dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Hedvig hemma i ateljén i Majorna, Göteborg
Hedvig hemma i ateljén i Majorna, Göteborg 

Hedvig Häggman-Sund - så jobbar en Bamsetecknare

 

Hedvig har ritat av sig självRune Andreasson började teckna Bamse 1966. Idag görs serien av ett tiotal tecknare och tre manusförfattare. En av dem är Hedvig Häggman-Sund. Hon började rita för Bamse när hon var sjutton år gammal.

 

Hur kom du på att du skulle teckna Bamse?
Jag växte upp med Bamse, men jag tänkte aldrig på att någon ritade den. När jag var sjutton skickade jag in lite teckningar till Egmont, som gör Bamsetidningen. Jag fick komma in och visa mer. Det var jätteläskigt! Men kul också. En vecka senare kom det ett brev med model sheets [bilder på figurerna i olika vinklar --red] och en fråga om jag ville teckna Bamse.

Hur gör du Bamse?
Det kommer ett manus på posten, där det står vad figurerna ska göra och säga. Det första jag gör är att skissar upp allting grovt i blyerts, så jag vet hur många rutor det ska vara och var figurerna ska stå. Skiss på Bamseserie som Hedvig gjort

Sedan renritar jag det, och skickar tillbaka till redaktionen. Ibland får man göra om någonting om det inte blev bra. Sedan skickar de det vidare till de som tuschar och färglägger. Tuscharna fyller i linjerna så det blir snyggt och tydligt.

Ruta från Bamseserien ?Den stora konstkuppen?. Hedvigs renritade bild till vänster, den färdiga rutan från tidningen till höger. ©Rune A.

Ruta från Bamseserien Den stora konstkuppen. Hedvigs renritade bild till vänster, den färdiga rutan från tidningen till höger. ©Rune A.

Hur lärde du dig teckna?
Jag gillar Disneyfilmer väldigt mycket, speciellt Lejonkungen. Jag kan den utantill! Jag brukade rita lejonkungen-figurer till mina klasskompisar i skolan. Efter skolan gick jag på Serietecknarskolan i Malmö. Det viktiga för att lära sig är att rita på, och ha kul. Rita av är bra också, men säg bara inte att det är ditt eget ;-)

Vad gillar du själv att rita?
Jag gillar djur. Lejon såklart, och fåglar. Gripar är kul! De är ju både lejon och fåglar på samma gång.

Vad har du för tecknaridoler?
Barbara Canepa och Allessandro Barbucci! Det är de som gör Witch och Monster Allergy. Och Oscar Martin, som gör mycket Tom&Jerry. Claire Wendling. Jag tror hon jobbade som animatör på Warner Brothers. Och Juanjo Guarnido är fantastisk. Han gör en serie som heter Blacksad. Av Bamse-tecknarna gillar jag Tony Cronstam [som numera tecknar Elvis --red] och Bo Michanek.

Vad gör du nu?
Jag jobbar numera med animation och har bland annat hjälpt till på den nya Bamsefilmen som är ute nu samt gjort lite storyboards för DreamWorks.

 

2009-04-28, uppdaterad 2017-01-19
Intervjuade gjorde Johan C. Brandstedt

Tuttelutterna har Hedvig hittat på för Bamse.

Tuttelutterna. Baksida från Bamse. ©Rune A. Tuttelutterna. Baksida från Bamse. ©Rune A.

 

Hedvig

 

Häggman-

Sund 

Länktips

 

Gripar är Hedvigs favoritdjur. Den här är från DevianArt

Gripar är Hedvigs favoritdjur. Här är en av hennes bilder från DeviantArt.

Nya bilder av Hedvig dyker ofta upp på vixie87.deviantart.com.

Skisser och annat kan ses på hennes blogg, vixiearts.blogspot.com.

bamse.se


-1