dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Anthony Horowitz

 

Om Anthony Horowitz

Anthony Horowitz föddes 1955. Han debuterade 1978, och har skrivit fyrtio böcker.

Han är en av Storbritanniens mest lästa och älskade ungdomsboksförfattare. Han översattes till svenska första gången för ett och ett halvt år sedan. Horowitz kommer ifrån en förmögen familj, där ingenting av materiell art saknades. Hans föräldrar hade däremot stora brister. De var inte intresserade av sina barn, utan familjen var känslomässigt död. Ganska tidigt skickades Horowitz iväg på en internatskola. Miljön där var förfärlig. Barnen vågade knappt somna på kvällarna, eftersom de var så rädda för lärarna och rektorn.

Det var under den här perioden fortfarande tillåtet att aga barn i Storbritannien. Det var under tiden på internatskolan som Horowitz började berätta historier för de andra barnen. Som 10-åring upptäckte han biblioteket. Det var det enda stället som han upplevde lycka på. Han upplevde böckerna som dörrar till en bättre värld.

Horowitz har avrättat alla sina lärare och sin rektor i sina böcker och teveserier. Han låter också gärna huvudpersonen vara föräldralös, eftersom han själv har upplevt att ingenting blir roligt förrän föräldrarna är döda. Han låter ofta unga skydda de äldre, eftersom de vuxna inte har så lätt att ta vara på sig själva.

Bland sina favoritförfattare nämner han Hergé(Tintin) och Ian Fleming (James Bond). I sina böcker om Alex Rider använder han delvis James Bond som förebild. Böckerna om Alex Rider är en pastisch på James Bond. Namnen på Alex flickvänner har alltid en humoristisk underton t.ex. som Sabina Pleasure. Efter dramatiska skeenden kommer Alex, precis som James, med humoristiska kommentarer.

Horowitz beskriver sig själv som en äventyrare. Han älskar att resa, klättra och surfa, och är just hemkommen efter en tur i Perus bergstrakter tillsammans med sin femtonårige son. Efter avslutad skolgång begav han sig till Australien och levde som cowboy under ett år. Där hade han många nära-döden-upplevelser, och lärde sig också att både skjuta och stycka en ko.

Horowitz säger att han framför allt skriver inom tre olika genrer; deckare, thrillers och skräck. Han poängterar att han är stolt över sina skräckberättelser. Han använder sig av skräck, inte våld. Han låter vardagliga saker bli skrämmande, och säger att en människa sällan kommer lika nära döden som när hon ligger i ett badkar. Badkarets kistform, vattnet som kommer upp över halsen o.s.v. Alex Rider har känslor och kan få ont. Det är viktigt för att barn skall förstå och kunna känna empati. Alex ålder är också viktig. Han är 14 år och 2 månader i den första boken, och 15 år i den sista. Horowitz anser att J.K. Rowling har begått ett stort misstag när hon låter Harry Potter åldras. "När man är 16 år, är man redan vuxen".

Horowitz vill visa unga människor att man aldrig är för ung för att rädda världen. Han anser att det är viktigt att ge den yngre generationen hopp. Han anser att Bush och Blair har startat en ond process, som de har svårt att bemästra, och säger samtidigt att man kan se generationer tillbaka som har vuxit upp i skuggan av krig, framtiden oroar honom. Tilltron kan enbart sättas till de unga. Horowitz har som mål i livet satt: "adventure, fun and escape".

Christina Wedenmark

 

 

Anthony

 

Horowitz 

Länktips

Anthony Horowitzs hemsida På engelska

Alex Rider website På engelska

Kidsread - engelsk sida med utdrag ur böckerna. På engelska

Horowitz skriver också mycket för film och TV: Internet Movie DataBase På engelska

Här hittar du info från förlaget om Anthonys böcker

Några av böckerna om Alex Rider:

TopphemligtSkelettkusten Högt spelStormvarning

-1