dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Anders & Sören

 

Gillar du Bert, Håkan och Sune-böckerna? Då är du inte ensam. Sören Olsson och Anders Jacobsson är författarna som skrivit mer än 110 böcker. De har sålt över åtta miljoner exemplar i fler än tjugo länder. I december 2014 var det dessutom premiär för ännu en film om tjejtjusaren Sune.

Anders Jacobsson och Sören Olsson har skrivit barnböcker i 27 år. De har fått generationer av barn att vilja läsa. Själva tror de att det beror på att de inte brytt sig så mycket om att vara lämpliga.

 – Vi har valt att vara lite galna och roliga. Vi har velat nå barn och unga, som inte tycker att det har varit så roligt att läsa, att vilja läsa våra böcker, säger Sören. Deras böcker handlar om relationer, om kärlek, kompisar, lärare, föräldrar och syskon.

– Det är ingen slump att vi skriver om de mjuka killarna, de som inte riskerar att bryta nacken eller gör våghalsiga grejer. Men de killarna vi skriver om är modiga i sina känslor. Vi växte upp på 70-talet. Då skulle man läsa böcker om konkreta, verkliga saker. Det var nästan samhällsinformation. Man fick inte läsa om äventyr, berättar Anders.

Både Anders och Sören tycker att det är jätteviktigt att läsa.

Kanske har du läst i tidningen om att barn och unga inte läser böcker. Kanske gnatar någon vuxen i din närhet om att du ska läsa mer eller så älskar du att läsa böcker. För Anders och Sören handlar läsandet om att få lära sig olika ord, att få kliva in i en annan värld som kanske är verklig, eller overklig, och kanske kunna förstå hur andra människor tänker.

– Det är inte viktigt att man hinner läsa 125 böcker innan man har fyllt femton år. Det viktiga är att man får lust att upptäcka att läsandet är en häftig grej. Som när man har läst sin första bok, vad man känner sig nöjd med sig själv, säger Sören och Anders håller med.

Biblioteket har varit en viktig plats. Anders minns tydligt hur mycket det betydde för honom att gå dit.

– Den platsen där jag hittade magin i livet, var på biblioteket. Jag åkte dit själv och kände och luktade på böckerna. Han älskade traditionella sagor när han var liten. När han var 10–11 år slukade han allt som hade med science fiction att göra. Barbro Lindgren och böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang gillade han mycket. Och allt av Astrid Lindgren. Hans kusin Sören håller med. Han tyckte väldigt mycket om Nils Karlsson Pyssling.

– Nu läser jag en del faktaböcker, olika typer av roliga och spännande romaner. Sci-fi, historiska romaner och de får gärna handla om något som verkligen har hänt.Anders läser också gärna faktaböcker och historiska romaner.

– Jag läser om folkvandringar och om andra världskriget. Jag försöker förstå vissa nationers barbari, att de utrotade ett helt folkslag. Det fascinerar och förskräcker mig.

 

 Anders

Jacobsson 

och

Sören

Olsson

 

Varför har ni gjort en skrivarverkstad och en tävling?

För trettio år sedan kom första Sune-boken och sedan dess har vi fått följa familjen Anderssons liv. Nu har Sören Olsson och Anders Jacobsson skapat en skrivarverkstad och utlyser dessutom en tävling där du får döpa nästa Sune-bok och hitta på bokens handling.

De berättelser, idéer eller uppslag vi tycker är bäst, kommer vi att förvalta och använda i nästa Sune-bok, på vårt sätt, berättar Anders Jacobsson.

I Sunes skrivarverkstad, som är ett samarbete med Barnens bibliotek, ger Anders och Sören tips på hur man kan tänka när man vill skriva.

– Det handlar mycket om att visa hur man kan förvalta sin kreativitet och vad man kan göra av sina idéer, säger Anders.

Anders och Sören har varit ute i skolor en hel del och de upplever att barn många gånger sviktar i tilltro till sitt eget berättande.

– Många barn upplever att de inte har någon fantasi och vi vill uppmuntra dem till att se sitt eget liv. I varje människas liv finns det mängder av saker att berätta, säger Sören Olsson.

Alla ska kunna få uttrycka sig

Det handlar om demokrati. Om vi kan uppmuntra våra barn att bli producenter och inte bara konsumenter, så bidrar det i förlängningen till hela samhällets väl.

– Det handlar om att skapa läslust och att uppmuntra föräldrar till att förstå att barn inte ska läsa för att pedagogen i skolan har sagt det, utan för att det är en hel värld därute bland böckerna att upptäcka, säger Sören Olsson.

Anders och Sören var Bokjuryns första ambassadörer. Bland de viktigaste uppgifterna som ambassadör är att avdramatisera både författarrollen och läsandet, tycker de.

Länktips

Sörens och Anders hemsida

Mellan raderna, UR, om Anders och Sören

Den filmade intervjun är gjord av barn från Kungsladugårdskolan i Göteborg

Foto på Sören Olsson
Anders Jacobsson 

 

 

Några av Anders Jakobsson och Sören Olssons böcker

Anders har skrivit en bok själv, den heter skräcken på vinden.

Skräcken på vinden

Kip bor med sin pappa och många syskon i en lägenhet där det finns något skumt på vinden. Kip och hans bästis Marjaneh har upptäckt skräcken på vinden och är rädda för vad den kan göra. De försöker lista ut hur de ska göra så skräcken på vinden försvinner så inte någon i huset blir skadad. Kip är en kille som har ett varmt hjärta och funderar mycket över allt omkring honom.  

 

 

Anders och Sören har skrivit massor av böcker ihop. Här är några:

Sune och roboten Rudolf

Den dagen Sunes storasyster Anna föddes förändrades deras pappa Rudolf. Det var då han blev sådär klantig som han är nu. När Sune får reda på detta kommer han på att han måste ha blivit utbytt mot en robot. Sune och Håkan tänker ta reda på om Rudolf är en människa eller en robot. 
 


 

Sune the superstar

Det duger inte att driva omkring planlöst längre, upptäcker Sune. Alltfler barn har målinriktade aktiviteter. De leker inte. Det är viktigare att veta vad man ska bli. Sune ska bli superstar. Det är tydligen nåt. Oklart vad. Men vad är poängen att bli nåt, om det inte är kul? Sune har kul istället, utan målinriktning.

 

 

 

Mod mys och mysko
Galna gatan 7

Beppe är Jeppes bästis och de spelar i samma fotbollslag. Beppe är inte lika snabb som de andra i laget och tränaren som är Jeppes pappa skriker ofta på honom. Under den viktigaste matchen under säsongen ramlar Beppe ihop och får åka ambulans till sjukhuset. Jeppe önskar att han kunde hjälpa sin bästis. 


 

Bokomslag till Bert badbojenBert badbojen

Datorn har kraschat. Bert måste hitta på något. En tjej vore inte så dumt! Tillsammans med Åke och Lill-Erik bestämmer han sig för att bli en bad boy, en badboj. De skall bygga upp sina muskler, försöka att se bruna ut med hemmagjord brunkräm och varför inte bli champagneexperter?

 

 

 

Bokomslag till Spik och panik, SuneSpik och panik, Sune

Pappa Rudolf måste vara världens klantigaste pappa. Sune och Håkan funderar på hur det är att ha en sådan pappa. Mamma är också bra på att göra bort sig. Men ändå - familjen Andersson är nog världens bästa och roligaste familj, tycker Sune.

 

 

 

Bokomslag till Håkan Bråkan och morfar i himlenHåkan Bråkan och morfar i himlen

Morfar dog för tio år sedan. Men plötsligt känner Håkan hur han saknar honom. Han tänker på allt han inte kan göra med sin morfar för att gubbstrutten gått och dött, det gör honom arg! Men arg får man inte vara på nån som är död. Då tänker Håkan på att morfar kanske är ett skelett, och blir rädd i stället. Men stora killar ska inte vara rädda, säger pappa. Men hur ska man vara då? undrar Håkan. Då kommer mormor på besök. 

 


 

Bokomslag till Världens bästa kompisarVärldens bästa kompisar
Galna gatan 2

Allan och Alva träffas nästan varje dag. Bäst är det när det är bara dom. När Emil är med blir det så konstigt. Emil fånar sig och i Allan känner inte riktigt igen sin kompis och inte sig själv heller. Varför känns det så hemskt när han ser Emil och Alva skratta och leka ihop?

 

 

Bokomslag till De onödigaDe onödiga

5 klasskamrater bestämmer sig för att bilda klubben "De onödiga". Men vad ska de göra i klubben? Jo, de ska göra folk glada. De börjar med mattanten ? den suraste människa de känner. Tänk vad många ledsna, sura och stressade människor det finns. "De onödiga" får massor att göra.

 

 

 

Bokomslag till Nils Näsa och luktomatenNils Näsa och luktomaten
Henrik Lange har ritat bilderna.

Nils Näsa och hans näskompisar har blivit ivägkörda från människokroppen. Plötsligt har de blivit ersatta av Lindstedts luktomater som finns i fyra olika pastellfärger. Näsorna tvingas organisera sig och gör reklam för att näsor faktiskt behövs. Det går dessvärre inte så bra. Men så kommer de på att de kan ta hjälp av Ystvarp Näsa, som har suttit på den utländske kocken i dalen. Han kan laga något riktigt starkt och väldoftande. Något som är lite FÖR starkt för Lindstedts luktomater ... 

 

 Bokomslag till Zeina & Nalle och otrohetenZeina & Nalle och otroheten

Nu har Zeina och Nalle varit ihop och gjort slut två gånger. De har strulat, hånglat och gjort det allra hemligaste. Men trots att de är sams och ihop med andra nu, så pirrar det liksom i kroppen när de träffas. Ska det bli tredje gången gillt? Eller kommer Nalle att tappa all tro på kärleken sedan han får reda på att hans pappa har varit otrogen?
Ungdomsbok

Väldigt många av Bert och Sune-böckerna finns också som ljudböcker - både på cd-skiva och som mp3 att ladda ner eller lyssna på på nätet.

Lite nördfakta från 2014:
Det är 30 år sedan första Sune-boken kom ut.
De slår rekord i antal nyutkomna böcker i september = 8 stycken!
De har varit med på Bokmässan ALLA år = 30 år.
I vinter kommer tredje och sista filmen om Sune - Sune åker till fjällen.

-1