dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Johan

Rundberg

Aktuellt
 

KatträddningenNär kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?
Den kommer i februari och handlar om Joni och Mika som hittar en lapp i mataffären där det står att en ”Oskar” ska skänkas bort. Barnen tror att det är en katt som måste räddas. Men saker och ting är inte som de tror ...

Vad gör du just nu?
Jag skriver på en superläskig mysteriebok om en tjej som heter Miranda. Den riktar sig till mellanstadiet och kommer troligtvis 2020.

 

Intervju
 

Varför blev du författare?
För att läsa och skriva är det bästa jag vet.

Gör du något annat än att skriva böcker?
När jag inte skriver så jobbar jag med sport på TV.

Vålnadens röst. Första boken i serien HäxknutenHäxknuten-serien är väldig spännande och lite Dan Brown-iga* (får jag kalla dem så?). Vad var det som fick dig att börja skriva serien?
Haha, du får gärna kalla dem det! Jag älskade spännande mysterieböcker när jag gick i mellanstadiet, och jag ville testa om jag kunde skriva en sådan bok själv. När jag presenterade idén för mitt förlag frågade de om jag inte kunde skriva en trilogi om Sebbe, alltså tre böcker, och det kändes som en rolig utmaning för jag hade inte jobbat på det sättet förut. Från början hade jag tänkt att fokusera helt och hållet på skräcktemat, men det slutade med att jag blandade in ganska mycket humor i böckerna också. Det kändes konstigt att skildra tolvåringar utan att ha med humor. Och att böckerna blev läskiga vet jag, det har jag fått höra från både unga och vuxna läsare. Men det ”Dan Brown-iga” som du nämner beror kanske på att jag planterar ganska mycket ledtrådar i berättelserna, vissa tydliga och andra nästan omärkliga, som gör att läsaren ska kunna förstå sammanhanget i samma ögonblick som huvudpersonen Sebbe gör det.

Sebbe övar på magiska trick. Kan du också trolla?
Innan jag började skriva tittade jag på en massa Youtube-klipp med close-up trick, som är det Sebbe sysslar med. Då fick jag en liten aning om vilken ohygglig mängd träning som krävs för att bli riktigt bra. Det är ungefär som att lära sig spela ett instrument. Och även om jag gärna skulle vilja lära mig, så är jag nog tyvärr lite för otålig.

Häxknuten är ett hemligt sällskap. Finns det eller har du hittat på det?
Häxknuten är en mix av flera olika, riktiga ordenssällskap. Vissa har inte varit verksamma på hundratals år, medan andra existerar än idag. Så man kan väl säga att det är både riktigt och påhittat.

Har du läst på om hemliga sällskap?
Jag läste på en del för att det skulle bli så verklighetstroget som möjligt, till exempel med de olika titlarna och ordensgraderna. Men just eftersom många ordenssällskap är så hemliga av sig finns det inte jättemycket information om dem. Och det är förstås en stor del av tjusningen. Om det fanns en massa information skulle jag inte ha varit lika nyfiken.

De där hemliga tunnlarna under Stockholm** - finns dom på riktigt?
Tunnlarna finns, fast jag är inte säker på vilket skick de är i – om det går att komma ner i dem. Jag har också hittat på egna sträckningar av tunnlarna för att det skulle passa berättelsen.

KärlekspizzanKärlekspizzan och Knockad Romeo handlar om skejtare. Kan du skejta? Hur fick du annars koll det där med att skejta?
Jag har väl skejtat på ungefär samma nivå som Movits i böckerna, ganska lite alltså. Så jag fick läsa på en hel del om skejting för att alla termer skulle bli rätt.
Så är det ofta när jag skriver – vissa saker kan jag och andra måste jag lära mig. Det enklaste är förstås att välja en huvudperson som har samma intressen som en själv. Men, (varning för lökigt visdomsord): enkla vägar är oftast inte de roligaste.   

Vad ska man tänka på om man ska skriva om kärlek - som i Kärlekspizzan och Romeo?
Kanske att kärleken inte alltid är lätt och pirr-i-magen-härlig. Den kan också vara plågsam och kännas som att man måste kräkas i en blöja på tunnelbanan (som i Kärlekspizzan).

Hur kommer du på en riktigt bra pinsamhet? Självupplevt?
När jag är på besök i skolor brukar jag prata om pinsamheter med klasserna. Då får jag alltid en massa tips som jag sparar i mitt stora pinsamhets-arkiv.
Men för att kunna beskriva något verkligt pinsamt så hjälper det förstås om man upplevt det själv. I Knockad Romeo finns en av mina egna favoriter, när Movits mamma somnar på bion och dreglar ner sin tröja. Sen går hon till tunnelbanan med dregelfläcken ”som en medalj på magen”. Om den är självupplevd eller inte svarar jag bara på om någon klass frågar mig.  

Vad gör du när du inte jobbar?
Då är jag med mina barn, läser, lyssnar på musik eller träffar kompisar.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Då fortsätter jag bara skriva tills det lossnar igen. Tråkigt svar kanske, men så måste jag göra, annars blir det aldrig någon färdig bok.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att få bestämma precis allt själv, utan några regler. För många år sedan så jobbade jag på filminspelningar, och den mesta tiden gick åt att vänta på att någon skådespelare skulle äta färdigt eller att det skulle sluta regna. Och när man skrev manus fick det inte vara några småbarn eller djur med eftersom de ansågs för jobbiga, och inga explosioner eftersom det var för dyrt. När man skriver böcker är det ingen som klagar på att något blir för dyrt eller jobbigt. Och man slipper stå i duggregnet på någon åker, utan kan ligga på soffan med datorn på magen och hitta på precis vad som helst. 

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att vara snäll mot sig själv, och att tro på sin idé hela vägen till en färdig bok. Det är så lätt att börja tvivla, det händer mig hela tiden, att jag plötsligt tänker att det jag skrivit inte duger. Att jag borde ha valt en annan idé. Men sen fortsätter jag ändå, och plötsligt är boken den bästa som någonsin skrivits i världshistorien. Tills nästa svacka kommer. Varje bok är en guppig resa mellan hopp och tvivel, och när jag är klar känns det som om jag aldrig kommer att skriva en mening igen. Sen går det en vecka och jag sätter igång igen.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Att läsa en massa är bra, för då lär man sig om olika stilar och grepp. Men annars är mitt bästa tips att samla. Alltså att skapa ett arkiv med saker att använda i framtiden. Som jag gör med pinsamheter, till exempel. Jag samlar också på intressanta personer, platser, byggnader och händelser. Oftast har ingen av dessa något med varandra att göra, men plötsligt dyker det upp en ”brygga” och kopplar ihop två saker. Som till exempel det övergivna parkeringshuset i Kärlekspizzan. Jag hade åkt förbi det tusen gånger och tyckte att det var en så häftig plats, men jag visste inte vad jag skulle ha det till. Sen kom hela historien med Movits och Beata, och jag fick användning för parkeringshuset i en viktig scen. Och det gamla badhotellet i Vålnadens röst är baserat på ett sjukhus som jag sommarjobbade på när jag gick i högstadiet. Vissa saker sparas länge, men till slut kommer de till användning.

Intervjuade gjorde Katarina.
Publicerad 2019-01-03

* Dan Brown har bl a skrivit boken DaVinci-koden som också blivit film. Den handlar också om ett hemligt sällskap - Illuminati.

**Läs Skuggornas ö så fattar du frågan :)

Foto på Johan Rundberg. Fotot är privat

Kortfakta
 

Namn: Johan Rundberg

Född: 21 maj 1973            

Bor: Årstadal i Stockholm

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Jag betalar inte för pasta på krogen, det är bara snofsiga makaroner” – Ingbritt i Knockad Romeo.

Har du någon favoritplats?
Jag tycker mycket om Gamla Stan i Stockholm, älskar källare och gränder och kullersten. Tänk att bo i ett hus som är flera hundra år gammalt.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Den superkraft jag oftast saknar, och som jag skulle ha mest nytta av, är att kunna stoppa tiden. Men det känns också lite tråkigt, så jag väljer att kunna flyga.   

Det här visste du inte om författaren:
Jag tycker väldigt mycket om att lyssna på dödsmetall. Jag tror det var Nicke Andersson från Entombed som myntade uttrycket ”gubbdöds”. Det är min favoritgenre.

 

Läs också om Johan på Natur & Kulturs hemsida

Johan har också skrivit en hel del böcker som du kanske hittar på din skola. En serie heter Läshoppet Kapitelbok. Dom har vi inte med här.

Favoriter

 

Favoritfärg: Svart

Favoritdjur: Jag gillar alla djur som inte biter eller sticker mig.

Favoritlag: Årsta FF, eftersom mina barn spelar där.

Älsklingsrätt: Sill med nypotatis

Favoritgodis: Inte så mycket godis, men jag älskar alla chips som någonsin gjorts.

Favoritfilm: Raising Arizona

Idol: Det ändras varje vecka, beroende på vilka böcker jag läser. Just nu är det Lena Ackebo och Jenny Jägerfeld.

Förebild: Sue Townsend, som skrev böckerna om Adrian Mole. När jag läste dem kunde jag inte fatta hur någon kunde skriva så roligt. Att skriva roligt är det svåraste som finns.

Favoritresemål: Skånska östkusten. Och till Alunda där jag har ett mysigt spökhus från 1800-talet.

Serien Häxknuten

Vålnadens röstKejsarens gravSkuggornas ö

Böckerna om Movits

KärlekspizzanKnockad Romeo

Serien om Ella finns som ljudbok också

Ella och utflyktenElla på bergets toppEllas sköna sorgligheter

Och så en Börja läsa bok och en bilderbok

KompisfällanEster Fransson och djurbytardagen

-1