dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Ingela 

Korsell

Intervju med Ingela Korsell

Varför blev du författare?
För att det är så roligt att fantisera ihop historier och karaktärer. Jag skriver främst för att roa mig själv, men också för att försöka smitta andra med min egen läs- och skrivlust.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Doktorand i pedagogik med inriktning mot läs- och skriv-undervisning, grundskollärare åk 1-7, utredare på Specialpedagogiska institutet, läroboksförfattare.

Berätta om en person i dina böcker.
Estrid Mimer är 60 år gammal och väktare av det hemliga biblioteket under kyrkkullen i Mariefred. Hon kom till Mariefred som fosterbarn när hon var 7 år tillsammans med sin storebror Magnar. Innan dess bodde de på barnhem, eftersom båda deras biologiska föräldrar hade dött. Alrik och Viggo tycker att hon är ganska hård och sträng, men så småningom får de se andra sidor av henne. Hon är en mästare på att slåss med sin stav. Och finns inte den i närheten går det bra med krattor och pinnar. Dessutom kan hon lägga orakelkort för att se in i framtiden, men det ger henne en grym huvudvärk. Hon och Magnar bor i ett hus på Klostergatan intill kyrkan. De arbetar båda som trädgårdsmästare på Gripsholms slott.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Jag inspireras av allt jag ser, hör och läser om. Det kan vara sånt jag själv varit med om och upplevt, eller sån jag får berättat för mig.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Pratar och tänker tillsammans med någon annan (t.ex. Åsa när det gäller PAX-böckerna), läser böcker, tidningar, ser på film… gör något helt annat en stund, t.ex tar en promenad eller går och fikar med en kompis.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att få hitta på, använda sin fantasi, att få bygga och lära känna karaktärerna. Dessutom får man lära sig en massa nytt, eftersom man måste göra efterforskningar om saker som ska vara med i böckerna, t.ex. nordiska väsen, Mariefreds historia, fosterhemsplaceringar, skolgårdslekar.   

Har du några råd till den som vill bli författare?
Läsa mycket. Skriva mycket. Titta på film. Resa. Umgås med människor.  

Vad måste man tänka på när man skriver för radion?
Det första jag och Åsa skrev tillsammans var barnradioföljetongen ”Spöket som försvann” för SR. Det var då vi upptäckte hur bra vi funkade ihop och hur kul vi tyckte det var. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4457&grupp=19046

Om serien PAX

Hur går det till när man gör en bok ihop?
Först pratar Åsa och Ingela och kommer på handlingen. Vi pratar med Henrik också så att vi får reda på hur monstrena och varelserna ser ut och hur de är. Henrik kommer på sådant jättefort. Sedan skriver Åsa och Ingela ett synopsis. Det är en plan för vad varje kapitel ska handla om. Efter det stafettskriver vi. Hela tiden läser vi högt för varandra och skriver om varandras scener eller kapitel.

Vem bestämmer hur bilderna ska bli?
Åsa och Ingela: Henrik bestämmer hur alla ska se ut och han hittar på hur varelserna ska se ut. Han skrämmer oss hela tiden med sina bilder.
Henrik: Jag läser böckerna eller får dem upplästa och kan teckna vi sidan av. Jag gör skisser och så träffas vi och pratar om dem. Sedan säger alla om jag har missat något eller inte i det jag har tecknat. Det är väldigt mycket teamwork!

Hur kom varelserna till som finns i Pax?
Åsa och Ingela: Vi är alla tre intresserade av fornnordisk mytologi. Och ingen av oss hade läst böcker om bjäror och näcken.
Henrik: Jag utgår alltid från hur varelserna är beskrivna i boken, men ibland skenar min fantasi iväg och då kan det bli helt annorlunda hur det kanske var tänkt från början. Som tur är blir det oftast bra!

Böckerna utspelar sig i Mariefred. Varför just där?
Jag (Åsa) och Ingela bor i Mariefred. Det är en så urgullig söt liten stad med ett litet slott och museijärnväg och ångbåtsbrygga. Det passar så bra att fylla hela stan med monster. Kontraster är bra i berättelser.

Går ni runt och kollar på ställena innan ni skriver och ritar?
Åsa och Ingela: Ja, vi spionerar på Mariefred hela tiden.
Henrik: Ja, jag brukar åka till Mariefred och fotografera allting så jag vet hur det ser ut i verkligheten.

Bokslukarsällskapet pratar om Nidstången i sitt 10:e program.

Namn: Ingela Korsell

Född: 1967  

Bor: Mariefred

Har du någon favoritplats?
Jag tycker mycket om Mariefred där jag bor med min familj sedan 16 år. Det är en bedårande liten stad vid Mälaren. Och jag blir fortfarande varm i hjärtat när jag kommer till min hemstad Uppsala. Det är en ungdomens och studenternas stad – full av liv.

Det här visste du inte om författaren:
Jag är en riktig namn-nörd! Jag tycker det är jätteviktigt att karaktärerna får ”rätt” namn och att de passar ihop med de andra karaktärernas namn. Är dessutom intresserad av vad namnen betyder. Till exempel betyder Viggo och Alrik (i PAX-böckerna)”stridskämpe” och ”härskare”. Sånt går jag igång på. 

Har gett ut: Mina tidigare barn- och ungdomsböcker heter Den svarta handsken och Gruvfruns hemlighet och är utgivna på förlaget Beta Pedagog.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Magiska förmågor

Länktips:  PAX Facebook-sida, om Pax-serien och en intervju hittar du på Bonnier Carlsens hemsida

Läs också intervjuerna med Åsa Larsson och Henrik Jonsson som gjort serien PAX ihop med Ingela.

Ingelas favoriter

Favoritfärg: Blå

Favoritdjur: Hund

Favoritlag: Svenska damlandslaget i handboll

Älsklingsrätt: Gillar verkligen skaldjur. Speciellt kräftor och hummer.

Favoritgodis: Är inte så förtjust i godis. Däremot är jag GALEN i chips! I år har jag faktiskt chipslöfte. En riktig utmaning för mig.

Favoritfilm: Har många favoritfilmer, men den senaste som berörde mig på djupet var ”Nawals hemlighet”. Den kryper liksom under skinnet.

Har du någon förebild? Jag är mycket imponerad av Malala Yousafzai och hennes modiga kamp för flickors rätt till utbildning. Vilken tjej alltså. Respekt.

Favoritresemål: Gotland

Serien PAX del 1 till 9 ser ut så här. De finns alla som e-böcker och ljudböcker. Planen är att det ska bli 10 delar i serien. Ingela Korsell och Åsa Larsson skriver och Henrik Jonsson ritar.

NäckenPestanVitormenMaran

PAX Målarbok
Om din egen läsning

Har du något särskilt läsminne?
Jag kommer ihåg när min pappa läste högt för mig på kvällarna när jag var liten. Minns speciellt hur han kunde läsa knasigt och fel med flit och hur jag rättade honom, eftersom jag kunde texten utantill. Det blev mycket flams och skratt.

Vad gillade du att läsa när du var liten/ung?
Jag älskade Maria Gripes böcker, speciellt Tordyveln flyger i skymningen. Sedan läste jag Fem-böckerna av Enid Blyton, Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery, Kulla-Gulla-böckerna av Martha Sandwall-Bergström. Dessutom plöjde jag alla Tintin- och Asterix-seriealbum om och om igen.    

Vad gillar du att läsa nu?
Just nu läser jag mycket barn- och ungdomslitteratur, vetenskapliga artiklar om ungas skriftspråkande och om utbildningspolitik.

Finns det några böcker du vill tipsa om?
Legenden om Sally Jones (9-12 år) av Jacob Wegelin, Kyrkogårdsboken (12-15 år) av Neil Gaiman (finns också som radioteater 8 x 15 min  ), Jag heter inte Miriam (vuxen) av Maj-Gull Axelsson.

-1