dev1

"Ibland upptäcker jag faktiskt att saker jag har fantiserat ihop finns på riktigt. Eller i alla fall nästan på riktigt." » Läs intervjun med Maria Engstrand

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Johan Egerkrans om väsen:
– Att träffa en drake vore rätt jobbigt.

 

När började du intressera dig för väsen?
– Det beror hur man ser på det. Jag var jätteintresserad av väsen när jag var liten, såklart, framförallt nordisk mytologi, och grekisk. Men där gillade jag mer det mytologiska, själva berättelserna. Och så gillade jag troll och älvor och sånt också.

– Jag började med rollspel när var 10–11, och då var det väldigt mycket vättar och troll. Sedan kom Tolkien (Sagan om ringen) och det var väl här som jag verkligen blev intresserad av väsen. Var kommer de ifrån, dvärgarna och alverna och allt vad det är.

– Sedan dess har det bara växt och växt. Det roligaste med rollspelen var alla böcker med varelser och monster, att sitta och läsa om alla vidunder och deras krafter. Min bok Väsen är ju väldigt mycket som en sådan rollspelsbok – och nu ska det bli ett rollspel också. Så nu har det gått varvet runt!

Var det vanligare med väsen förr i tiden?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det beror ju lite på hur man ser på det, men folktro finns ju hela tiden. Nu i den moderna folktron dyker det ju till exempel upp väsen som Slenderman eller de där gråa aliens som kidnappar människor. De är rätt lika troll – de kommer från en annan värld fast de lever vid sidan av oss och påminner om oss, de vill gärna röva bort människor. Det är precis samma motiv.

– Det finns massor av moderna väsen, som zombies. Idag tror vi på vampyrer, spöken har folk trott på i alla tider... En annan typ kan vara seriemördare. De finns ju, men sättet vi berättar om dem på är samma som om väsen förr i tiden.

Vilket väsen skulle du helst vilja träffa? Och vilket undviker du helst?
– Hmm… det där känns som en fråga som jag borde ha ett svar på. Men jag brukar få frågan om favoritväsen, och då brukar jag svara Nattramnen. Det är en gengångare efter en syndare eller ett ofött barn som ser ut som en korp. Den är favoriten för att jag gillar korpar.

– Men skulle jag träffa någon väljer jag nog en vätte. De är ju inte sådär väldigt farliga.

– Och jag undviker nog alla väsen om de vaknat på fel sida. Men en gast skulle man ju inte vilja springa på sådär jättegärna. Och en drake vore väl också rätt jobbigt.

I din bok Väsen framför du tackar du (för säkerhets skull) ”allt oknytt och skrömt i vårt avlånga land”. Boken blev ju en jättesuccé – har du rent av fått hjälp?
– Ja… de verkar ge tummen upp! Det försvinner inte en massa pennor hela tiden, så hoppas de, över lag, är positiva.

Intervju

Varför blev du illustratör?
För att jag fick chansen. Jag har alltid ritat men trodde kanske inte att jag skulle kunna leva på det. Men 1998, strax efter jag gått ut gymnasiet, visade det sig att min kompis Johan Sjöberg hade startat ett spelbolag tillsammans med Stefan Ljungqvist och de letade duktiga tecknare. Det ena ledde till det andra och efter att ha pluggat klart i Lund fick jag en fast anställning som conceptillustratör hos dem. Jag har fortsatt jobba med dem på olika sätt alltsedan dess - nu senast med Demondeckarna som Johan och jag knåpat ihop tillsammans.

Gör du/har du gjort något annat än illustrerat böcker?
Ja - jag har gjort allt möjligt: storyboards till reklamfilmer, serier, rollspelsillustrationer och conceptdesign till film och spel. Men böcker är roligast. 

Har du någon favoritfigur/bild?
Jag är barnsligt förtjust i den skumma talande katten Baffe från Demondeckarna. 

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag umgås med mina vänner, spelar teater och bygger modeller. 

Hur kommer du på hur du ska illustrera?
Jag får ofta en klar bild i huvet när jag läser manus - sen handlar det bara om att få ner den på papper...

Hur gör du – rent praktiskt? Ritar du direkt i datorn eller på papper?
Jag ritar originalskissen på papper i blyerts och sen scannar jag in teckningen i datorn och färglägger den i Photoshop. 

Hur har du lärt dig så mycket om nordiska väsen?
Jag läste allt väsenrelaterat jag kunde komma över. Det tillbringades många timmar i Stockholms Stadsbiblioteks uttömmande avdelning om sägner och folktro. 

Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?
Jag tror få saker har påverkat mig så mycket som de rollspel jag upptäckte i tioårsåldern. Alla böcker med häftiga monster och fantasieggande miljöer öppnade en helt ny värld för mig. 

Vad gör du om du kör fast? Inte vet vad du ska rita?
Ibland tar jag en paus eller tar en promenad, ibland hoppar jag över just den teckningen och ritar något annat till samma bok och ibland skissar jag bara vidare tills jag hittar rätt. Det är lite olika. Oftast är det bästa att bara att köra på - man kan liksom inte sitta och vänta på inspiration om man vill få något gjort. 

Är det lättare att illustrera en bok som du gör helt själv?
Både och... Jag ställer väldigt höga krav på mig själv, så på det sättet är det nog nästan knepigare.

Vad är det roligaste med att illustrera böcker?
När man får till en teckning precis som man vill att den se ut. 

Vad är det svåraste med att illustrera böcker?
När man inte får till en teckning precis som man vill att den se ut och ändå måste gå vidare. 

Har du några råd till den som vill bli illustratör?
Träna! För att bli bra på någonting måste man träna varje dag och det gäller teckning också. 

Böcker som Johan både illustrerat och skrivit 

Nordiska gudarFlygödlor och havsmonsterDe odöda

Johan har illustrerat...

 


Johan

Egerkrans

Kortfakta

Namn: Johan Egerkrans

Född: 1978

Bor: Stockholm

Det här visste du inte om författaren: Har arbetat som röstskådis. 

Läs mer på: www.egerkrans.com

 

Vad har du för…

Favoritfärg?
Röd

Favoritdjur?
Hyena

Älsklingsrätt?
Tori Karaage (Japansk friterad kyckling)

Favoritgodis?
Choklad med havssalt

Favoritfilm?
Tecknarens kontrakt" av Peter Greenaway

Har du någon förebild?
Massvis - John Bauer, Barbro Lindgren, Mike Mignola, Brian Froud, Terry Gilliam, Tove Jansson, George Lucas, David Attenborough - listan kan göras oändlig. 

Favoritresemål?
Borneo

Favoritmusik?
Oj svårt... The Kinks, Bowie, Velvet Underground, Ramones - rock typ. Fast jag lyssnar på allt möjligt annat - från Daft Punk till Rachmaninov.

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den? 
Jag är pinsamt förtjust i Stockholm - dels för att stan är så förbannat vacker, men också för att nästan alla mina favoritmänniskor bor här. 

-1