dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Gunnar

Nordström

Vi pratar sport med Gunnar Nordström

 

Är du intresserad av all sport eller bara hockey?
– Jag har alltid varit sportintresserad. Det började nog med att min pappa tog med mig och min bror Per till Tannen i Lycksele när Lycksele IK hade ett bra fotbollslag på 50-talet. Sedan när vi flyttade till Örnsköldsvik blev det hockey med Modo – då på uterinken vid Kempevallen. Men någon nörd var jag aldrig.

Hur är det att jobba med att skriva om hockey på heltid? Vilken är största skillnaden mot att skriva i tidningen och skriva böcker?
– Om man gillar hockey, så är det förstås ett kul jobb. Mest för att man får träffa så många spännande personer bland spelare, tränare och andra inom sporten. Lite resor blir det också, det är också roligt att vara på plats när det handlar om stora mästerskap som Stanley Cup, VM och OS.

– Största skillnaden är att när man skriver böcker får man bestämma vad som händer. När jag skrev Stjärnskott-serien valde jag NHL som bakgrund och att Adam Wallgren kom till ett nytt (påhittat) lag i ligan, som jag döpte till Seattle Wonders. Men miljön var äkta, Adam spelade mot riktiga lag och stjärnor i NHL.

– Nu faller det sig så att Seattle ska få ett NHL-lag på riktigt om några år, det var inget jag kunde förutse. Fast det är inte klart vad klubben ska heta.

Håller du på/har du hållit på med någon sport?
– Jag spelade fotboll som ung med några inhopp i div 5 med Åsele IK. Lite hockey också, men bara som pojk- och juniorspelare. Jag hade nog mer talang i fotboll även om jag gillade hockey mer.

Var det viktigt att vara bra och att vinna?
– För mig var det inte så viktigt. På den nivån där jag höll mig på var det mer en fritidssysselsättning, som jag och mina kompisar hade.

Kommer du att skiva några fler hockeyböcker?
– Det kommer jag säkert att göra. Jag har tjatat på mitt svenska förlag att vi borde göra en fortsättning på Stjärnskott-serien, som sålde jättebra, men det går trögt. Däremot hoppas jag få en uppdaterad version av serien, som omfattade 23 böcker, publicerad i USA och Kanada framöver. Samtal pågår.

Finns Adam eller Robert på riktigt?
– De fanns bara som påhittade figurer i mitt huvud när jag skrev böckerna, men många av dagens svenska stjärnor i NHL och KHL läste böckerna som unga och lever Adams och Roberts liv nu.

– Målvakten Jhonas Enroth, som spelat i flera lag i NHL och nu finns i ryska KHL har gjort samma resa som min Adam. Spelat i ett farmarlag till NHL, blivit trejdad, fått vinna VM-guld med Tre Kronor och så vidare. Vi har pratat och skrattat åt det, Jhonas och jag. Han har sagt "Gunnar, jag är verklighetens Adam Wallgren. Jag har levt hans hockeyliv nu."

– Andra svenskar i NHL, som berättat för mig att de läst Stjärnskott är Jacob Josefson (Buffalo), Elias Lindholm (Carolina) och Mattias Ekholm (Nashville). Det finns säkert fler.

– Men det roligaste är alla mejl och brev jag fick från föräldrar till unga grabbar under åren som Stjärnskott-serien gavs ut i Sverige. De skrev att äntligen hade de hittat något, som kunde få sönerna att släppa videospelen under några timmar och läsa en bok. Det värmde att höra.

Hur påverkar det som händer på planen livet utanför? Och tvärt om?
– Det påverkar killarna väldigt mycket. Rädslan att bli trejdad eller inte få ett nytt kontrakt finns där hela tiden för många, som inte har absolut stjärnstatus. Det är ett välbetalt, men tufft liv att spela proffshockey i NHL. Långa resor, tätt med matcher och hårda krav från tränare, klubbledning och fans. Plus att man blir hårt granskad av media.

 Finns det några andra barnböcker med sporttema som du tycker är bra och vill tipsa om?
– Jag har bott i Los Angeles sedan 1995, så jag har inte bästa koll på utbudet hemma i Sverige. Men jag gillar min kanadensiske kollega Roy MacGregors serie om pojklaget Screech Owls, som också finns utgiven i Sverige.

Till sist: Vad tycker du om att NHL inte släpper några hockeyspelare till OS? Och vad tycker spelarna själva?
– Jättetråkigt nu när vi haft NHL-proffsen med i alla OS sedan Nagano 1998. Jag var själv på plats och bevakade turneringarna i Nagano, Salt Lake City (2002), Turin (2006) och Vancouver (2010) för Expressens räkning. Våra NHL-proffs är inte glada över att inte få åka till Sydkorea och representera Sverige.

Publicerat 20180124

Foto Gunnar Nordström. Foto privat

Kortfakta

Gunnar Nordström är ishockeyreporter i USA och författare till serierna Stjärnskott och Rookie.

Född: 1953

Växte upp: I Örnsköldsvik

Bor: I Los Angeles sedan 1995

 

Länktips: 

Gunnar Nordströms böcker

Gunnar Nordströms artiklar och blogg om nhl i Expressen

Serien Stjärnskott - Första boken heter Resan till NHL:
Klicka på omslaget som får du upp hela serien.

Omslag Resan till NHL. Länk till hela serien i vår katalog

Serien Rokie - Första boken heter En iskall plan:
Klicka på omslaget som får du upp hela serien.

Omslag En iskall plan. Länk till alla delarna i serien Rookie

Text Tema Sport. Länk till temasidan
-1