Hemliga Klubben utspelar sig i Alingsås. Deckarböckerna passar jättebra att ha i Alingsås där barnen kan cykla till det mesta. Alla miljöer finns på riktigt. Hemliga Klubbens högkvarter ligger på Drottninggatan och Vilda Våghals husbåt ligger på sjön borta vid ICA-Maxi. 

Det känns naturligt att hålla till i Alingsås där jag själv har mina rötter och det finns säkert drag av staden också i mina andra böcker. Utom i Legenden om de fyra elementen som är en helt påhittad miljö utan koppling till Alingsås.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Det är att få berätta en historia, att använda sin fantasi och blanda sådant som är rent påhitt med sådant som kan hända i verkligheten.

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?
Jag brukar sitta kvar vid skrivplatsen, kanske fundera på något annat och efter en stund brukar det lossna. Annars tar jag en promenad. Det är väldigt bra.

Vad gör du när du inte skriver böcker?
Jag gör väldigt mycket författarbesök på olika skolor och bibliotek. Och så försöker jag hitta på kreativa saker kring mina böcker. Saker som jag hoppas ska locka fler att läsa och skriva. Som till exempel deckarvandringar här i Alingsås där man får besöka platser från böckerna om Hemliga Klubben och lösa specialskrivna deckarfall. Hemliga Klubben finns också på olika turistorter runt om i världen där barn som är på semester kan lösa specialskrivna hotellmysterium. Och när den senaste boken med Hemliga Klubben släpptes i höstas hade vi ett stort releaseparty för alla barn på Nolhaga Slott där boken utspelar sig. 

Har du något råd till den som vill bli författare?
Att vara envis, att ha tålamod och att själv läsa mycket böcker.

 

 

Susanne

MacFie

Vad läste du själv när du var liten?
Jag var allätare och läste allt. Men Bröderna Lejonhjärta tyckte jag mycket om.

Har du något särskilt läsminne?
När jag och mina syskon var små brukade vi tävla med varandra på somrarna om vem som läst flest böcker. Vi hade en lista på insidan av skafferidörren där vi skrev upp vad boken hette och hur många sidor det var. När sommarlovet var över summerade vi och såg vem som läst mest och därmed vann tävlingen.

   

 

 

 

 

 

 

  

 

 

       

Legenden om de fyra elementen är en omarbetad version av de fyra delarna.

Har skrivit sammanlagt 19 böcker om: Myrra, Allis Sprallis, Vilda Våghals, Hemliga Klubben och Legenden om de fyra elementen. Till våren kommer de två första böckerna om Trippe.

Född: 1966 i Göteborg

Bor: Växte upp och bor i Alingsås. 

Detta visste du inte om Susanne: Spelade basket som ung

 

Läs mer om Susanne:

» Susanne MacFies hemsida

» Hemliga klubbens hemsida

» Följ med på Hemliga klubben-deckarvandring i Alingsås

Har du något favoritcitat från någon av dina böcker?
Vilda säger ju en hel del tokigheter…..I den första boken säger hon att det är alla barns rättighet att lära sig spotta i kors. 

Favoritfärg: Blå

Favoritdjur: Katt

Favoritlag: Alingsås handbollsklubb

Älsklingsrätt: Hemlagade köttbullar med potatis, sås och lingon

Favoritgodis: Mörk choklad

Favoritfilm: Notting Hill

Förebild: Mina föräldrar

Favoritresemål: Karibien/Västindien

Favoritmusik: Jag är allätare och lyssnar på allt från rock till modern svensk musik. Alla i min familj gillar att spela så det är mycket musik hemma. 

 

-1