dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Jonna

Björnstjerna

Aktuellt

Bokomslag KärleksdryckenNär kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?
– Snart! Eller i höst, men jag ska vara klar nu i juni. Jag ligger lite efter. Den heter Kärleksdrycken, och jag har just skickat första utkastet. Det handlar om kärlek och magi, en tjej som är olyckligt kär, och vill få tag på en kärleksdryck. Den är tänkt för 9–12, ungefär, och vi planerar för fler böcker med samma huvudperson.

Vad gör du just nu?
– Jag har precis varit i Enskede, där alla förskoleklasser har fått Den underbara familjen kanin och farbror Elände. De har läst och pratat och ritat och hittat på nya figurer – så fantastiskt fint! Nu ska jag snart till Linköping, och sedan tillbaka till Stockholm för att träffa mitt förlag på fredag.

– Sen ska jag skiva klart Kärleksdrycken, och så håller jag på att illustrera en bok om Sveriges alla drottningar, en bok som jag gör tillsammans med På spåret-segraren Josefin Johansson. Och i sommar ska jag ta körkort!

Jonna Björnstjerna

Intervju

Du både skriver och ritar – vilket är roligast?
– Hm… det är lättare att rita, tycker jag, men när det flyter på bra kan jag nog tycka det är roligare att skriva. När man känner att man är en bra historia på spåren är det som roligast. Om jag bara illustrerade skulle det kännas som att något fattades.

Blir det några fler böcker om Den underbara familjen Kanin?
– Ja! Det kommer en nästa vår, om Spöktåget! Det blir stor skräck, men kanske inte lita läskig som del två. Sedan min syster fick barn har jag blivit lite blödigare, det får inte bli för hemskt.

– Gillar man familjen Kanin så finns allihopa numera på barnradion. Min syster, trebarnsmor, säger att det är toppen!

Varför blev det just att skriva och rita för din del?
– Det är nog framför allt den stora kärleken till bra berättelser. Jag tycker jag kanske lyckats riktigt bra en gång, med Monstret i skogen, där tycker jag alla delar finns på plats.

– Det är nog att jag älskar att läsa själv som fått mig att välja det här. Det är roligt – men svårt!

De tysta stegen bakomHm… vad tycker du saknas i De tysta stegen bakom (som ju är en helt fantastisk historia!)?
– För det första städar mamman lite väl mycket. Sen tycker jag att början kunde blivit mer effektiv – jag skulle kunna ha börjat när de redan bott i huset ett tag, vi hade inte behövt åka bil i flera timmar först!

Har du gjort något annat än att skriva och illustrera?
– Jag har jobbat på en restaurang i Edinburgh i tre månader – det var en upplevelse. Jag hade ingen erfarenhet när jag började men ljög såklart att jag var enormt erfaren av restaurangarbete, 19 år gammal... Det var en mardröm, kan man säga. Sen har jobbat på Penfilms animationsstudio en sommar med att färglägga och scanna in Lilla Spöket Laban-karaktärer, och så var jag i en jeansaffär som sålde utsvängda jeans i Barcelona. Det var också jobbigt, det var mitt i vintern och iskallt och långtråkigt.

– Allt det här var när jag var yngre, men efter det har jag satsat 100 procent på att skriva och rita. Ibland har jag kombinerat med att plugga för att få ihop tillvaron, så jag har läst design och illustration. Men det där med grafisk design kan jag fortfarande ingenting om!

Varför handlar dina böcker ofta om lite läskiga saker?
– Jag älskar skräck! En av mina första starka läsupplevelser var när jag läste Varsel av Steven King, jag låg och läste hela nätterna när jag var med en kompis på hennes landställe. Det är härligt med skräck, lite som att åka berg och dalbana, det kittlar och suger i magen.

– Men i den bok jag skriver nu är det inte så mycket skräck – bara lite övernaturligt. Det är en lite annan ton. Många äventyr – mina med – handlar ju om att överkomma ett problem, att våga möta sina rädslor.

Vad blir du inspirerad av?
– Det kan vara vad som helst. Ofta dyker det upp en idé, en situation som jag börjar fundera kring. Och jag älskar att läsa och kolla på film! Jag har just sett Röjar-Ralf – så bra!

De tysta stegen bakom har till exempel två ”förebilder” – historier som går ut på att (SPOILERVARNING!) ett spöke tar över huvudpersonens kropp.

Ge exempel på en bok eller böcker som du blivit inspirerad av!
– Amen! Så himla många ju. Chocky, Flowers for Algernon, Varsel, Kvinnan i svart, I am legend, Den oändliga historien, Stardust, Interworld, Anansi Boys, The Day of The Triffids, 2001, Jurassic Park (ja, den finns som bok också!), Häxorna, Matilda, Agnes Cecilia, Kometen kommer, Ronja Rövardotter, Harry Potter, Bilbo, Ready Player One, Dark Matter, The Circle (den om sociala medier), The time traveler’s wife, En mörkrädd pojke, High Fidelity, The Thinking Woman’s Guide to Real Magic, Den mörka materian, Hungerspelen, Cirkeln (den om häxorna), Låt den rätte komma in, alltså massa böcker! Ska jag fortsätta? Jag kan ta upp hela sajten!

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
– Då har jag jättemycket ångest och tycker det är jobbigt. Det bästa brukar vara att backa några steg, att titta på själva idén, på sitt synopsis, och se vad som saknas eller var man har gått vilse.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
– Det är roligast innan, kan jag tycka, själva idéarbetet när man försöker hitta den här bra historien. Det är lite som en ständigt pågående jakt efter den heliga graal, att komma på en riktigt bra idé. Jag vet ju hur underbart jag själv tycker det är att läsa en bra historia – den kan vara läskig eller sorglig eller rolig, det spelar ingen roll – men att hitta något riktigt bra, det finns ju inget bättre!

– Och så är det väldigt roligt när det är klart!

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
– Ja, allt mellan början och slutet. Med De tysta stegen bakom hade jag till exempel en ganska jobbig process, jag skrev massor, säkert tio gånger så mycket som det som blev kvar. Ju mer text man har, desto jobbigare blir de att göra om och hitta rätt väg. Kanin-böckerna är det så lite text i, det är skönt!

Vad gör du när du inte jobbar?
– Om jag har varit ute i skolorna eller gjort något annat med mycket folk vill jag helst vara ensam. Att sitta och kura i mitt hotellrum är underbart! I andra lägen, om jag suttit själv och jobbat, vill jag ut och röra på mig, kanske dansa eller gå en sväng på puben. Och så läser jag mycket, och kollar filmer och teveserier!

Har du något särskilt läsminne?
– Ja, när jag läste Den oändliga historien en sommar, flera gånger. Jag var hos min mormor, hennes hus är förlagan till Ellesbo i De tysta stegen bakom (ja, det finns statyer i trädgården!). Jag sov i min mosters gama säng, och läste och läste, hur mycket som helst. Det var total anarki, man åt och sov lite som man ville, och blev man hungrig fanns det alltid mjölk och bullar i köket.

Vad gillade du att läsa när du var yngre?
– Allt som var fantastiskt eller övernaturligt, sagor och fantasy, skräck och science fiction. Det fick gärna ta avstamp i verkligheten, men sedan blir något mer. Jag gillade inte realistiska böcker så mycket – jo, jag älskade Lilla Sparvel av Barbro Lindgren – men jag gillade bäst när det hände häftiga grejer, sådant som inte kunde häda i verkligheten.

– Men jag ville inte veta vem som hade skrivit boken, det där med en bild på författaren förstörde, tyckte jag. Det sabbade magin lite, att det var en vanlig vuxen som suttit och hittat på. Boken var ju min!

Har du några bra boktips?
Hm, ok, några för barn:
Interworld av Neil Gaiman och Michael Reeves
Stardust, Anansi Boys och Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman
Anya’s ghost av Vera Brosgol
Häxorna och Matilda av Roald Dahl
Den oändliga historien och MOMO – eller kampen om tiden av Michael Ende
Den mörka materian-triologin av Philip Pullman
Flugornas herre av William Golding

Publicerad 2018-05-14 
Intervjuade gjorde Noomi Hebert

Kortfakta

Namn: Jonna Björnstjerna

Född: I Eskilstuna, men uppvuxen i Norrköping.

Bor: I London (sedan 2008).

Har skrivit böckerna: De tysta stegen bakom, böckerna om Den underbara familjen Kanin.

Har illustrerat böckerna: Karla Brottare, Spanarna, böckerna om Malte och Milda, böckerna om Emre, Speglarnas hemlighet, Utan djur så dör jag och de andra böckerna om Tilda, Den magiska djuraffären, några faktaböcker, några spökhistoriesamlingar (och böckerna hon skrivit, så klart!).

Har du någon favoritplats? Min säng!

Det här visste du inte om författaren: Jonna förstår inte danska så bra. I London hade hon en dansk granne, och när Jonna inte förstod började hon bokstavera sitt namn, om och om igen. J-O-N-N-A. Grannen sa nåt, och Jonna bokstaverade igen. Grannen fortsatte prata danska i tre år, men Jonna vet fortfarande inte vad hon ville säga. Och så dansar hon swing, det var Johanna Kristiansson som lurade med henne på det!

Webbsida: jonnabjornstjerna.com (på engelska).

Insta: @jonnasdrawings

Vad har du för..

Favoritfärg: Nja jag brukar säga röd! Men egentligen har jag nog ingen.

Favoritdjur: Häst, hund och elefant!

Älsklingsrätt: Allt italienskt.

Favoritgodis: Choklad – inte mörk, utan ljus eller vit.

Favoritfilm: Gillar animerat, skräck, thrillers, komedier och SciFi. Och ibland drama. Ursäkta väldigt brett svar.

Idol: Stephen King, Daphne DuMaurier, Susan Hill, John Wyndham, Michael Ende, Roald Dahl, Neil Gaiman (jag fick en bok signerad av honom en gång, och höll på att svimma!), Alex Hirsch, JK Rowling, och så vidare, och så vidare.

Förebild: Men vad svåra frågor! Jag säger pappa, då blir han glad. 

Favoritresemål: Italien.

Favoritmusik: Musik från 50-talet, den är kul att dansa till och har mycket energi!

Böcker för dig som är sisådär 9 och uppåt

Bokomslag KärleksdryckenDe tysta stegen bakom

Sagorna om den underbara familjen Kanin.

Alla finns också som e-bok. Du kan läsa mer och få recepten i böckerna på Familjen Kanins hemsida.

Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogenFru SkräckGodistrolletDjupsjöns hemlighetTillbaka Sagan om den underbara familjen Kanin och Farbror Elände

Länken leder till Barnradion där du kan lyssna på sagorna om Den underbara familjen Kanin

Lyssna på sagorna på Barnradion.

Några av alla böcker som Jonna illustrerat

Den öde graven och andra spökhistorier. En i en lång rad spökhistorier av Dan HöjerOmslag till Karla Brottare. Första delen i en serie av Anders SparringOmslag till Spindlar och spöken. Första delen i serien Spökhuset av Ewa Christina JohanssonOmslag till Utan djur dör jag. Första delen i serien om Tilda av Siri SpontMed pappa på fickan. Text av Bengt-Erik Engholm Spökspanarna. Första delen i serien Spanarna av Annika WidholmEmres handbok. Första delen i serien om Emre med text av Siri SpontNovas hemlighet. Första boken i serien om Den magiska djuraffären av Lin HallbergRiktiga vikingar av Bengt-Erik Engholm

-1