dev1
 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

 

Karin


Linderoth

 

Intervju med Karin Linderoth


- Drakforskning har bedrivits i hemlighet väldigt länge. Man har inte velat vara för öppen med den i och med att drakar har varit väldigt utsatta tidigare. Människor har varit så rädda för dem. Drakar är egentligen väldigt trevliga och snälla, berättar Karin Linderoth som illustrerat boken Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem.

 

Bokomslag Våra nordiska drakarDin bok handlar om drakar?
- Den innehåller ett urval av alla drakar som finns. Man tror att det finns upp mot 5600 arter runt om i världen så det här är bara ett pyttelitet urval av de som finns.

Hur kom du i kontakt med detta?
- Det var Sir Adrian Dratt, en framstående drakforskare som bor i Skottland, som kontaktade mig eftersom han visste att jag jobbar som illustratör. Han bad mig att skriva en handbok baserad på hans fältstudier av de här drakarna.  Sir Adrian har ju gjort fältstudier under flera decennier. Han är en gammal man numera. Jag skulle önska att han var här men han är borta på ett drakkonvent i Kina just nu med en massa andra drakforskare så han kunde tyvärr inte komma. Men han hälsar så gott till alla.

Hur länge har han forskat om drakar?
- Han är femte generationens drakforskare. Drakforskare jobbar ofta genom generationer eftersom drakar är så långlivade. Då behövs det forskning under mer än ett liv. De forskar på olika familjegrupper av drakar, följer dem och gör fältstudier på dem. Sen lägger man ihop drakforskningen från flera generationer för att få fram nya uppgifter om drakar.

Hur har du kunnat göra alla vackra illustrationer i boken?
- Sir Adrian har massor av gamla skisser och anteckningar från alla sina fältstudieresor. Jag har fått ta del av dem. Han bor på ett gammalt slott. Uppe i slottets vindskammare har han kistor fulla med fältstudieanteckningar som jag har fått titta på. Sen har jag pratat med Sir Adrian och jobbat fram de här illustrationerna tillsammans med honom.

Men hur hittade ni varandra?
- Det var han som hittade mig. Jag gjorde en utställning till förmån för svårt sjuka barn och där jobbade vi med drakar. Han läste om det och tog sen kontakt med mig.

Vad kännetecknar drakar?
- Det är dels deras förmåga att spruta eld. Alla drakar har en speciell metangas i magen och att de kan flyga. Draksläktet är uppdelat i landdrakar och vattendrakar och så blomsterdrakarna. Det finns både land- och vattendrakar bland blomsterdrakarna. Till exempel näckrosdrakarna är ju vattendrakar. Skillnaden mellan land- och vattendrakar är att vattendraken lever nästan hela sitt liv i vatten och de kan andas både med gälar och med lungor. De har liksom ett dubbelt andningssystem men alla kan vara över ytan också.

Ytvattendrake. Här ser du hur draken dyker ner i vattnet för att komma till sitt gryt
 
- Ni ser de här gryten. Det är en större ytvattendrake som gör sådana gryt. De bor ofta i närheten av små sjöar till exempel, ni leta runt sjöarna, och sen bygger de sina gryt under stora träd i strandkanten. Det gör de i och med att trädens rötter gör att grytsystemet får en mycket större hållbarhet. De har små ventilationsgångar. Man kan leta under stora träd i strandkanten efter små hål som leder ner. Då kan det vara just ventilationsgångar.

Kan man leta efter drakar året om?
- Ja många av drakarna är aktiva på sommaren men så har vi nordisk pälsdrake – de är bara vakna när det är snö. Andra kan man leta efter hela året.

Pälsdrake

-  På vintrarna kan man också leta efter puppor till blomsterdrakar. Det är en helt nyligen upptäckt art med små små drakar. De är bara någon millimeter stora och man tror att det finns blomsterdrakar som är knutna till alla blommor. De är knutna till en värdblomma, där de lever hela sitt liv. Så man behöver inte ge upp drakspaningen på vintern. Men många drakar sover på vintern och är oaktiva och vissa flyttar. Dom samlar ihop sig i stora grupper och flyttar till olika delar av världen, bland annat våtmarksdraken. Hanen är blå och honan är grön.

Hane och hona av våtmarksdraken

 

Vad har du i den lådan du har med dig?
- Det är kopior av drakägg. Riktiga drakägg är fridlysta. Men man vet aldrig. Det kan vara riktiga drakägg med, som ju kläcks när det är riktigt varmt. Men det är en glasskiva över så det kommer ingen drake flygande, i så fall får du hjälpa mig att jaga den.

Finns det drakar inomhus som här på mässan?
- Ja det kan säkert finnas. Det finns bland annat små drakar som finns nästan överallt som heter holkdrakar. Dom är inte med i boken med de lever ofta i tättbefolkade områden. De är cirka tre centimeter, bor ofta i små mushål eller under takbjälkar. Då ska man spana efter dem sen är det bara att ha tålamod och tro att man ska se dem. Det är viktigt. Sen ska man inte ge upp. Oftast ser man bara skymtar av dem. - Var det en drake? Ja, nej men jo det var det nog kan man tänka.

Välj en plats, stå där och titta och vänta. Sen ser du en drake, stämmer det?
- Ja men helst ute i naturen. Är man i städer är det nog bättre att gå i parker och liknande för att leta efter drakar.

Hur ser framtiden ut för drakforskning?
- Drakforskningen är på frammarsch. Man har till och med planer på att starta universitetskurser i drakforskning både i Sverige och i Storbritannien. Nu kan alla bli drakforskare! Ska man bli drakforskare går man idag ofta som lärling hos de drakforskare som redan finns och de lever ofta i skymundan. Dels för att de inte vill avslöja var de här drakgrupperna finns som de studerar och dels för att det har varit mycket prat om att det inte finns drakar. Men det blir mer och mer öppet. 

Och nu vet ju vi att de finns. För det har ju du skrivit i din bok.
- Ja och de är jätteviktiga att bevara. Framförallt är det viktigt att bevara miljöerna som drakarna lever i – odikade våtmarker, naturbeten och stora artrika skogar. För precis som alla andra arter behöver de plats för att leva.

Intervjun gjorde på Bokmässan i Göteborg 2017.
 

Drakpyssel

Karin Linderoth med en oxe med lång päls. Fotot har vi lånat från Opal förlags hemsida

Kortfakta

Namn: Karin Linderoth

Född: 1974

Bor: Lönsboda

Karin Linderoth hade redan som barn tre stora intressen: naturen, sagor och att teckna. Hon utbildade sig till arkeolog och jobbade också som naturguide i några år. Hon bor på den ensligt belägna gamla gården där hennes morföräldrar bodde. Tillsammans med sin man och son driver de ett litet lantbruk med några kor, får och grisar.
Karin jobbar dessutom på heltid hemifrån med att måla, teckna och skriva.

Kossan på fotot heter Margit och är en highland cattle ko. Henne hittar du i Karins bilderböcker om mormor KrutRut.

 

Namn: Sir Adrian Dratt

Född: 1938

Bor: I ett slott i Glen Arach (Drakdalen) i Skottland, men befinner sig ofta på resor runt om i världen.

Foto: Saknas

Sir Adrian Dratt är en framstående drakforskare. Han är ganska hemlig av sig för att skydda drakarna han studerar. Därför har vi inte lyckats få till en intervju med Sir Adrian Dratt än. 

Men Norra Skånes tidning har intervjuat honom. 

 

Bli drakspanare!

Vad ska man tänka på när man spanar på drakar?
- Ja man ska ha mycket tålamod och en sak som är väldigt viktigt är att alla drakar är fridlysta man får inte störa dem eller ta med sig ägg hem. Sen ska man vara försiktig när man går i närheten av drakar med ungar eller om man hittar ägg, för att gå emellan en drakmamma och hennes barn är inte så klokt. De är ju eldsprutande drakar men annars är de väldigt fredliga och snälla av sig. Man ska helst studera dem på avstånd så att man inte stör dem för mycket.

Var är det bäst att spana på drakar?
- Det får man tips på i boken. Och det är beroende på vilken art man ska spana på.

Blomsterdrakar med puppa och blomma

Du har till och med gett tips om vilken utrustning man ska ha med sig vid drakspaning.
- Ja det har jag. Det finns små små drakar som heter blomsterdrakar som övervintrar i puppor. Då kan det vara bra att ha ett förstoringsglas med sig ut. Man tänker sig ofta att drakar är jättestora och det finns sådana också men just blomsterdrakarna är jättesmå. En kikare är också bra att ha med sig och anteckningsblock. Man letar ofta efter spårstämplar eller andra spår i naturen och efter ventilationshål till deras olika bon.

Sen ska man alltid ha med sig en god matsäck. Man får ofta vänta länge. Att spana på drakar är som att leta efter trattkantareller. Först hittar man ingenting och man tror att det finns inga trattkantareller, utan det måste vara någon som hittat på det. Sen när man ser en, så hittar man fler och fler. Det är precis samma sak med drakar. Man ska inte ge upp utan ha mycket tålamod.

Så är det såklart bra att ha med sig handboken Våra nordiska drakar och konsten att spåra dem.

Vilken typ av drake är Bolibompadraken?
Bolibompadraken. Ritad av Micael Favilla?- Han är växtätare och har en riktigt stor mage och även näsans form är anpassad till att beta. Den är ju nästa som en komule. Lite flodhäst-utseende har Bolibompadraken. Jag gissar att han är gräsätare och det ser man på magen. De gräsätande drakarna liksom alla andra drakar har metangas i magen för att kunna spruta eld. De flesta drakarter har samma mage för elden och metangasen men just gräsätande drakar är idisslare precis som kor och andra gräsätare. Så de har fem magar. Fyra stycken som bearbetar gräset och sen den femte som är en speciell eldsprutarmage. Därför är Bolibompadraken lite rund för att få plats med alla magar. Sen kan ju alla drakar flyga. Så även Bolibompadraken men han tillhör en ganska ovanlig kategori eftersom han inte har några vingar. De här drakarna som inte har några vingar använder sig av ett annat sätt att flyga, nästan som en luftballong i och med att metangasen är lättare än luft. De kan reglera det här med att lyfta och flyga framåt genom att kroppen på något sätt reglerar luften. Men jag tror inte han flyger så ofta för jag har aldrig sett honom flyga.

Varför är han grön?
- Han är nog skogslevande från början. Jag tror det beror på miljön han kommer ifrån. Så tror jag han har gula taggar. Kanske han lever i flock och taggarna gör att ska hitta varandra. De ger en indikation på att här hittar du fler Bolibompadrakar.

Då kanske man ska ge sig ut för att spana efter Bolibompadrakar.
- Ja ni kan ju pröva därhemma på att artbestämma olika kända drakar. Läs i boken. Där finns tydliga tips på hur ni gör.

Aktuellt

DecemberäventyretNär kommer din nästa bok ut och vad handlar den om? 
Den kommer i sommar någon gång och handlar om 2 små vättar och en skogsmus som ger sig ut på äventyr genom ett vintrigt Sverige i en luftballong de byggt av en gammal surströmmingsburk. 

Vad gör du just nu? 
Jag skriver och målar på den nya boken, säljer mina julkort och hälsar på sir Adrian titt som tätt för att lära mig om fler spännande drakarter.

Karins böcker

Mormor Krutrut får besökMormor KrutRut och Farmor FideliMormor KrutRut firar julVåra nordiska drakar och konsten att spåra demDecemberäventyret

-1