dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Johannes

Pinter

Intervju med skräck- och barnboksförfattaren Johannes Pinter

 

Varför blev du författare?
Jag har alltid haft fullt av historier i huvudet. Och jag har jobbat med att skriva på olika sätt. Jag har varit filmjournalist, regissör och manusförfattare. 2012 gick jag en skrivarkurs för skräckförfattare Anders Fager. Då kände jag att jag hittade hem.

Stora skillnaden mellan film och bok är att när man är färdig med ett bokmanus skickar man iväg det och allt är klart. Men när man är färdig med ett filmmanus börjar liksom arbetet. Hitta producenter och skådespelare till exempel. Det återstår väldigt mycket jobb innan filmen blir av.

De flesta böcker jag skrivit är idéer som jag först velat göra som film. Men historierna skulle bli himla dyra att göra som film, så de har fungerat bättre som böcker eftersom allt som krävs då är penna och papper och läsarnas fantasi.

I ett filmmanus kan man dessutom bara skriva det folk ser på filmduken, inte det karaktärerna tänker eller känner. Men i en bok så kan jag ösa på med tankar och känslor hur mycket som helst.

Visst tecknar du också, som bilderboken Lille Gasten?
Jag har alltid tecknat mycket. Fyllde block efter block när jag var liten. Jag har jobbat som till exempel illustratör och animatör. Men det tar så mycket tid att illustrera så nu är jag bara författare.

Du gör en massa annat än att skriva böcker? Regissör, klippare, manusförfattare… vilket är roligast?
Det är roligast att skriva böcker! Jag skrattar varenda dag när jag går till jobbet. Fast det är förstås bara några meter till jobbet eftersom jag skriver hemma.

När du var liten, vad drömde du om att bli?
Jag har aldrig kunnat spela fotboll men drömde om att bli fotbollsproffs. Det är verkligen roligt - och kreativt! - att spela fotboll och bra att alla kan vara med.

Vilka olika krafter har barnen i Monster Monster och varför just dom?
Vissa av karaktärerna i Monster Monster är mycket som jag själv var. Oliver till exempel, jag var också lite rund och osäker som barn.

De fem barnen i serien Monster monster. Ill. Lucas Svedberg
Bild: Musse, Johanna, Tove; Charlie och Oliver. Ill. Lucas Svedberg

Hela min barndom var jag som Tove som ritar mycket.
Musse målar, och det liknar färgläggandet som jag gjorde när jag tecknade.
Nu för tiden är jag mer som Johanna som skriver.
Och Charlie som filmar är också jag eftersom jag jobbat med film. Jag ska förresten klippa en trailer i höst för en ny norsk webbserie som liknar ”Skam”.
Så alla grejerna som barnen pysslar med gör jag eller har gjort i mitt liv.

Det som händer i böckerna hänger ihop med barnens mardrömmar. Vilken är din värsta mardröm?
Att nåt ska hända mina barn. Jag tror alla föräldrar tänker så. De flesta människor är rädda för det okända, och för att något hemskt ska hände en själv eller de som står en nära.  Det kanske hemskaste med mardrömmar är att man är så himla hjälplös.

Kan du berätta om hur ni samarbetar, du och Lucas Svedberg som tecknar bilderna i ”Monster monster”.
Lucas kom in på ett bananskal när det var kort tid kvar innan bok 1 och 2 skulle vara klara. Så han fick kasta sig in och sätta igång som värsta bildfabriken: jag sa hur det skulle vara och så bara tecknade han. Med bok 3 och 4 har vi mer tid, då kan han vara med mer i manusskapandet och föreslå bildlösningar.

Lucas Svedberg har ritat bilderna i Monster Monster. Här ser vi alla barnen i farliga situationerJag ville ha vissa illustrationer som serietidningssidor, men inte bara en massa fyrkanter efter varann utan lite mer fantasifullt upplagt.

Lucas gör faktiskt bättre bilder än jag tänkt mig. Han får till läskiga stämningar som passar i en ibland ganska läskig historia. Ibland till och med sånt som inte finns i texten. Hans bilder är nästan som konstverk som lägger till något extra till hela ”Monster monster”-världen.

Hur många böcker ska det bli?
Det ska bli 20 böcker. 2 böcker i halvåret, alltså 4 stycken per år. Gillar man serien kommer man aldrig att behöva vänta länge till nästa bok kommer ut.

Varför skriver du monstrets namn med VERSALER (stora bokstäver)?
Versalerna gör att monstren känns extra stora och farliga. Det är ungefär som när man på film låter kameran vara nära marken så att monstret ser större ut. Monstren ska kännas hotfulla och liksom hoppa upp ur sidan rakt mot läsaren!

Hunden Garm är en griffon belge-hund. Varför blev det just den rasen?
Jag googlade på hundar för att hitta en som liknade lärare Engelbrekt till utseendet. Griffon belge har rufsig mustasch och buskiga ögonbryn - precis som sin husse. Dom är så söta!

Engelbrekt säger redan i bok 1 att han varit med om samma händelse tidigare? Får vi veta vad som hände Engelbrekt för längesedan?
Absolut, han har en hemlighet. Mer kan jag inte säga. För då blir det en spoiler! Redan i bok 3 får du veta mer.

Man får även veta mer och mer om de enskilda barnen också allt eftersom böckerna blir klara.

Har du något favoritcitat från böckerna?
"Hitta på nåt!"  När barnen står inför ett farligt hot säger dom så, för då behöver de använda sina kreativa förmågor innan någon råkar riktigt illa ut! Kanske blir det till och med barnens kamp-ord genom äventyren de är med om. Vi får se!

Har du någon favoritfigur?
Jag är förtjust i Tove. Hon är en riktigt kaxig tjej som mer och mer blivit en ledare ju mer jag skriver.

Engelbrekt finns alltid med och borde väl vara ledare eftersom han är den vuxne, men han är lite virrig och klantig. Han heter *Janusson i efternamn - egentligen är han inte ond, men man vet inte riktigt var man har honom eftersom han ofta ställer till det för sig i kampen mot monstren.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Jag skulle vilja vara **Pojken med guldbyxorna. Inte behöva tänka på att jobba och skaffa fram pengar utan bara kunna sitta och skriva och göra det som är kul.

Vad blir du rädd för?
Spindlar är obehagliga. Och usch för höjder!

Men man behöver få bli lite rädd ibland, det är inte farligt, tror jag.  Världen idag är väldigt trygg, inte minst för oss som bor i Sverige. Därför är lagom med läskigheter bara mysigt, framför allt om läskigheterna finns i en bok som man kan stänga om det blir för otäckt.

Har du någon favoritplats när du skriver?
Skrivbordet hemma i arbetsrummet. När jag börjar tänka ut alla mina historier så förvandlas skrivbordet till ett helt universum av olika äventyr mitt framför mig.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag läser en del, och tittar gärna på film och TV-serier. Ofta sånt som kan inspirera till nya historier.

Din pappa är också författare. Vad säger han om dina böcker?
Han tycker det är jätteroligt. Han har varit ”Monster monsters” testläsare och största fan ända från början, trots att han inte precis är i rätt ålder. Och han kommer med väldigt bra kommentarer. Han ser till exempel logiska saker som jag inte tänkt på då jag varit för inne i historien.

Det här visste du inte om Johannes Pinter:
Jag har vunnit VM i kortfilm när jag var runt 20.
Och jag är med i ***Mensa.

Intervjun gjordes 2018-09-30

Foto på Johannes Pinter. Han har en T-shirt med texten  Hitta på nåt!

Kortfakta

Namn: Johannes Pinter

Född: 3 mars 1965 i Vårdinge i Södermanland,    

Bor: Stockholm

Länktips:
monster-monster.se
johannespinter.se
https://www.facebook.com/johannespinterskriver/

Serien Monster Monster

De två nya delar, Varulvsvätten och Rymdmördarsniglarna kommer i januari. 

Den köttätande tentakelväxtenKaratemumien

 

Del tre heter VarulvsvättenDel fyra heter Rymdmördarsniglarna

*Janus är en gud man trodde på i Rom för länge sedan. Han hade två ansikten (Janusansikte), ett som tittar in i framtiden och ett som ser tillbaka i tiden. Det är han som gett oss namnet på månaden januari.

**Pojken med guldbyxorna är en bok av Max Lundgren. Pojken kunde plocka hur många sedlar som helst ur sina byxfickor. Boken blev också en film http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=76285

***Mensa är en förening för människor med hög IQ

Kolla in Johannes monster-monster-skola

Här är en video där Johannes presenterar karaktärerna i Monster monster!

Foto på Lucas Svedberg. Länk till intervju med LucasLucas Svedberg har gjort alla bilderna till serien Monster Monster.

Läs intervjun med Lucas.

Bilderboken

Lille Gasten och den stora spökdagenLille Gasten och den stora spökdagen, en ABC-bok på vers.
I den här har Johannes både skrivit och gjort bilderna.

Johannes har gjort massor av filmtrailers för exempelvis ”Lasse-Maja”, ”Sune i Grekland” och ”Pettson och Findus”. Här ser du trailern för Lasse-Maja och kameleontens hämnd.

Johannes gör också böcker för vuxna och filmer. 

 

Böcker

Vackra kyrkor jag besökt, äventyrsskräck.

1007, skräckbok om en ensam vampyr.

De mörkermärkta, ihop med Mattias Leivinger.

Film

Skills, film om parkour.
 

-1