dev1

Månadens författare heter Patrik Bergström - författare till fantasyserien Den eviga eldens magi. Läs intervjun »

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

 Ingrid

 

Jönsson

Intervju

Varför blev du författare?
Jag har gillat att skriva ända sedan jag var nio år och mina första dikter publicerades i tidningen. När mina tre barn blivit lite äldre började jag gå skrivarkurser. Det var så kul! Nu kan jag inte sluta skriva. Det är det roligaste jag vet.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jag jobbar i vanliga fall som lärare. För länge sedan jobbade jag som resesäljare ganska många år. På fritiden gillar jag att resa och vara ute i naturen med min hund. Och så läser jag förstås. Att läsa är nästan lika kul som att skriva

Berätta lite om boken Flickan i drömfångaren.
Det är en bok med både magi och verklighet. Boken handlar om Tess som flyttat till landet från storstaden efter föräldrarnas skilsmässa. Hon är rätt trött på situationen men när mamma hänger upp en antik drömfångare i fönstret börjar saker och ting hända. I drömfångaren sitter nämligen en bild av liten flicka med en magiskt skimrande brosch och en kväll tycker Tess att flickan blinkar åt henne ... Man kan också säga att boken handlar om mod, vänskap och att följa sina drömmar.

Vad är en drömfångare?
En drömfångare är en rund ring med nät och fjädrar som man hänger i närheten av sängen. Tanken är att de onda drömmarna ska fastna i nätet medan de goda drömmarna ska passera genom hålet i mitten ner till den sovande. Traditionen att tillverka och använda drömfångare kommer från ursprungsbefolkningen i Amerika - indianerna. En del anser att drömfångare är magiska och kan hjälpa oss att få fatt på våra innersta drömmar. Många tycker också att de hjälper mot mardrömmar.

Har du nåt favoritcitat från dina böcker?
Jag vred långsamt huvudet mot fönstret och det jag såg fick alla hårstrån att samtidigt resa sig på mitt huvud: En liten figur kom vandrande i luften! I jämnhöjd med mitt ansikte. Det var en figur i vit blus och med lång kjol som böljade för varje steg hon tog."

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det är inte svårt – jag har ganska livlig fantasi. Sen underlättar det säkert också att jag lever nära barn i och med att jag jobbar i skolan.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Tar en paus och tänker på annat.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att man får bestämma och bygga egna världar och karaktärer. Det är lite som att leka – fast man är vuxen. Tiden bara flyger iväg!  

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Det svåraste är nog att man tror man är klar när man inte är det. Man får skriva om och om igen, innan det blir bra. Det är himla svårt att veta när texten är klar på riktigt. Då kan det vara bra att låta andra titta på det man skrivit. Det brukar jag göra. En annan jobbig sak är att vänta på svar från förlag. Det är inte alltid så lätt att få förlagen att vilja ge ut ens böcker nämligen. 

Har du några råd till den som vill bli författare?
Att läsa mycket! Om man läser mycket skriver man helt automatiskt bättre och bättre.   

Kortfakta

Namn: Ingrid Jönsson

Född: 1 februari 1960        

Bor: I en liten by utanför Brösarp på Österlen i Skåne.

Har du någon favoritplats? Jag älskar Österlen. Här är så vackert! 

Det här visste du inte om författaren: Att jag suttit och skrivit i Astrid Lindgrens kök på Näs i Vimmerby! Det var för att jag fick ett stipendium (ett slags pris) Det var häftigt! Och jag är jättemallig för det!

Länktips:  www.ingridjonsson.com.
Ingrid finns också på Författarcentrum Syds hemsida: www.forfattarcentrum.se/

Favoriter

Favoritfärg:  Gul                

Favoritdjur: Hund

Älsklingsrätt: Lax, potatis och grönsaker i ugn

Favoritgodis: mjölkchoklad

Har du någon förebild? Kate di Camillo, Frida Nilsson och Astrid Lindgren

Favoritresemål: Storbritannien 

Favoritmusik: Jag gillar faktiskt the Beatles ... 

-1