dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Helena
Dahlgren

Intervju
 

Star Stable är ett online-spel med 14 800 000 registrerade användare i 180 länder. Spelet finns på 14 olika språk. Det är ett spännande onlinespel där äventyr, hästar och mysterier väntar på att upplevas. Spelet utspelar sig på Jorvik, en vacker ö fylld av äventyr. Tillsammans med sin häst blir spelaren en del av en spännande och magisk historia och får utforska en fantastisk värld från hästryggen.*

Nu har spelet blivit böcker också. Författaren Helena Dahlgren fick uppdraget att skriva serien om Jorvik och de fyra ryttarna. Helena har skrivit andra böcker också, som ungdomsboken Orkidépojken och den lättlästa boken Flickan i den rosa skogen. Dessutom översätter hon en hel del böcker från engelska.
 

Hur kom det sig att Star Stable-spelet blev en bokserie?
Jag vet att skaparna till spelet hade talat om att utveckla spelet till böcker flera år innan jag kom in i bilden. Det känns som en naturlig utveckling med tanke på spelets trogna fanbase och de övriga produkter som redan finns (tidningar, t ex). Och jag är otroligt glad över att det blev just jag som fick uppdraget att skriva böckerna!

Hur har du jobbat med böckerna? Har du fått nån slags manus eller annat från spelföretaget?
Först och främst har jag lärt mig allt om ön Jorvik, dess hästar, invånare och geografi. Där fanns massor att lära sig, upptäckte jag snabbt! Innan jag började skriva fick jag en tjock bok med all info jag kunde tänkas behöva. Den har jag haft som bibel och uppslagsverk under arbetet.
Därefter tittade jag på befintliga synopsis baserade på PC-spelet Starshine Legacy och vidareutvecklade dem till bokmanus i samråd med Star Stables creative director och mitt förlag Bonnier Carlsen.

Har du lagt till nåt som inte finns i spelet? Om karaktärerna och sånt?
Jag har fått ganska fria händer att utveckla karaktärerna vidare, ge dem kött och blod och en mer gedigen bakgrund. Samtidigt har jag hela tiden haft en dialog med Star Stable för att se till att jag inte råkat missuppfatta något. En sak som hänt i böckerna är att Linda, som är en av Ödesryttarna, fått en katt. Det var jag som tyckte att hon skulle ha det då jag själv är en stor kattälskare. Så man kan säga att jag lagt in en hel del av mig själv i alla fyra tjejerna, utöver de karaktärsdrag som redan fanns i spelet. Alla fyra har fått ett litet drag av mig, någon detalj som folk som känner mig väl nog kommer att upptäcka...

Är det nåt i spelet som är extra svårt att få med i en bokserie?
För mig har det varit en utmaning att skriva actionscener eftersom det mesta jag skrivit innan har en tendens att utspela sig inuti huvudet på någon. Jag är nog lite introvert både som författare och person. Att ta spektakulära, fartfyllda scener från en spelmiljö och gestalta det i text är svårt, men inte omöjligt. Där har jag fått lägga lite extra krut.

Är du en spelare själv? Av nåt annat än Star Stable kanske?
Nope, jag är en så kallad n00b. Mina döttrar spelar både Star Stable och Minecraft, dock.

Rider du själv?
Jag red under hela min uppväxt i sammanlagt nästan femton år. Drömmer om att ta upp ridningen igen, för jag saknar det jättemycket. I dagsläget är jag stalldräng åt mina tjejer när de rider. Jag älskar alla stallsysslor: sadla, tränsa, mocka, rykta... Japp, det är definitivt dags att börja rida igen!

Hur många böcker ska det bli?
I serien om Ödesryttarna är tre böcker planerade. Sedan hoppas jag att det blir fler böcker inom Star Stables universum, kanske med andra huvudpersoner och/eller tidsperioder. Jag har många idéer!

Flickan i den rosa skogenHinner du skriva nåt annat än Ödesryttarna?
Jadå! Nu senast har jag skrivit en lättläst bok för Nypon förlag, Flickan i den rosa skogen. Och så hoppas jag komma igång på allvar med en vuxenroman som jag skriver på lite då och då. Den utspelar sig uppe i Tornedalen och är lite åt spänningshållet.

Orkidépojken är en berättelse för unga om nåt läskigt i skogarna runt Tyresö och boken ”100 hemskaste ” är fylld av skräckiga berättelser (för vuxna). Du gillar skräck va?
Skräck är bland det bästa jag vet! Jag är en riktig fegis i verkliga livet, men älskar känslan av att bli skrämd av något som jag vet är påhittat. Underligt nog känner jag mig trygg av det. Redan vid nio års ålder började jag läsa Stephen King, sedan har det bara fortsatt. Jag ser alla nya skräckfilmer, läser helst om hemsökta hus och älskar skräckserier som Channel Zero och Penny Dreadful.

Vad gör du när du inte skriver?
Översätter böcker från engelska till svenska, nu senast första delen i Max Bralliers serie om Last Kids on Earth (jätterolig zombieapokalyps för slukaråldern, kommer på svenska senare i år). Det blir mycket text, att skriva, översätta och prata om, så ofta går jobb och fritid in i varandra för mig. När jag väl är ledig vill jag helst vara med mina snart tioåriga tvillingdöttrar. Vi brukar kolla film, ha hemmaspa, rida och gå till badhuset. Och så älskar jag att läsa romaner i badet, gärna skräck och spänning. Jag tycker även om att träffa mina författarkompisar, laga mat och prata om hur kul och jobbigt det är att skriva. Vi är ett gäng som ses varannan vecka och går igenom varandras texter, stöttar och peppar.

Publicerat 2019-01-09

* Källa e-postkontakt med Star Stable 2019-01-09

Helena Dahlgren. Fotografen heter Stefan Tell

Namn: Helena Dahlgren

Född: 1980  

Bor: I Tyresö utanför Stockholm

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
Egentligen har jag mycket lättare att lägga andras citat på minnet än just mina egna. Det är nog ett typiskt läsardrag. Men jag tycker mycket om det här citatet från min lättlästa bok Flickan i den rosa skogen, en berättelse om sorg, saknad och poesi:
”Kanske är det så livet är. En massa saker som bara blir.”

Har du någon favoritplats (ort, plats, rum) och varför tycker du om den?
Jag tillbringar mycket tid i en pytteliten by i Tornedalen som heter Koutojärvi eftersom min pojkvän bor där. Där trivs jag otroligt bra, särskilt i skogen. Egentligen gillar jag alla skogar, men allra bäst är det när skogen möter sjö – och så är det här. En plats att vila själen i. Och jag tror att det är bra för kreativiteten också!

Det här visste du inte om författaren:
Innan jag började skriva på heltid jobbade jag på Interpol i över tio år. Innan dess funderade jag på att bli svensklärare. 

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Det vore coolt att kunna bli osynlig. Ja, inte jämt då, utan när man själv vill. Tänk allt förbjudet och hemligt man skulle kunna se och höra – och tänk på berättelserna man skulle kunna skriva!

Följ Helena på:
Instagram @helena_dahlgren 
Författarsida på Facebook: Helena Dahlgren - författare

Foto: Stefan Tell

Spelet som blev en bokserie! Star stable = Ödesryttarna


Del 2 Legenden vaknar kommer 1 mars.
Böckerna finns också som e-bok och ljud-bok och på olika strömmande E-bokstjänster.

Ödesryttarna del 1. Jorvik kallarÖdesryttarna. Del 2 Legenden vaknar

Böcker för unga och vuxna

Flickan i den rosa skogen. Lättläst för ungaOrkidépojken100 hemskaste. En vuxenfaktabok.

Favoriter
 

Favoritfärg: Svart

Favoritdjur: Kan inte välja mellan häst och katt…

Favoritlag: AIK

Älsklingsrätt: Min pappas lasagne

Favoritgodis: Hallonbåtar

Favoritfilm: Stand By Me (baserad på Stephen Kings långnovell The Body)

Idol: Gillian Flynn

Förebild: Greta Thunberg

Favoritresemål: England

Fakta om spelet Star Stable

En bild från spelet Star Stable som man kan hämta på starstable.se som bakgrundsbild eller affisch

Star Stable är ett online-spel med 14 800 000 registrerade användare i 180 länder. Spelet finns på 14 olika språk. Spelet utspelar sig på Jorvik, en vacker ö fylld av äventyr. Tillsammans med sin häst blir spelaren en del av en spännande och magisk historia och får utforska en fantastisk värld från hästryggen.*

Starstable.se

Esme Silverforce ger dig nyheter om Star Stable på sin Youtube-kanal och sin blogg

Den ultimata handboken - Star stableOch så finns det en handbok. Den ultimata handboken.

Wattpad finns en egen avdelning för #starstable. Bara ett exempel på all fantiction kring Star Stable...

Facebook: starstable.sverige
insta: @starstableonline

 

 

Ordförklaringar

synopsis - idé till en bok. Kanske med skisser på illustrationer.

manus - det som ska bli en bok.

Creative director - en jobbtitel. En creative director är chef och den som ser till att designen, alltså bilder och annat blir gjort och att det blir bra.

karaktärsdrag - Egenskaper, kännetecken

introvert - En funderare som gärna är för sig själv och kanske inte säger så mycket. Introverta personer är goda lyssnare och trivs ofta med att lyssna och observera innan de själva uttrycker sig.

spektakulära - uppseendeväckande, sensationella, otroliga... typ

gestalta - att skriva så läsaren själv i sitt huvud kan se en bild. Som att måla med ord.

n00b - nybörjare

-1